Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Νέα αρχή» με ύμνους στην επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα

Εκτός Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου Βενιζέλος, Σκανδαλίδης

Με τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της «αναγέννησης» και της «ανανέωσης» του ΠΑΣΟΚ, την ανακοίνωση νέων ηγετικών ομάδων και επαναφέροντας την αποπροσανατολιστική λογική της «δεξιάς - αντιδεξιάς» μέσα από μια «πολιτική συμμαχία προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων», επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα για μια δήθεν «νέα αρχή» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στα νέα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του «να διαμορφώσουν μια νέα εθνική στρατηγική ανασυγκρότησης του τόπου». Μια «εθνική στρατηγική» που στον πυρήνα της βρίσκεται ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης» που, όπως είπε, θα βασίζεται στις «αρχές» της «επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας»(!), της «διαφάνειας», της «διαβούλευσης» αλλά και της ...«κοινωνικής δικαιοσύνης».

Οι χτεσινές ανακοινώσεις των ονομάτων που θα στελεχώσουν τα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν το εφεύρημα της «αλλαγής» του ΠΑΣΟΚ - αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν «δοκιμασμένα» στελέχη -, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσαν το προπέτασμα καπνού για τη συνέχιση στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση της πορείας του. Στην ομιλία του στην ΚΟΕΣ ο Γ. Παπανδρέου ...επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «απουσία σχεδίου για τη χώρα» και την ...κατηγόρησε ότι «δε διαπραγματεύεται τίποτε για το μέλλον του τόπου».

Οσο και αν επιχείρησε να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ δε διεκδικεί τίποτα περισσότερο από το να δημιουργήσει, όπως εξάλλου και ο ίδιος ομολόγησε, τις «προϋποθέσεις επαναφοράς του στην τροχιά της εξουσίας», ως εναλλακτικού διαχειριστή της εξουσίας. Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «διαπραγμάτευση με οποιουσδήποτε όρους της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και της ΔΕΗ» χωρίς φυσικά να καταδικάσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Για το Ασφαλιστικό μίλησε για μία κυβέρνηση που «επί τριάμισι χρόνια δεν άγγιξε το ζήτημα»... και έκανε λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση των δικών της λαθών», αποφεύγοντας φυσικά να βάλει σε αντιπαράθεση τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις της ΝΔ.

Εκοψε τους εσωκομματικούς αντιπάλους

Εξω από το κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος άφησε τους διεκδικητές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και Κ. Σκανδαλίδη ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χτες τα ονόματα των στελεχών του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματός του, το οποίο θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή πολιτική και κοινοβουλευτική δράση του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο του Φλεβάρη. Στο νέο όργανο συμμετέχουν αποκλειστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές.

Στο νέο όργανο συμμετέχουν οι: Ν. Αθανασάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Δ. Ρέππας, γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φ. Πετσάλνικος, αντιπρόεδρος Κοινοβουλίου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χ. Καστανίδης, Θ. Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής, οι υπεύθυνοι τομέων παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, οικονομίας Λ. Κατσέλη, περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλης, εξωτερικών και άμυνας Π. Μπεγλίτης, κοινωνικής πολιτικής Μ. Ξενογιαννακοπούλου, διοίκησης Ντ. Ρόβλιας, ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Ραγκούσης, ο συντονιστής ΚΟΕΣ Χρ. Πολυζωγόπουλος και πολιτικού προγραμματισμού Μ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου το Πολιτικό Συντονιστικό Οργανο θα συνεπικουρείται από τους: Στ. Λαμπρινίδη, επικεφαλής ευρωομάδας, Ρ. Βάρτζελη, διευθύντρια ΚΟ, Ρ. Σπυρόπουλο, διευθυντή ΠΑΣΟΚ, Π. Γερουλάνο, διευθυντή πολιτικού γραφείου, Μ. Κοππά, υπεύθυνη ΙΣΤΑΜΕ, και Αλ. Κόκκο, από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως ομόφωνα αποφάσισε χτες η Γραμματεία της ΚΟΕΣ μετά από πρόταση του Ν. Αθανασάκη, θα διεξαχθεί το τριήμερο 22 έως 24 Φλεβάρη 2008. Παράλληλα, με απόφασή του ο Γ. Παπανδρέου συγκρότησε Επιτροπή Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών, επικεφαλής της οποίας τοποθέτησε τον Αν. Λοβέρδο, στενό συνεργάτη του Ε. Βενιζέλου.

Ενισχύει τα «κεντροαριστερά σενάρια»

Εξάλλου, χτες, ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου έριξε νερό στο μύλο των «κεντροαριστερών» σεναρίων και των «συμμαχιών» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας τις προτάσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ.

Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του να ανοίξει «ένα φόρουμ διαλόγου με τον Συνασπισμό» και το ΠΑΣΟΚ, έφερε το παράδειγμα της Ιταλίας όπου, όπως είπε, «έγινε μια μεγάλη διαδικασία συνένωσης κομμάτων, για να δημιουργήσουν το δημοκρατικό κόμμα υπό τον Βελτρόνι», και σημείωσε ότι άκουσε με ικανοποίηση τις τοποθετήσεις του «κ. Κύρκου και του κ. Κωνσταντόπουλου», που «τόνισαν την ανάγκη μιας συζήτησης με καλοπιστία», και ισχυρίστηκε ότι «αυτό θα βοηθήσει τον πολιτικό βίο της χώρας μας»...

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε ύστατο όπλο τη διαγραφή στελεχών, υποστήριξε ότι θα αξιοποιήσει τους δύο αντιπάλους του, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη δική τους στάση». Σε ερώτηση για το πόσες διαφοροποιήσεις Βενιζέλου θα ανεχθεί, αρκέστηκε να απαντήσει: «Αυτό θα το δείτε στην πράξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ