Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανω - κάτω τα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε εκκαθάριση των αναδρομικών από 1.1.1998, ενώ χρωστά τις εφημερίες των γιατρών από το Σεπτέμβρη και μετά

Η κυβέρνηση οδήγησε σε πλήρη απορύθμιση μεγάλα νοσοκομεία της Α Ζώνης με την επιμονή της στις περικοπές των δαπανών, ώστε να πιάσει τους πολυπόθητους δείκτες για την Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Ηδη άρχισαν να εμφανίζονται καθυστερήσεις στα δεκαπενθήμερα κάποιων νοσοκομείων, ενώ στο θέμα της εκκαθάρισης των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών γίνεται "αλαλούμ".

Οι γιατροί αφ' ενός δεν έχουν πάρει την εκκαθάριση των αναδρομικών από την 1.1.1998 μέχρι 31.8.1998, ενώ τους χρωστούν και τις εφημερίες από το Σεπτέμβρη και μετά. Αυτή η εξωφρενική κατάσταση έχει το εξής αντίκρισμα: Οι γιατροί - καθώς και οι διοικήσεις των νοσοκομείων - δεν ξέρουν τι λεφτά θα έχουν μετά την εκκαθάριση του οχταμήνου, καθώς το κόστος αυτής της περιόδου καθορίζεται απ' το εγκεκριμένο κονδύλι, που αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία για τις εφημερίες. Αυτό μεταφράζεται από κάποιες διοικήσεις νοσοκομείων σε "πλασματικές εφημερίες" για κάποιες κατηγορίες γιατρών και απλήρωτη εργασία για κάποιους άλλους - κυρίως τους ειδικευόμενους - γιατρούς. Επιπλέον οι γιατροί κάποιων νοσοκομείων - όπως στο Κρατικό της Αθήνας - δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες για το τελευταίο τετράμηνο, που σημαίνει ότι το κράτος χρωστά πάνω από 150.000 δραχμές στον κάθε ειδικευόμενο γιατρό.

Ακόμα και χτες η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Πανοπούλου δεν ήταν σε θέση να δώσει απάντηση για την καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αναδρομικών, παρά τη δέσμευση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμας ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 1998.

Η "αδυναμία" αυτή εκφράστηκε στη χτεσινή συνάντηση της Ι. Πανοπούλου με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων Εφημερίας. Το πόρισμα υπογράφηκε χτες από όλα τα μέλη της Επιτροπής και προσδιορίζει τις πραγματικές ανάγκες σε γιατρούς για την κάλυψη των εφημεριών στα Δημόσια Νοσοκομεία. Οσον αφορά την υλοποίησή του απ' το 1999 και εντεύθεν, η Ι. Πανοπούλου είπε: "Θα το κοστολογήσουμε και θα σας απαντήσουμε".

Επί της ουσίας, η έμπρακτη αποδοχή του σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία σίγουρα υπολείπονται απ' τα κονδύλια του προϋπολογισμού του 1999. Ο προϋπολογισμός του 1999 προβλέπει για τις εφημερίες τα ίδια κονδύλια με το 1998 - ήτοι 64 δισ. - όταν αποδείχτηκε πια και εμπράκτως ότι τα κονδύλια αυτά δεν επαρκούν, ώστε να έχουν όλοι οι γιατροί τις συνολικές - τακτικές και εφημερίες - αποδοχές της 31.12.1997.

Κατά τα άλλα, η γενική γραμματέας Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου για την ψήφιση τροπολογίας, που κατατέθηκε προχτές στο "μίνι" ασφαλιστικό και αφορά τη μισθολογική εξομοίωση των νέων ειδικευομένων με τους επιμελητές Γ.

Με την τροπολογία αυτή, αποκαθίσταται η περικοπή του επιδόματος των Ειδικευομένων κατά 10.000 δραχμές ανά εφημερία, στην οποία είχαν προχωρήσει ορισμένοι πάρεδροι, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου για το Ιατρικό Μισθολόγιο.

Κινητοποιήσεις

Χτες οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας (Γ. Γεννηματάς) έκαναν γενική συνέλευση, στην οποία καταγγέλθηκε η πολιτική εμπαιγμού της κυβέρνησης, όσον αφορά το καθεστώς των εφημεριών.

Οι γιατροί με συντριπτική πλειοψηφία (146 υπέρ και δύο κατά) αποφάσισαν επίσχεση - αποχή από τις ιατρικές πράξεις και τακτικά ιατρεία μέχρι της καταβολής των οφειλομένων. Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουν και δικαστικά τα δεδουλευμένα.

Επίσης, αποφάσισαν το προειδοποιητικό κλείσιμο της γενικής εφημερίας σήμερα από τις 2 - 4 μ.μ. και το εικοσιτετράωρο κλείσιμο της γενικής εφημερίας στις 22.12.1998. Ακόμα οι γιατροί του νοσοκομείου εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των ειδικευομένων από τις εφημερίες.

Στην απόφαση της συνέλευσης τονίζεται: "Απαιτούμε ασφαλή προγράμματα εφημεριών για το 1999. Αγωνιζόμαστε για μια αξιοπρεπή και υψηλού επιπέδου δημόσια υγεία".

Επίσης ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών του "Αγία Ολγα" κάνει κυλιόμενες στάσεις εργασίας από προχτές, με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και την εξομοίωση του Ειδικευόμενου με τον Επιμελητή Γ.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Χανίων συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την απεργία, ενώ σήμερα στις 10 π.μ. θα κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι γιατροί ζητούν την παραμονή στο νοσοκομείο των ειδικευομένων που έχουν χαρακτηριστεί ως "υπεράριθμοι", οι οποίοι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των Τμημάτων, καταλαμβάνοντας κενές οργανικές θέσεις. Επίσης, ζητούν να ρυθμιστούν άμεσα οι μισθολογικές εκκρεμότητες (καταβολή του επιδόματος βιβλιοθήκης και νοσοκομειακής απασχόλησης, όπως δίδονται στις υπόλοιπες βαθμίδες νοσοκομειακών γιατρών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ