Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Από το κακό στο χειρότερο

Σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι πέφτουν οι τιμές στο λάδι

Σε κατακόρυφη πτώση εξωθούνται και φέτος οι τιμές παραγωγού στο λάδι και οι ελαιοπαραγωγοί οδηγούνται πλέον στην καταστροφή, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση, καθώς και από τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις κερδοσκοπίας των εμπόρων - βιομηχάνων και των πολυεθνικών τροφίμων.

Με το ξεκίνημα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου οι τιμές στο λάδι έπεσαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, πιο κάτω ακόμα και από τις τιμές κοροϊδία που δίνονταν πέρυσι τέτοια εποχή, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή και τον αφανισμό.

Οι τιμές στο έξτρα παρθένο λάδι διαμορφώθηκαν, με το που μπήκε ο Δεκέμβρης, γύρω στις 600 με 680 δραχμές το κιλό, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ξεπερνούσαν τις 700 - 750 δραχμές και πρόπερσι τις 1.150 δραχμές. Για παράδειγμα στη Μεσσηνία οι ελαιοπαραγωγοί για το έξτρα παρθένο λάδι με 0,3 οξύτητα παίρνουν αυτές τις μέρες γύρω στις 630 δραχμές στο χέρι. Στη Λέσβο επίσης η τιμή για τον άσο έπεσε στις 580 δραχμές, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν πάνω από 650 δραχμές. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες λαδιού, ανάλογα με τους βαθμούς οξύτητας οι τιμές είναι ακόμα πιο μικρές και κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Η κατρακύλα των τιμών στο λάδι όμως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αφού αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση τους μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πέρυσι η δικαιολογία για τη θεαματική πτώση των τιμών στο λάδι, ήταν οι μεγάλες παραγωγές σε επίπεδο ΕΕ και τα μεγάλα αποθέματα που υποτίθεται ότι υπήρχαν. Φέτος όμως δεν ισχύει αυτό, αφού όπως έχει γίνει γνωστό η τρέχουσα παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες της ΕΕ θα είναι μικρότερη. Ετσι το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί οι τιμές πέφτουν ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι, δεδομένου ότι δε φαίνεται να υπάρχει υπερπροσφορά λαδιού, στην εγχώρια αγορά και στις χώρες της ΕΕ, αλλά και γενικότερα στον υπόλοιπο κόσμο.

Η κατάσταση αυτή πάντως επιφέρει στους ελαιοπαραγωγούς πρόσθετη μείωση του εισοδήματός τους, αφού εκτός από τη μεγάλη πτώση των εμπορικών τιμών, η ΕΕ επέβαλε φέτος βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας, κόβοντας τη μισή επιδότηση που εισπράττουν αυτό το διάστημα οι ελαιοπαραγωγοί, για την παραγωγή της περιόδου 1997-'98. Πέρυσι η ΕΕ είχε παρακρατήσει το 1/3 της επιδότησης με το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που όρισε για την παραγωγή της περιόδου 1996-'97.

Τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, έρχεται να επιτείνει η νέα αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στο λάδι. Η κατάργηση της τιμής παρέμβασης που έγινε στο πλαίσιο αυτό και η οποία πρόσφερε έστω μια ελάχιστη προστασία στους ελαιοπαραγωγούς, θα οδηγήσει φέτος τις τιμές στα πλέον χαμηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων.Για παράδειγμα, με την ύπαρξη της παρέμβασης, που η ΕΕ φρόντισε να υποβαθμίσει συστηματικά μέχρι να την καταργήσει, οι ελαιοπαραγωγοί μπορούσαν να εισπράξουν τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι τουλάχιστον 630 δραχμές το κιλό. Τώρα όμως είναι έρμαια των εκβιασμών και των κερδοσκοπικών διαθέσεων των εμπόρων - βιομηχάνων και εξαναγκάζονται να πουλήσουν σε ακόμα πιο χαμηλή τιμή και από αυτή που όριζε η παρέμβαση, για να μην τους μείνει το λάδι απούλητο.

Επιπλέον, η καταστροφική αναθεώρηση της ΚΟΑ στο λάδι που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, θα έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της χώρας και κυρίως στους μικρομεσαίους. Πρώτα από όλα, επιβάλλεται εμπόδιο στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας με την καθιέρωση εθνικού πλαφόν 419.000 τόνων, ενώ είναι φανερό ότι η υπάρχουσα παραγωγή είναι μεγαλύτερη, αφού, για παράδειγμα, πέρυσι έφτασε τους 495.000 τόνους. Επίσης, οι ελαιοπαραγωγοί, μικροί - μεγάλοι, θα πληρώνουν πλέον από κοινού το πρόστιμο συνυπευθυνότητας σε περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης και θα παίρνουν όλοι τους μειωμένη επιδότηση.

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, εμπαίζουν τους ελαιοπαραγωγούς, παρουσιάζοντας ως "επιτυχία" ότι πρόκειται να δοθεί ενίσχυση για τη φετινή παραγωγή των επιτραπέζιων ελιών γύρω στις 58 δραχμές το κιλό. Μόνο όμως τα χρήματα αυτά κόβονται από τα κονδύλια των επιδοτήσεων που δίνονται για το λάδι και έτσι οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα περισσότερο, αφού όσα χάνουν από την επιδότηση που κόβεται στο λάδι, θα τα πάρουν για τις επιτραπέζιες ελιές. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση για τις επιτραπέζιες ελιές θα δοθεί του χρόνου, κατά το Νοέμβρη - Δεκέμβρη και ως προϋπόθεση τίθεται να παραδοθεί η παραγωγή σε μεταποιητικές μονάδες άνω των 50 τόνων ετησίως για τις χερσαίες περιοχές και άνω των 20 τόνων για τα νησιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ