Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πού βρίσκεται το θέμα των «Γερμανικών Επανορθώσεων»;

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. πρωθυπουργό, με θέμα τις «Γερμανικές Επανορθώσεις», κατέθεσε στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο κείμενο της Ερώτησης αυτής, πιο συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αν και πέρασαν 64 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα με μεγάλες οικονομικές, ηθικές και εθνικές διαστάσεις και καμία πολιτική σκοπιμότητα δε δικαιολογεί απραξία και ολιγωρία.

Είναι βαριές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, γιατί έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το μεγάλο θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η Γερμανία οφείλει:

  • Την επιστροφή του Αναγκαστικού (με την επιβολή των όπλων) Δανείου που σύναψε με την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων σε τιμές του 1944.
  • Το ποσό των 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τιμές του 1946, που υποχρεώθηκε από τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας πληρώσει ως επανορθώσεις για τις ζημιές που προξένησε στην ελληνική οικονομία.
  • Να αποζημιώσει τα θύματα για τις ζημιές που υπέστησαν και
  • Να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξε από την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός:

  • Πού βρίσκεται το όλο ζήτημα;
  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να επιστραφούν τα σημαντικά αυτά ποσά (που σε σημερινές τιμές είναι πολλαπλάσια), να επιστραφούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί και να αποζημιωθούν όλα τα θύματα;

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ