Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Με το βλέμμα προς το... ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ - ΣΟΦΙΑ.--

Η αδυναμία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να διεκπεραιώσει κατά γράμμα τις «μεταρρυθμίσεις» που έχουν παραγγείλει οι ΗΠΑ για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, προκαλεί τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις αντιπολίτευσης αλλά και του Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Αμφότερες πλευρές επέκριναν και χτες τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρούεφσκι, πως προσπαθεί να «προετοιμάσει το έδαφος» για πιθανή απόρριψη της ένταξης των Σκοπίων στην εαρινή ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι τις αντιδράσεις της Ελλάδας για την ονομασία.

Ακόμη και η Αμερικανίδα πρέσβης στην ΠΓΔΜ Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, σημείωσε και χτες ότι το πρόβλημα των Σκοπίων δεν είναι η αντιπαράθεση με την Ελλάδα αλλά «εάν εκπληρωθούν» οι «ουσιαστικές» υποχρεώσεις. Οπως ανακοίνωσε η Μιλοβάνοβιτς «η πρόσκληση για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ... θα εξαρτηθεί μόνον από τις προσπάθειες της ίδιας της χώρας... Εάν ολοκληρώσουν τις ουσιαστικές υποχρεώσεις τώρα, τα απαιτούμενα αποτελέσματα θα είναι εφικτά».

Πάντως, χτες στη Βουλγαρία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι, είπε πως περιμένει από τη Σόφια «υποστήριξη και καλές συστάσεις» στην πορεία των Σκοπίων για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο Βούλγαρος ομόλογός του Σεργκέι Στανίσεφ είπε ότι η Σόφια «υποστηρίζει συνεχώς» τη γείτονα και θα την υποστηρίξει «και στη διαδικασία ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ