Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Για τη μητρότητα

Οταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για «δημοκρατία» δε λένε ποτέ ότι μιλούν για μια δημοκρατία «κομμένη» και «ραμμένη» στα μέτρα του κεφαλαίου. Μια δημοκρατία κάλπικη που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, αφού αυτά θεωρούνται απειλή για την κερδοφορία της επιχείρησης. Στο στόχαστρο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας βρίσκονται όλο και πιο συχνά εργαζόμενες που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν παιδί, αφού η μητρότητα αντιμετωπίζεται ως «κόστος» που πρέπει να μειωθεί.

  • Πριν λίγο καιρό, όταν μία εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «Ζάντε Μπιτς» στη Ζάκυνθο, έγκυος δύο μηνών και μέλος της σωματειακής επιτροπής, αρνήθηκε να κάνει δουλιά άσχετη με τα καθήκοντά της, οι εντολοδόχοι της εργοδοσίας έφτασαν στο σημείο ακόμα και να απειλήσουν να τη χτυπήσουν.
  • Τέλη 2003, οι δήμαρχοι Παξών και Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης απέλυσαν και απείλησαν με απόλυση - αντίστοιχα - εργαζόμενες σε ΚΕΠ επειδή η σύμβασή τους δεν προέβλεπε άδεια τοκετού.
  • Στο ΚΕΠ Κερατσινίου, υπάλληλος έχασε τη δουλιά της όταν, επιστρέφοντας από άδεια τοκετού την ενημέρωσαν ότι αφού έλειπε, κάλυψαν τη θέση της κι η σύμβασή της δε θα ανανεωθεί.
  • Πριν ένα χρόνο, υποψήφια για θέση στη δημοτική αστυνομία της Λάρισας ουσιαστικά απορρίφτηκε αφού, αν και η κοπέλα διήνυε την 13η βδομάδα της κύησης, δεν αναβλήθηκε η εξέταση των αθλητικών της επιδόσεων

Οι παραστάσεις οργής ή οι φράσεις κατανόησης που μοιράζουν στελέχη του δικομματισμού όταν τέτοιες υποθέσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν εξαφανίζουν ούτε τις ευθύνες τους, ούτε τη συνειδητή και ολόπλευρη στήριξη της εργοδοσίας.

  • Ποιος ευθύνεται για την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), όπου, σύμφωνα με την Εκθεση Πεπραγμένων 2005, το 33% των οργανικών θέσεων είναι κενές;
  • Πώς αναγκάζουν την εργοδοσία να τηρήσουν όσα τυπικά εξακολουθεί να προβλέπει η εργατική νομοθεσία (όπως η απαγόρευση απολύσεων εγκύων);
  • Πώς εμποδίζουν όσους απολύουν κοπέλες ακόμα κι όταν ανακοινώνουν το γάμο ή την εγκυμοσύνη τους; Με το να μοιράζουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για να προσλάβουν γυναίκες που μπορεί λίγο νωρίτερα οι ίδιες να 'χαν απολύσει;

Είναι καθαρό ότι εκείνοι θα συνεχίσουν το δικό τους «τροπάρι», δηλαδή την αντεργατική επίθεση. Το ζήτημα είναι να τους καταδικάσουν στην κάλπη όλες αυτές οι γυναίκες που βλέπουν να καταργείται ακόμα και το δικαίωμά τους να κάνουν παιδί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ