Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παζάρια για τη νεκρανάστασή του «ευρωσυντάγματος»

Πυκνώνουν οι επαφές κορυφής και κορυφώνονται τα παζάρια μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ για την εξεύρεση μιας «συμβιβαστικής φόρμουλας» για τη νεκρανάσταση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 του Ιούνη.

Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια διαδραματίζει η γερμανική προεδρία και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία προσδοκά ότι θα αξιοποιήσει την εκλογή Ν. Σαρκοζί στη Γαλλία προκειμένου να δώσει ώθηση στα σχέδιά της. Οπως είναι γνωστό, η γερμανική προεδρία επιδιώκει να υπάρξει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα πάνω στην «ουσία» της νέας συνταγματικής συνθήκης καθώς και σε έναν «οδικό χάρτη», που θα οδηγήσει στην επικύρωση της νέας συνταγματικής συνθήκης πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές, το 2009. Ωστόσο, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συμφέροντα δεν έχουν ξεπεραστεί, ενώ δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί το ηχηρό χαστούκι από το «όχι» των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Παρόλο που 18 κυβερνήσεις έχουν επικυρώσει το προτεινόμενο εκτρωματικό «ευρωσύνταγμα», οι υπόλοιπες, με πρώτες τη Βρετανία και την Πολωνία, δε δείχνουν καμία διάθεση να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό η Α. Μέρκελ έχει ξεκινήσει επαφές με τους επικεφαλής κυβερνήσεων των ισχυρών κρατών - μελών (Τ. Μπλερ, Ν. Σαρκοζί, κ.ά.). Η προώθηση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν το βασικό θέμα στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες ο νέος Γάλλος Πρόεδρος στο Βερολίνο. Οπως είναι γνωστό, ο Ν. Σαρκοζί υποστηρίζει την προοπτική μιας «πιο απλουστευμένης» συνταγματικής συνθήκης, την οποία θα κυρώσει μέσω της Εθνοσυνέλευσης, παρακάμπτοντας τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Στην ίδια γραμμή ο Τ. Μπλερ έχει ήδη ταχθεί υπέρ μιας μικρής και λειτουργικής νέας συνθήκης, η οποία δε θα χρειάζεται έγκριση μέσω δημοψηφισμάτων. Θεωρεί δε απαραίτητη την καθιέρωση θέσης προέδρου και υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε προχτές στο Βερολίνο ακόμα μια συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνήσεων των 27 κρατών - μελών της ΕΕ με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής με βασικό θέμα τη νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, δήλωσε ότι η Ελλάδα ανήκει σε εκείνες τις χώρες που μάχονται υπέρ της διατήρησης της ουσίας της συνταγματικής συνθήκης και ότι οι όποιες «παραχωρήσεις» σε διατυπώσεις ή και στη δομή του κειμένου, προκειμένου να διευκολυνθούν εκείνες οι χώρες που δυσκολεύονται να επικυρώσουν τη συνταγματική συνθήκη, πρέπει να αντισταθμίζονται από το αποτέλεσμα, δηλαδή το να διατηρηθεί απαραιτήτως η «ουσία» της.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υφυπουργό, στη συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών-μελών αποσαφηνίστηκε - σχετικά με τη μεθόδευση της επίλυσης του προβλήματος για τη συνταγματική συνθήκη - ότι η πολιτική στόχευση της προεδρίας είναι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να συγκληθεί μία νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα πρέπει, στη βάση της πολιτικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί στη σύνοδο του Ιούνη, να ολοκληρώσει τις εργασίες της πριν από τη λήξη της επόμενης, πορτογαλικής, προεδρίας, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβρη του 2007, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την επικύρωση στις χώρες-μέλη ώστε οι ευρωεκλογές του Ιούνη του 2009 να διεξαχθούν με ισχύουσα μία νέα συνθήκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύονται τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ(2007-06-24 00:00:00.0)
Παζάρια για αντιδραστικό συμβιβασμό(2007-06-14 00:00:00.0)
Προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» δεν είναι δυνατό να υπάρξει(2007-06-09 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν αντιδραστικό «συμβιβασμό»(2007-05-25 00:00:00.0)
Επιχείρηση επαναφοράς από την Μέρκελ(2007-01-27 00:00:00.0)
Ιταλικό «Ναι»(2005-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ