Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε αν το ΚΚΕ έχει κάποια επεξεργασμένη μελέτη για το κατά πόσον τα αιτήματα για κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ, σύνταξη 1.050 ευρώ κ.λπ. επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό κι αν είναι εφικτά. Απαντώντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως «ό,τι παράγεται σ' αυτόν τον τόπο το παράγουν οι εργαζόμενοι. Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει ανέβει. Τα κέρδη έχουν υπερμεγεθυνθεί. Γιατί, λοιπόν, να μη διεκδικήσουμε μια αναδιανομή του εισοδήματος και των κερδών με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις;».

Και συνέχισε: «Τι θα πει "κρατικός προϋπολογισμός"; Ολοι οι εργαζόμενοι παράγουν. Αυτά θα τα πληρώσει η εργοδοσία καταρχήν και δεύτερον, το κράτος όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο εργαζόμενος πρέπει να πάρει αυτό που παράγει ή εν πάση περιπτώσει να τον κλέβουν λιγότερο μέσα στις σημερινές συνθήκες».

«Οι μελέτες μας βασίζονται πάνω στο συνολικό προϊόν που παράγεται σ' αυτόν τον τόπο, πάνω στον πλούτο που διαθέτει η χώρα, το φυσικό πλούτο, είτε είναι προϊόντα που μπορεί να παράγει είτε είναι ορυκτός πλούτος, είτε άλλες δυνατότητες που έχει», κατέληξε στην απάντησή της.

Για τη διοίκηση των Ταμείων

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε σε σχόλιό της και στον τρόπο διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων. «Πραγματικά - είπε - και εμείς και στο παρελθόν και στις θέσεις που διατυπώσαμε όταν έγινε το πρώτο σχέδιο νόμου του κ. Γιαννίτση και μετά Ρέππα, μιλούσαμε και για την αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Είναι κι αυτό ένα μέσο, αμυντικό όμως.

Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι έχεις και ένα γενικότερο κουμάντο. Βεβαίως, μια αυτοδιοίκηση μπορεί να έφερνε κάτι καλύτερο απ' αυτό που γίνεται, αλλά δεν αρκεί. Οταν με νόμους μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, όταν επεκταθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση και τα ωρομίσθια, πάλι τα Ταμεία θα έχουν λιγότερα έσοδα. Επομένως, έχουν και πολλούς τρόπους να σε σπρώξουν να μπεις στο παιχνίδι των μετοχών, του καζίνο και της αγοράς».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε ότι «είμαστε το μοναδικό Κόμμα που όταν άνοιξαν οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είπαμε "όχι" στο σύνθημα για κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα», εξηγώντας: «Το κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αυτό: Τα αποθεματικά μου τα ρίχνω στην αγορά, είτε τα δανείζω για επενδύσεις, είτε παίρνω μετοχές, γιατί οι μετοχές ένα τέτοιο πράγμα είναι. Και από τη στιγμή που περνάει αυτή η λογική μπορεί να κερδίσεις. Είναι σαν το ΚΑΖΙΝΟ. Την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη φορά κάτι κερδίζεις. Στη συνέχεια χάνεις. Δε θα κερδίσουν όλοι. Αν κερδίσουν όλοι, τότε κάποιος πρέπει να χάσει. Ποιοι θα χάσουν; Αν δούμε και διεθνώς, ποιοι έχασαν; Τα ασφαλιστικά ταμεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ