Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εμείς θα είμαστε οι νικητές!"

Μπλόκα σήμερα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Την Κυριακή η πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα από όλη τη χώρα. Στις "τηλεδιασκέψεις" αναζητά τρόπο εκτόνωσης το υπουργείο ενώ ενεργοποιείται το "Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας"

"Μπλόκα" σε κεντρικούς δρόμους στήνουν σήμερα οι μαθητές στην Αθήνα και στον Πειραιά, στο πλαίσιο της απόφασης που πήραν οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα από διάφορες περιοχές της Αθήνας από τις 13 Δεκέμβρη. Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει με "τηλεδιασκέψεις" την "πληροφόρηση" των μαθητών για τη "μεταρρύθμιση", χωρίς όμως να πείθει τους μαθητές που δηλώνουν ανυποχώρητοι. Χτες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με μαθητές σχολείων της Αλεξανδρούπολης, Τρίπολης και Αγίου Στεφάνου Αττικής.Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στην πανεργατική - παλλαϊκή κινητοποίηση την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη. "Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη! Οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη θα καταργηθούν!", δηλώνει το Συντονιστικό και καλεί στην πανελλαδική Συνάντηση που θα γίνει την Κυριακή 20 Δεκέμβρη στην Αθήνα όπου εκπρόσωποι μαθητών από όλη τη χώρα θα αποφασίσουν μαζί πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους συντονισμένα και πανελλαδικά.

Τα μπλόκα

Οι κινητοποιήσεις και τα "μπλόκα" που έχουν αποφασιστεί στην Αθήνα για σήμερα το πρωί είναι τα εξής:

  • Στο Χαϊδάρι,στη Λεωφόρο Καβάλας στο Παλατάκι.
  • Στη Ν. Ιωνία,στη λεωφόρο Ηρακλείου.
  • Σχολεία από Μαρούσι, Μελίσσια, Ερυθραία κλπ. κλείνουν τη λεωφόρο Κηφισίας.
  • Στην Ηλιούπολη,στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
  • Στου Ζωγράφου κλείνουν τη λεωφόρο Παπάγου.
  • Σχολεία του Βύρωνα κλείνουν τη Φορμίωνος. Μαζί τους θα είναι σχολεία από την Καισαριανή που θα πραγματοποιήσουν προηγουμένως πορεία.
  • Στην Καλλιθέα θα γίνει πορεία στο Δημαρχείο στην οδό Θησέως.
  • Τα Μουσικά Λύκεια της Αθήνας θα στήσουν μπλόκο με τραγούδια στο Σύνταγμα.
  • Τα σχολεία του Περάματος προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κερατσινίου σήμερα στις 11 το πρωί και στη συνέχεια θα πορευτούν στη λεωφόρο Ειρήνης όπου θα συναντηθούν με τα σχολεία του Κερατσινίου και θα αποκλείσουν τη λεωφόρο Ειρήνης που συνδέει τους δύο δήμους.
  • Τα σχολεία του Πειραιά,θα αποκλείσουν στις 12 μ. την Ηρ. Πολυτεχνείου.
  • Τα σχολεία της Νίκαιας στις 12 μ. θα συναντηθούν στο Περιβολάκι και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.
  • Τα σχολεία του Κορυδαλλού,θα αποκλείσουν στις 12 μ. τη Γρηγορίου Λαμπράκη.
Ξέθαψαν το "ΕΣΥΠ"

Στο μεταξύ, σε μια ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ευρεία κοινωνική "συναίνεση" στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική, συγκαλείται στις 16 και 17 Γενάρη η ολομέλεια του "Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας", όπως ανακοινώνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιω. Πανάρετος. Από την πλευρά τους και η ΝΔ και ο ΣΥΝ που συμμετέχουν σε αυτό μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα και μια ακόμα σειρά φορέων, εκπαιδευτικών και μη, φαίνονται διατεθειμένοι να "δώσουν ένα χεράκι" ώστε να εκτονωθεί η "κρίση" στην παιδεία, αφού έχουν ήδη προτείνει αναστολή - διορθωτικές αλλαγές οι οποίες δεν αγγίζουν τον αντιδραστικής έμπνευσης κορμό του Νόμου. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε ζητήσει την ενεργοποίηση του ΕΣΥΠ (το οποίο από το 1995 που θεσμοθετήθηκε δε λειτούργησε ποτέ) ενώ στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή ζητά τη δημιουργία ανάλογης φυσιογνωμίας οργάνου για διάλογο.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση, η ημερήσια διάταξη του ΕΣΥΠ θα είναι "Η παιδεία και οι προοπτικές της, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα".

Οι μαθητές θέλουν κατάργηση του Νόμου

Οι μαθητές πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να αναζητήσουν τη λύση, που είναι η ανατροπή της "μεταρρύθμισης" και η καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους, μέσα στους δρόμους του αγώνα.

Ειδικότερα απαιτούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Ολα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας). Μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Επίσης διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές δίχως διακρίσεις, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν στην απόκτηση κριτικής σκέψης για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο, που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή τους χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ