Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
«Εχθροπραξίες» για τα «φιλέτα»

Από τον βασιλιά της Ιορδανίας και ένα δικαστήριο του Ισραήλ «κρέμεται» ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Κλιμακώνονται οι «εχθροπραξίες» στα Ιεροσόλυμα μεταξύ των πλευρών που διεκδικούν τα «φιλέτα» της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου. Μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, στο Ισραήλ και την Ιορδανία, αναμένονται κινήσεις οι οποίες ενδεχομένως θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις και την τύχη του σημερινού πατριάρχη Θεόφιλου.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα, ο οποίος έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία να αποδεχτεί ή να απορρίψει την απόφαση του κοινοβουλίου της Ιορδανίας, με την οποία άρθηκε η αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Μια ακόμη σημαντική απόφαση για την τύχη του Πατριάρχη αναμένεται μέχρι τις 21 του μηνός στο Τελ Αβίβ. Το ισραηλινό δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του αναφορικά με την προσφυγή του Θεόφιλου για τη μη αναγνώρισή του από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επί διετία παρακολουθούσε απαθώς τα τεκταινόμενα, προσπαθεί μάταια να αντιμετωπίσει την κρίση. Ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Ροκανάς βρίσκεται στην περιοχή, προσπαθώντας να διαβουλευτεί με Ισραηλινούς και Ιορδανούς για να εξασφαλιστεί η παραμονή του Θεόφιλου στον πατριαρχικό θρόνο.

Το φιλέτο

Η διαμάχη γύρω από τον πατριαρχικό θρόνο περιγράφει, κατά κύριο λόγο, τον ανελέητο πόλεμο για τον έλεγχο της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Οι Αραβες χριστιανοί ορθόδοξοι, οι οποίοι αποτελούν και το ποίμνιο του Πατριαρχείου, πέτυχαν προ διετίας την εκθρόνιση του Ειρηναίου, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δοσοληψίες του Πατριαρχείου με Ισραηλινούς. Ο Θεόφιλος πέτυχε την εκλογή του, στηριζόμενος στο αραβικό ποίμνιο, το οποίο πίστεψε ότι ο νέος Πατριάρχης θα μπορούσε να απεγκλωβίσει το πατριαρχείο από την αγκάλη του Ισραήλ.

Στο διάστημα της τελευταίας διετίας που ο Θεόφιλος είναι Πατριάρχης Ιεροσολύμων η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς ο νέος Πατριάρχης δεν κατάφερε ούτε να εξασφαλίσει την αναγνώρισή του από την κυβέρνηση του Ισραήλ, ούτε, πολύ περισσότερο, να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του ποιμνίου του.

Η αδυναμία του Θεόφιλου να «μοιράσει την πίτα», όπως σημειώνουν στην Αθήνα διπλωματικές πηγές, αλλά και η απάθεια με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε το θέμα την περασμένη διετία, προκαλούν τους σημερινούς σοβαρούς τριγμούς στον πατριαρχικό θρόνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζόρια» με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (2007-06-12 00:00:00.0)
Ποιος αναγνωρίζει τον Θεόφιλο; (2007-05-15 00:00:00.0)
Τρεις οι υποψήφιοι (2005-07-22 00:00:00.0)
Επεισόδια στο Πατριαρχείο (2005-07-14 00:00:00.0)
Σύναξη πατριαρχείων (2005-05-24 00:00:00.0)
Σκηνές απείρου κάλλους... (2005-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ