Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ
Πλειοδοσία σε βερμπαλισμούς και ηχηρές διακηρύξεις

Επιταγές χωρίς αντίκρισμα μοίρασαν χτες από το βήμα της πρώτης πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ οι επικεφαλής των συνιστωσών που τον απαρτίζουν, πλειοδοτώντας σε διακηρύξεις περί μιας νέας εποχής, η οποία όπου να 'ναι - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους - αρχίζει...

Ο κεντρικός εισηγητής, επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, έκανε λόγο για μια «μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου», καθώς -όπως είπε- κάνοντας την επιθυμία πραγματικότητα με το ζόρι «αλλάζει το πολιτικό τοπίο» και θα «έχουμε μεγάλες ανατροπές και ανακατατάξεις». Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής η «αριστερά» μπορεί να γίνει «πρωταγωνιστική δύναμη». Τόσο αυτός όμως όσο και ο Αλ. Αλαβάνος, που πήρε το λόγο αμέσως μετά, απέφυγαν, όπως συνηθίζουν εξάλλου, να περιγράψουν σε ποιο ακριβώς έργο θέλουν και επιδιώκουν να πρωταγωνιστήσουν. Αυτό προκύπτει από τα συμφραζόμενα που παρατίθενται παρακάτω. Ο Ρ. Ρινάλντι αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ με τρόπο που προκάλεσε ερωτηματικά, τουλάχιστον, καθώς όπως είπε η πολιτική που υποστηρίζει «δεν αφήνει περιθώρια για συμβόλαια που θα στήριζαν μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση»! Ενώ παρακάτω και οριοθετώντας το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας: «Λένε πως μια δραστική αλλαγή των συσχετισμών βρίσκεται εν εξελίξει και το ζητούμενο πλέον είναι το νέο σημείο ισορροπίας. Το ζήτημα για μας μπαίνει ως εξής: Ποιο μπορεί να είναι και ποιο θα είναι πραγματικά το σημείο, η δύναμη, η επιρροή και η εμβέλεια της αριστεράς σε αυτό;».

Ο Ρ. Ρινάλντι κάλεσε τους παραβρισκόμενους να αδράξουν την ευκαιρία που δίνεται στην «αριστερά» και να μη φοβηθούν, αλλά να γνωρίζουν ότι «η νέα κατάσταση που δημιουργείται θα φέρει και νέα καθήκοντα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ποια είναι αυτά: «Να διευθύνει την κοινωνία σύμφωνα με ένα σχέδιο που έχει άλλες προτεραιότητες απ' αυτές του καπιταλισμού». Τι θα γίνει με τον ίδιο τον καπιταλισμό, αυτό το ερώτημα ούτε καν τέθηκε για να απαντηθεί. Ως «καθήκον των καθηκόντων» ο ίδιος ανέδειξε την «αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της αριστεράς», το «μεγάλωμα» δηλαδή μιας «προίκας» που θα καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ «πολυπόθητη νύφη».

Ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στη φιλοδοξία του χώρου του οποίου ηγείται να κυβερνήσει, τολμώντας να την παρουσιάσει σαν απαίτηση της κοινωνίας η οποία - όπως είπε - «ζητά κάτι περισσότερο από μας, την πολιτική προοπτική. Η κοινωνία, μας ρίχνει το γάντι. Οφείλουμε να το σηκώσουμε» ανέφερε με νόημα και συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να μιλάμε για ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα(;) που θα είναι ανοιχτό στην πορεία σε ένα(!) σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Ναι, μπορούμε να μιλάμε για την επιδίωξη μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς(;). Εχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη πορεία»!

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με το «σοσιαλιστικό χώρο» δήλωσε πως «γνωρίζουμε ότι η συνάντηση των διαφόρων ρευμάτων της ιστορικής αριστεράς θα είχε μαγική, μεταμορφωτική δύναμη». Ωστόσο, γνωρίζοντας επίσης ότι προς το παρόν οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει, ώστε να γίνεται ανοιχτά λόγος για μια γενικευμένη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε την τακτική που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, της νομιμοποίησης δηλαδή ενός συνομιλητή εντός του ΠΑΣΟΚ που κατά την άποψή τους υπάρχει, χωρίς να προσδιορίζεται, με γενικές αναφορές που ωστόσο ζυμώνουν και καλλιεργούν το έδαφος της συνεργασίας. Αυτόν τον αόρατο συνομιλητή και σύμμαχο, τις δυνάμεις δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ, που όπως λένε «συναντιούνται» με το ΣΥΡΙΖΑ, καλωσόρισε ο Αλ. Αλαβάνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος των βερμπαλισμών και των ηχηρών διακηρύξεων κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και όλων των άλλων εκπροσώπων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Σύσκεψη συνεχίζεται όλο το Σαββατοκύριακο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί θέλουν «ενότητα της αριστεράς»; (2012-04-13 00:00:00.0)
Γιατί θέλουν «ενότητα της αριστεράς»; (2012-04-13 00:00:00.0)
Ο οπορτουνισμός σε μια ακόμα συσκευασία (2011-04-05 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για την εκλογική και μετεκλογική τακτική (2010-11-23 00:00:00.0)
Ανακυκλώνεται με κάθε αφορμή η αντιπαράθεση (2009-09-09 00:00:00.0)
Μικρή συμμετοχή, μεγάλη αντιπαράθεση (2009-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ