Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Στις πλάτες των δημοτών όλα τα βάρη

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πού βαδίζει η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Χαλκίδας (ΔΕΥΑΧ); Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι δημότες της Χαλκίδας, οι οποίοι, για χρόνια τώρα, έχουν "πληρώσει τον κούκο για αηδόνι", προκειμένου να δουν αποχετευτικό έργο στην πόλη και φτηνή παροχή πόσιμου νερού, αλλά... προκοπή δε βλέπουν.

Δίκαια, λοιπόν, αναρωτιούνται αγανακτισμένοι οι Χαλκιδαίοι τι συμβαίνει στην οδό Πήλικα 28 (εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΔΕΥΑΧ). Ο νέος δήμαρχος Χαράλαμπος Μανιάτης (υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ), που διατηρεί και την έμμισθη θέση του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΧ, ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημοτική επιχείρηση" και ότι "οι εισπράξεις που θα γίνουν από τους δημότες (εννοεί τις συνεχείς αυξήσεις τελών ύδρευσης - αποχέτευσης) θα λύσουν το πρόβλημα". Ομως, κανένα νέο έργο δε θα γίνει φέτος και οι εργολάβοι κυνηγάνε τη ΔΕΥΑΧ για προηγούμενες οφειλές της...

Ομως, αν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε μάλλον για νέα αύξηση τελών πρέπει να προετοιμάζει τους Χαλκιδαίους ο δήμαρχος. Αλλιώς πού θα βρει τα χρήματα, αφού το ταμείο της ΔΕΥΑΧ έχει αυτή τη στιγμή μόνο 45 εκατ. δραχμές, το αποχετευτικό της Χαλκίδας έχει μείνει ημιτελές και η επιχορήγηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ύψους 1 δισ. δρχ., κόπηκε από τον Χ. Πάχτα - σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Χαλκίδας, δόθηκε σε φιλοκυβερνητικό δήμαρχο άλλης πόλης - ενώ "δάνειο" 60 εκατ. δρχ. που είχε χορηγήσει η ΔΕΥΑΧ στο Δήμο Χαλκίδας για έργα οδοποιίας (ασφαλτικά) πριν 3 χρόνια, σήμερα ο δήμος διαμηνύει: "Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

Με αυτά τα δεδομένα και με το δεδομένο ότι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ) αρνείται κατηγορηματικά να διεκδικήσει τους οφειλόμενους και παρακρατούμενους από τις κυβερνήσεις Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που για την πόλη της Χαλκίδας ανέρχονται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δραχμών, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σενάρια και θεωρίες περί ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΧ, που προς στιγμήν διαψεύδονται από τον δήμαρχο Χαλκίδας. Προς στιγμήν, όμως, γιατί ο νυν δήμαρχος ως οπαδός του άκρατου νεοφιλελευθερισμού έχει δηλώσει προεκλογικά - και μετεκλογικά - ότι "η κατεύθυνση (της πολιτικής του) είναι η αλλαγή του μέχρι τώρα μοντέλου ανάπτυξης της Χαλκίδας και η μετατροπή της σε πόλη προσφοράς υπηρεσιών".

Και προσφοράς τεράστιων κερδών για τους λίγους που λέγαμε.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ