Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπέρ Μπαμπινιώτη

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απασχόλησε χτες το λεξικό Μπαμπινιώτη, μετά από αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος,θεωρώντας ότι ήταν αντισυνταγματική η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (δικαστής ο Ν. Τσάκος) για απαγόρευση του λεξικού Μπαμπινιώτη, επειδή είχε συμπεριλάβει τη λέξη "Βούλγαρος",καταγράφοντας και την αρνητική της σημασία.

Ο εισηγητής αρεοπαγίτης Α. Καραγεώργης για τυπικούς λόγους πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση ως απαράδεκτη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υποβληθεί τέτοιο ένδικο μέσο κατά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Στη συνέχεια ο Α. Καραγεώργης, αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, συντάχθηκε με τις θέσεις του Π. Δημόπουλου. Είπε, συγκεκριμένα, ότι και αν ακόμη από διάφορα πρόσωπα θεωρούνται κάποιες έννοιες μειωτικές, δεν υπάρχει προσβολή, αφού ο λεξικογράφος κάνει απλώς την καταγραφή τους, χωρίς να υιοθετεί ή να αποδέχεται τη σημασία τους.

Ο Π. Δημόπουλος επανέλαβε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης είναι εσφαλμένη και υπάρχει κίνδυνος προληπτικής λογοκρισίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ