Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πόλεμος και στους... ελληνικούς δρόμους

Θλιβερός ο απολογισμός από τα τροχαία δυστυχήματα. Από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα έχασαν τη ζωή τους 44 άνθρωποι και άλλοι 484 τραυματίστηκαν

Στο κενό έπεσαν οι ευχές, αλλά και οι οδηγίες της Τροχαίας για αναίμακτο Πάσχα, αφού οι ελληνικοί δρόμοι για άλλη μια φορά μετατράπηκαν σε πεδία... πολεμικών συγκρούσεων. Οι κακοτεχνίες των δρόμων και η προβληματική οδική παιδεία των Ελλήνων, στάθηκαν οι βασικές αιτίες των δεκάδων τροχαίων ατυχημάτων, που έβαψαν στο αίμα τους δρόμους και βύθισαν στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα. Από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα σε 341 ατυχήματα 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 484 τραυματίστηκαν. Ομως, πρέπει να σημειωθεί, ότι δυστυχώς- όπως πάντα - ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη πιο θλιβερός, καθώς αρκετοί είναι οι βαριά τραυματισμένοι που δίνουν τη μάχη με τη ζωή...

Η "πολεμική επιχείρηση" της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα βρίσκεται πάντως σε πλήρη εξέλιξη. Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή, έχουν επιστρατευτεί για την αστυνόμευση του οδικού δικτύου περίπου 1.000 αξιωματικοί, 6.300 τροχονόμοι, 71 γερανοί, 1.644 περιπολικά, 739 δίκυκλα και ένα ελικόπτερο.

Σε σύγκριση με πέρσι ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ήταν μικρότερος κατά 70. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έναν, αλλά ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε κατά 101. Βασικό χαρακτηριστικό της μακάβριας στατιστικής, ήταν τα τρία πολύνεκρα που σημειώθηκαν στην Ξάνθη,στα Καμμένα Βούρλα και στους Ευζώνους,όπου σκοτώθηκαν συνολικά 12 άτομα.

Μεγάλο μερίδιο είχαν επίσης και οι πεζοί - θύματα των τροχαίων. Από τα 44 θύματα των θανατηφόρων ατυχημάτων, οκτώ περπατούσαν στο δρόμο, γεγονός που δείχνει και το βαθμό ευθύνης όλων ανεξαιρέτως των χρηστών της ασφάλτου.Η επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην πρωτεύουσα, εξελίχθηκε σε έναν άλλο Γολγοθά, καθώς σχηματίζονταν ουρές αυτοκινήτων κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων. Η διαδρομή από την Κόρινθο ή τον Ισθμό, μέχρι την Αθήνα απαιτούσε το απόγευμα της Δευτέρας τριπλάσιο από τον κανονικό χρόνο, ανάλογα με την ώρα αναχώρησης των ταξιδιωτών. Οι επισημάνσεις της Τροχαίας, ότι οι μεσημβρινές μέχρι και οι πρώτες βραδινές ώρες είναι απαγορευτικές για την επιστροφή στην Αθήνα, διότι συνωστίζονται πολλά οχήματα στις εισόδους της πόλης, δεν ελήφθησαν υπόψη από τους οδηγούς, με αποτέλεσμα και φέτος να παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο στην Κακιά Σκάλα,στους Αγίους Θεοδώρους και στην περιοχή της Ελευσίνας.Παρά την παραχώρηση μιας και δυο λωρίδων κυκλοφορίας στο αντίθετο ρεύμα, το μποτιλιάρισμα ήταν αναπόφευκτο.

Σταδιακά επιστρέφουν οι ταξιδιώτες, που έφυγαν για τις γιορτές του Πάσχα για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Να σημειωθεί ότι μέχρι και το Μ. Σάββατο είχαν φύγει από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα 90.049 επιβάτες, 33.996 από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου και 46.198 από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η επιστροφή αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή του Θωμά, οπότε θα γυρίσουν και οι τελευταίοι ταξιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ