Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατευθυνόμενη πυροδότηση της εκλογολογίας

Ενισχύει, μεταξύ άλλων, τα εκβιαστικά διλήμματα στο όνομα της «ακυβερνησίας», προκειμένου να υφαρπάσει μια «ισχυρή αυτοδυναμία», που θα στρέψει στη συνέχεια κατά των λαϊκών συμφερόντων

Την εκλογολογία επιμένουν να υποδαυλίζουν κυβερνητικά στελέχη και μετά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση εξυπηρέτησης πολλαπλών στόχων.

Επισείοντας το, ανύπαρκτο στην πραγματικότητα, ενδεχόμενο της «ακυβερνησίας», η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τα εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα προκειμένου να εγκλωβίσει την ψήφο λαϊκών στρωμάτων και να ισχυροποιήσει την αυτοδυναμία της, την οποία βέβαια θα στρέψει κατά των λαϊκών συμφερόντων. Δειλά δειλά τα κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να «ζυμώνουν» την ιδέα ότι μια «πεντακομματική Βουλή» αποδυναμώνει την «ισχυρή αυτοδυναμία» του πρώτου κόμματος, κλιμακώνοντας έτσι τις πιέσεις και προς το ΛΑΟΣ.

Στο πλαίσιο αυτό δικαιολογούν την πρόταση που έκαναν «αίφνης» κυβερνητικά στελέχη για συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ώστε να ισχύσει από τις επερχόμενες εκλογές. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, επέμεινε και σε χτεσινές του δηλώσεις ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε τον ισχύοντα εκλογικό νόμο λίγο πριν τις εκλογές του 2004 «προκειμένου να δυσκολέψει το πρώτο κόμμα στο να μπορέσει να κυβερνήσει». Μιλώντας στον «9,84» είπε χαρακτηριστικά: «Το 1996 ο κ. Σημίτης με 41,6% πήρε 162 βουλευτές. Αν γίνουν οι εκλογές αύριο το πρωί και το πρώτο κόμμα πάρει 41,6%, δηλαδή ακριβώς το ίδιο ποσοστό, θα έχει 150 βουλευτές. Δε θα έχει αυτοδυναμία»... Επανέλαβε πάντως ότι «μονομερώς δεν πρόκειται ν' αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο», ενώ στο ερώτημα αν οι εκλογές θα γίνουν πριν το συνέδριο της ΝΔ (6-8 του Ιούλη) απάντησε: «Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές εκτός αν υπάρξει λόγος εξαιρετικής σημασίας, όπως αναφέρεται και στο Σύνταγμα. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται στον ορίζοντα με τα σημερινά δεδομένα»...

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γ. Βαρβιτσιώτης, παραδέχτηκε ότι «καταλυτικό δίλημμα» των εκλογών θα είναι «ισχυρή κυβέρνηση ή ακυβερνησία» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη πως η επόμενη Βουλή δε θα είναι πεντακομματική. Παράλληλα, επέκρινε τα κυβερνητικά στελέχη που έθεσαν θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου λέγοντας (στον «Αλφα 9,89») ότι «η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν μια συζήτηση χωρίς νόημα, γιατί θα έπρεπε να έχουν συνεννοηθεί με το ΠΑΣΟΚ αν δέχεται αυτή την αλλαγή και μετά να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση».

Σε διαφορετικό μήκος ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις με τις χαμηλές πλειοψηφίες είναι και οι πιο ισχυρές, διότι όλοι συναισθάνονται το βάρος και την ευθύνη και δεν μπορούν να "παίζουν". Για μένα προσωπικά έπρεπε να γίνει ένας ριζικός ανασχηματισμός, να αλλάξουν τα πρόσωπα... Ο μόνος τρόπος για να κλείσει την εκλογολογία ήταν ο ανασχηματισμός», είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Την άποψη ότι «πρέπει να πάμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις μεθεπόμενες εκλογές ούτως ώστε να αναδεικνύονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», εξέφρασε ο βουλευτής Κ. Γκιουλέκας. Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης συνολικά του δικομματισμού και άρα και του δεύτερου κόμματος τάχθηκε ο «γαλάζιος» βουλευτής Αρ. Σπηλιωτόπουλος: «Ο εκλογικός νόμος αυτός είναι ληστρικός για το δεύτερο κόμμα, γιατί το δεύτερο κόμμα μπορεί να χάσει 40 έδρες. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό εδρών που ληστεύεται από το δεύτερο κόμμα χωρίς να υπάρχει λόγος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, επανέλαβε (στον «Φλας») ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», επισημαίνοντας ότι «όταν θέλεις να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο τον αλλάζεις στην αρχή της τετραετίας». «Το συμπέρασμα απ' όλη αυτή τη συζήτηση, που άνοιξε με τη γνωστή μου συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, αλλά και τις δηλώσεις μου από το Παρίσι, είναι η παραδοχή του ΠΑΣΟΚ ότι στις εκλογές που έρχονται θα είναι δεύτερο κόμμα», αποφάνθηκε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Δημ. Σιούφας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ