Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΑΠΑΤΟΡΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος

- Και νέο συλλαλητήριο του ηπειρώτικου λαού κατά των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, σήμερα στο Ακτιο. Ποιο είναι το μήνυμά του;

- Για το γιαννιώτικο λαό, γενικά για τον ηπειρώτικο λαό και για το κίνημα ειρήνης στην περιοχή μας, η σημερινή είναι μια ακόμη μεγαλειώδης αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική πορεία. Είναι ένα φράγμα, που ορθώνει το ανάστημά του και τη φωνή του ενάντια στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ένα ηχηρό χαστούκι στη "νέα τάξη πραγμάτων", στους σχεδιαστές και στους πρωτομάστορες αυτής. Είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, και μια δυναμική, ταυτόχρονα, για να αποτραπεί η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο. Γενικά, είναι ένα μήνυμα στήριξης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας ότι βρισκόμαστε δίπλα του και αντιστεκόμαστε μαζί του.

- Τι δηλώνει η συμμετοχή πολλών φορέων στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αλλά και το ότι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέλαβαν οι δήμαρχοι όλης της Ηπείρου;

- Η συμμετοχή πλήθους φορέων, αλλά και των δήμων, στο συλλαλητήριο στο Ακτιο, δηλώνουν την ανησυχία του λαού της περιοχής μας για την απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επιδρομή ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και για τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια. Δηλώνει ότι οι δήμαρχοι των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου, οι μαζικοί φορείς και όλος ο λαός της περιοχής μας, αντιστέκονται. Και είναι σίγουρο πως η συνεχής πάλη των λαών μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να δείξει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

- Ως τόπος συγκέντρωσης επιλέχτηκε η ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου. Ποια η σημασία αυτής της επιλογής;

- Το πολιτικό μήνυμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να δείξει σε όλο το λαό ότι μπορούμε να απομακρύνουμε τις ΝΑΤΟικές βάσεις, οι οποίες είναι καταστροφή για τον τόπο μας. Καλώντας, παράλληλα, την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις ξένες βάσεις στην Ελλάδα, να απαγορεύσει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα μας, να μη στείλει Ελληνες φαντάρους έξω από τα σύνορά μας. Και, το κυριότερο, όλος ο λαός ενωμένος να στείλει ένα μήνυμα στους ιμπεριαλιστές ότι θα έρθει ο χρόνος που θα μπουν στο περιθώριο.

- Ποια η αίσθηση του ηπειρώτικου λαού, σε σχέση με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια;

- Σήμερα, η πλειοψηφία του ηπειρώτικου λαού συσπειρώνεται γύρω από της Επιτροπές Ειρήνης, την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Στήριξης του γιουγκοσλαβικού λαού, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στέλνει, επίσης, ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί από την κρίση στα Βαλκάνια, γιατί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμπλακεί η χώρα μας στις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι δήμαρχοι όλης της Ηπείρου συσπειρώνονται γύρω από το κίνημα ειρήνης και αντιστέκονται στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών. Σε συνέχεια της εκδήλωσης στο Ακτιο, οι δήμαρχοι και τα κινήματα ειρήνης των Ιωαννίνων, το Σάββατο θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας, με αυτοκίνητα, στις ΝΑΤΟικές αποθήκες στο Πετσάλι και, ακολούθως, θα γίνει εκδήλωση - συναυλία στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Και εμείς, σαν Δήμος Ζίτσας, δημιουργήσαμε Επιτροπή Αλληλεγγύης και Στήριξης του γιουγκοσλαβικού λαού και καλέσαμε τους δημότες να ενισχύσουν οικονομικά. Ηδη, έχουμε μαζέψει περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές, που θα στείλουμε στον αγωνιζόμενο σερβικό λαό, μέσω της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ