Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διαμάχη για τις διαδικασίες

Σε νέο πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά και την προχτεσινή δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι για την εκλογική ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να «ειπωθούν όλα» και να «αναληφθούν ευθύνες» από όλους.

Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, θα προτείνει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο στο τέλος Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη και εκεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να αποφασίσουν για να συγκληθεί Εθνική Συνδιάσκεψη, η οποία θα αποφασίσει αν το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε «τακτικό» ή «έκτακτο συνέδριο». Αν αποφασιστεί «τακτικό», τότε βάσει του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ έχει οριστεί για τον Μάρτη του 2008 και η εκλογή του προέδρου θα γίνει το Φλεβάρη του 2008, αν αποφασιστεί έκτακτο τότε αυτό θα οριστεί τους επόμενους μήνες, πάντως πριν το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο Ευάγ. Βενιζέλος κατέθεσε χτες τις δικές του προτάσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν έως την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνει συνέδριο 10 - 12 Οκτώβρη και εκλογή προέδρου στις 14 Οκτώβρη.

Κεντρική επιδίωξη στην πορεία ανάληψης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τόσο από τον Γ. Παπανδρέου όσο και τον Ευάγ. Βενιζέλο είναι, μέσα στις συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, όποτε και αν αυτές γίνουν, να μεταθέσουν την εκλογική ήττα στις «προσωπικές ευθύνες», τα «λάθη» και τις «παραλείψεις», αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιδραστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία και οι δυο υπηρετούν και στηρίζουν.

Βάζοντας σκληρούς κανόνες στην αντιπαράθεση, χτες ο Γ. Παπανδρέου δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Ευάγ. Βενιζέλου για μεταξύ τους συνάντηση πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Την όξυνση των τόνων συνέχισαν και χτες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν ταχτεί με τους δυο υποψηφίους, ανταλλάσσοντας «κατηγορίες» για υπονόμευση του προεκλογικού αγώνα οι μεν και κακό σχεδιασμό και λάθος πρωτοβουλίες οι δε.

Εγγυητής των διαδικασιών ο Γ. Παπανδρέου

Την ίδια στιγμή, θέση στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το ποιος θα εγγυηθεί τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την εκλογή του προέδρου, πήρε χτες ο Κ. Λαλιώτης με γραπτή δήλωσή του. Ο Κ. Λαλιώτης στηρίζοντας επί της ουσίας τη θέση του Γ. Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση που είχε κάνει ο Ευάγ. Βενιζέλος να εγγυηθεί των διαδικασιών ο Κ. Σημίτης, τονίζοντας ότι «αδιαμφισβήτητα η ευθύνη για την εγγύηση αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του Κινήματος και στα συλλογικά, θεσμικά όργανά του και σε κανέναν άλλον». Ο ίδιος ανέφερε ότι «κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί είτε να διασπάσει είτε να χειραγωγήσει το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη». Ο Κ. Λαλιώτης, επίσης, σημείωσε ότι η αντιπαράθεση που εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ «παραπέμπει στην εικόνα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο μετά από κάθε ήττα, επιβεβαιώνει τη φθορά του και βυθίζεται στο τέλμα μέχρι την επόμενη ήττα».

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν πολιτικές αντιρρήσεις

Με το μέρος του Γ. Παπανδρέου τάχτηκε ο Θ. Τσούρας, ο οποίος με δήλωσή του αποκάλυψε ότι τις δυο πλευρές δεν τις χωρίζει καμιά διαφορά εκτός από την προεδρική «καρέκλα» και τόνισε: «Οφείλω να παρατηρήσω ότι ακούω διάφορους φίλους και συντρόφους, που επί πολύ καιρό δεν έφερναν αντιρρήσεις για την πολιτική και τη στρατηγική του Κινήματος, σήμερα να φέρνουν».

Την υποστήριξή τους στον Ευάγ. Βενιζέλο δήλωσαν χτες ο Απ. Φωτιάδης και ο Γ. Ανθόπουλος. Ο Α. Φωτιάδης ανέφερε ότι «στη νέα εποχή χρειαζόμαστε κινητήρια δύναμη και πιστεύω ότι αυτή μπορεί να τη δώσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος».

«Το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό»

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και αφορά την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ από το 1996, που οδήγησε στην ήττα του 2004 και στη σημερινή κατάσταση».

Αποστάσεις και από τους δύο υποψήφιους έσπευσε να πάρει ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος δήλωσε: «Επειδή διαβάζω και ακούω ότι ανήκω σε στρατόπεδα, ενόψει της εκλογής του προέδρου, θέλω να θυμίσω ότι πάντοτε διατηρούσα την πολιτική μου αυτονομία». Παράλληλα, ανέφερε ότι «όσοι οραματίζονται την εκλογή του προέδρου, ως μάχη "Βορείων" και "Νοτίων", προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος τάχθηκε υπέρ ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου σε έκτακτο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ