Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυροί δεσμοί του ΚΚΕ με τα λαϊκά στρώματα

Ο «Ρ» παρουσιάζει ορισμένα από τα στοιχεία της έρευνας της VPRC.

Πέρα από τη σημαντική αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψήφων υπέρ του Κόμματος. Ας δούμε ορισμένα από αυτά με βάση τη δημοσκόπηση της VPRC που πραγματοποιήθηκε την ημέρα των εκλογών σε 7.498 ψηφοφόρους σε όλη την Ελλάδα, και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

  • Το ΚΚΕ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του (11%) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ακολουθούν με 9% οι επαγγελματοβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες (9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά του ΚΚΕ παρατηρούνται στους συνταξιούχους δημόσιου τομέα (5%), στις νοικοκυρές (6%), στους εργοδότες/επιχειρηματίες (6%) και στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (7%).

Η ΝΔ πήρε υψηλότερο ποσοστό στους συνταξιούχους δημόσιου τομέα (53%), το ΠΑΣΟΚ στους αγρότες (45%), ο ΣΥΡΙΖΑ στους φοιτητές (12%) και ο ΛΑΟΣ στους επαγγελματοβιοτέχνες (9%) (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).

  • Ανά ηλικιακή κατηγορία το ΚΚΕ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (9%) στις ηλικίες 18 - 24 και 35 - 54. Αντίστοιχα η ΝΔ πήρε 55% στις ηλικίες 65 και πάνω, το ΠΑΣΟΚ 41% στις ηλικίες 18 - 24 και 55 - 64, ο ΣΥΡΙΖΑ 8% στις ηλικίες 18 - 24 και ο ΛΑΟΣ 6% στις ηλικίες 25 - 34 (ΠΙΝΑΚΑΣ 2).

  • Ομοιομορφία παρατηρείται στα ποσοστά του ΚΚΕ ανά επίπεδο εκπαίδευσης. Συγκεντρώνει 8% στις κατηγορίες αναλφάβητοι, απόφοιτοι Δημοτικού, απόφοιτοι Μέσης και 9% στους απόφοιτους ανώτερης εκπαίδευσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).
  • Τέλος, το ΚΚΕ πήρε ίδιο ποσοστό σε άνδρες και γυναίκες, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν περισσότερο γυναίκες και το ΛΑΟΣ περισσότερο άνδρες (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ