Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Συνέβησαν και αυτά

Τα διαπιστευτήριά τους στις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, με πρώτο στόχο τη νέα διοικητική δομή της χώρας, φαίνεται ότι κατέθεσαν χτες οι Ν. Κακλαμάνης και Δ. Δράκος. Οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, αντίστοιχα, παρίσταντο χτες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών, σηματοδοτώντας - όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος - τις προτεραιότητες του υπουργείου για την Αυτοδιοίκηση. Είναι προφανές ότι οι νέες αλλαγές για διοικητικούς μηχανισμούς «ισχυρούς», που θα μπορούν με «καλύτερους» όρους να συνεργάζονται με το κεφάλαιο και να ξεπουλούν τα πάντα, δε θα σκοντάψουν στα ανώτατα αυτοδιοικητικά όργανα...

* * *

Μπορεί τα πρόσωπα να αλλάζουν, αλλά δε χωράει καμία αμφιβολία ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική παραμένει. «Με τόλμη και αποφασιστικότητα», δήλωσε χτες ο νέος υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης, οι «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (σ.σ. ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση δημόσιας Παιδείας) θα προχωρήσουν.

* * *

Μεταξύ ανταλλαγής εγκωμίων και φιλοφρονήσεων η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον Χρ. Φώλια στη θέση του απερχόμενου Δ. Σιούφα διαβεβαίωσε παριστάμενους και μη ότι η συνέχιση - και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση - της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκήθηκε και τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλωστε, έχει και έτοιμο υλικό, 13 νομοσχέδια για κατάθεση, όπως είπε ο Δ. Σιούφας, κάνοντας με περισσή περηφάνια τον απολογισμό της θητείας του. Καμιά απορία...;

* * *

Ο υφυπουργός έγινε υπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά η αλλαγούλα αυτή δεν πρόκειται να ωφελήσει επί της ουσίας τη μικρομεσαία αγροτιά. Η αγροτιά, όσο ακολουθείται η ίδια πολιτική από τη ΝΔ, δε θα δει γιατρειά...

* * *

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ήταν σαφέστατος: «Θέλουμε τον πολιτισμό βασικό μοχλό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής της χώρας», σημείωσε, δίνοντας εξαρχής τα «διαπιστευτήριά» του στο τουριστικό κεφάλαιο και επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της πολιτικής εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, η οποία άλλωστε αποτελεί στρατηγικό στόχο του ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου.

* * *

«Οπως τοποθετήθηκε ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγο έλειψε να αναφερθεί και να πει ότι αφήνω κανένα δυσαναπλήρωτο κενό, όπως συνηθίζεται στις εξοδίους ακολουθίες. Εγώ όμως είμαι ζωντανός και είμαι κοντά σας». Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο αποχωρών απ' το υπουργείο Υγείας υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος.

Πάντως, αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ πρέπει να ετοιμάζεται πραγματικά για εξόδιο ακολουθία το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, προς δόξαν βέβαια του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας, όπου κάθε ευρώ που επενδύεται έχει τετραπλάσια απόδοση απ' τη μέση απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

* * *

Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, να παρέλαβε χτες το υπουργείο από τον ...εαυτό του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αναλύσει τις προτεραιότητες για τη νέα κυβερνητική περίοδο. Προτεραιότητες - τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα δημόσια έργα - φυσικά στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. «Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα».

* * *

Αν άκουγε κανείς την απερχόμενη υπουργό Πολιτισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, θα νόμιζε ότι βρίσκεται στο υπουργείο ...Οικοδομικής Ανάπτυξης. Ο Κ. Καραμανλής είχε την «ιδέα» και πήρε την απόφαση για τη δημιουργία του υπουργείου. Ο Δ. Αβραμόπουλος έβαλε τα «θεμέλια» και η Φ. Πάλλη - Πετραλιά έφτιαξε το «οικοδόμημα». Τι έμεινε για τον νέο υπουργό, τον Αρη Σπηλιωτόπουλο; Η ...«στέγη», είπε η απερχόμενη υπουργός. Οπότε δεν έχουν άδικο οι επιχειρηματίες του τουρισμού που περιμένουν από τον Αρη να «στεγάσει» με τα απαραίτητα μέτρα και εγγυήσεις την κερδοφορία τους.

* * *

Πέρα από τις διάφορες ...«μπηχτές» που ειπώθηκαν για να φανούν οι ...προσωπικές πικρίες για την «καρέκλα», στην πραγματικότητα οι εφοπλιστές είχαν τον ...πρώτο λόγο χτες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Και το «στίγμα» τους δεν το έδωσαν μόνο με τη σύσσωμη παρουσία των διοικήσεων όλων των εφοπλιστικών Ενώσεων για να υποδεχτούν τον νέο υπουργό τους, αλλά και με σφυρίγματα καραβιών μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

* * *

«Την αγορά υπηρετήσαμε και οι δύο, Γιάννη», είπε ο Χρ. Φώλιας (νυν υπουργός Ανάπτυξης) προς τον Γ. Παπαθανασίου (υφυπουργό πλέον Οικονομικών) και είχε απόλυτο δίκιο. Μια κυβέρνηση των επιχειρηματιών, όπως η ΝΔ, δεν μπορεί παρά να πλαισιώνεται και από - πρώην και νυν - επιχειρηματίες.

* * *

Η απομάκρυνσή του ήταν «νομοτελειακή εξέλιξη της δημοκρατίας». Ειπώθηκε από τον Β. Μιχαλολιάκο, πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας. Και οι δημοσιογράφοι άρχισαν να τσιμπιούνται...

* * *

Απολογισμό της «αγγαρείας» του - όπως ο ίδιος είχε αποκαλέσει την παρουσία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης - έκανε ο Β. Πολύδωρας, με μια ευχή προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου: «Εύχομαι να μη μείνετε μόνοι, όπως έμεινα εγώ». Φαίνεται πως δεν είναι πιο καλή η μοναξιά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ