Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συντονισμός για Κυπριακό

Ο συντονισμός των προσπαθειών ενόψει της νέας κινητικότητας για την επίλυση του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν προχτές στην Αθήνα οι Κ. Καραμανλής και Τ. Παπαδόπουλος.

Στις συνομιλίες, όπως δήλωσε αργότερα ο Κύπριος Πρόεδρος, διαπιστώθηκε σύμπτωση στις εκτιμήσεις και στους σχεδιασμούς μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας «βιώσιμης λύσης» του Κυπριακού. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία λύση του Κυπριακού που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος». Μια λύση, συμπλήρωσε, που θα επιτρέψει να επεκταθούν τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ σε όλο το νησί, κάτι που σήμερα βέβαια δεν είναι εφικτό, ως αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την τουρκική πλευρά «να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων» στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006.

Αναφερόμενος στην ανοικοδόμηση του πυρόπληκτου χωριού Αρτέμιδα στην Ηλεία που έχει αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση, ο Τ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι θα είναι καθαρά από τα κυβερνητικά κονδύλια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει την ελληνική κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμα ότι οι προσφορές που έχει ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του χωριού έχουν ρητό όρο ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2008... Χτες ο Κύπριος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρτέμιδα.

Ο Γ. Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την προώθηση του αμερικανόπνευστου «σχεδίου Ανάν» που θα οδηγούσε στη διχοτόμηση του νησιού και απέρριψε ο κυπριακός λαός, αλλά προχτές ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ισχυρίστηκε: «Γνωρίζετε τους αγώνες που έχουμε κάνει ως ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού»... Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα κατοχής», και πρόσθεσε: «Αυτό δεν το ξεχνούμε και δίνουμε τον αγώνα για τη δίκαιη λύση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ