Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ομόφωνα κατά της αφισοκόλλησης και των πανό
  • Ορίστηκαν, χτες, οι χώροι προβολής των κομμάτων
  • ΝΔ - ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για τον ορισμό χώρων αφισοκόλλησης και για τη δημοκρατικότερη προβολή των κομμάτων

Σε αγαστή συνεργασία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ομοφώνησαν, όχι μόνο στο να μην αναρτηθεί σε όλη την Αθήνα αεροπανό και να απαγορευτεί η αφισοκόλληση, αλλά επιπλέον, απέρριψαν και την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη δημοκρατικότερη προβολή των κομμάτων, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας και της Διακομματικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε η κοινή πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για τη διαχείριση των σταθερών πλαισίων διαφήμισης. Σύμφωνα με αυτήν, όλα τα πλαίσια διατίθενται στα κόμματα της Βουλής, αναλογικά, με βάση το ποσοστό που πήραν στις τελευταίες εκλογές, εκτός από το 10% αυτών, το οποίο θα κατανεμηθεί στα κόμματα που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Σε αντίθεση, το ΚΚΕ, πρότεινε το 50% των διαφημιστικών χώρων να μοιραστεί ισότιμα, ανάμεσα σε όλα τα κόμματα και το υπόλοιπο 50%, αναλογικά, ανάμεσα στα κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής. «Με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», «εξασφαλίζεται και η αναλογικότητα και η επί ίσοις όροις προβολή των κομμάτων, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος». Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση δεν πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ψήφους 19 έναντι 8.

Το ΚΚΕ, πρότεινε επίσης, να οριστούν συγκεκριμένοι χώροι όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη τοποθέτηση πανό, αεροπανό καθώς και η αφισοκόλληση. «Τέτοιοι χώροι, είπε ο Στ. Λάμπρου, θα μπορούσαν να οριστούν οι πεζόδρομοι και οι πλατείες, όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος για τα διερχόμενα αυτοκίνητα». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μένοντας πιστοί στον αντιδημοκρατικό νόμο 3023/2002 (ψηφίστηκε απ' το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζεται απ' τη ΝΔ), όχι μόνο απέρριψαν την πρόταση, αλλά επιπλέον εκπρόσωποί τους, δήλωσαν πως κάτι τέτοιο σημαίνει ...«πισωγύρισμα» σε «άλλες εποχές» (!) και έκαναν λόγο για...«τριτοκοσμικές καταστάσεις»! Την πρόταση ψήφισε μόνο ο Στ. Λάμπρου και ο Ρ. Αξελός (ΣΥΝ), ενώ η Α. Φιλίνη (ΣΥΝ), ψήφισε αποχή...

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκαν και οι χώροι που διατίθενται στα κόμματα για την εγκατάσταση εκλογικών τους περιπτέρων. Αναλυτικά:

  • ΚΚΕ: Πλατεία Ομονοίας.
  • ΝΔ: Πλ. Συντάγματος και πεζόδρομος Ερμού.
  • ΠΑΣΟΚ: Πλ. Κλαυθμώνος και πεζόδρομος Κοραή και Σταδίου.
  • ΣΥΡΙΖΑ: Προπύλαια, Πεζόδρομος Π. Γρηγορίου.
  • ΛΑ.Ο.Σ.: Πανεπιστημίου και Σίνα.
  • ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Πλ. Κολοκοτρώνη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - και παρά την ομοφωνία που προέκυψε στη Διακομματική Επιτροπή - υπήρξε διαφωνία όταν οι εκπρόσωποι της «Ανοιχτής Πόλης» (ΣΥΝ), ζήτησαν να απομακρυνθεί κάποια μέτρα το εκλογικό περίπτερο του ΛΑ.Ο.Σ., από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως ισχυρίζονται, με την υπάρχουσα διάταξη, βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Τελικά, υπερψηφίστηκε, η αρχική πρόταση - με μόνη διαφωνία του ΣΥΝ - ενώ ειπώθηκε πως το εν λόγω θέμα θα λυθεί με «προσωπική διαβούλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ