Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Ελεύθεροι χώροι επιχειρηματικής δράσης

«

Θα γκρεμίσω κτίρια για να φτιάξω ελεύθερους χώρους», λέει ο Ν. Κακλαμάνης (ήδη έκανε ένα τέτοιο σόου γκρεμίσματος κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας), απαντώντας σε ερώτηση στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για το ποια είναι η προτεραιότητά του εάν εκλεγεί ξανά δήμαρχος Αθήνας. Και εξηγεί: «Σήμερα ψάχνω να βρω χορηγούς για να αγοράσουν κτίρια που, γκρεμίζοντάς τα, να δημιουργήσω ελεύθερους χώρους». Ως δήμαρχος ο Ν. Κακλαμάνης πράγματι αναζητούσε εναγωνίως χορηγούς - εταιρείες και επιχειρηματίες για να συνεργαστούν σε αυτόν τον τομέα. Στην πραγματικότητα, αυτό που λέει είναι ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε συμπράξεις με επιχειρηματίες που θα θέλουν ανταλλάγματα για να κάνουν από κοινού αναπλάσεις. Τα ανταλλάγματα μπορεί να είναι υπόγεια γκαράζ, εμπορικές χρήσεις σε χώρους. Ετσι, ένας επιχειρηματίας, θα δαπανά ένα ποσό για αγορά ακινήτων που μετά θα το γκρεμίζει και στη συνέχεια ο δήμος θα του δίνει τη δυνατότητα, εκεί που θα διαμορφωθεί κάποιος ελεύθερος χώρος να βγάλει τα διπλά από όσα έχει ξοδέψει, αναπτύσσοντας δραστηριότητες που θα τις πληρώνει ο εργαζόμενος. Τέτοιες συνεργασίες προβλέπει και προωθεί ο «Καλλικράτης», στο όνομα της εξεύρεσης πόρων από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Μέσα στις προθέσεις του Κακλαμάνη είναι γενικευμένη εμπορευματοποίηση χώρων της Αθήνας από επιχειρηματικούς ομίλους, εξ ου και η αναζήτηση χορηγών. Για παράδειγμα, στον Ελαιώνα και στα Κουντουριώτικα, στη ζώνη του ΟΣΕ, στου Γουδή και άλλες περιοχές της πόλης, τα επιχειρηματικά συμφέροντα σχεδιάζουν υπερτοπικά εμπορικά και αθλητικά κέντρα και πολυδιασκεδαστήρια, ενώ πίσω από τις λεγόμενες αναπλάσεις κρύβονται παρεμβάσεις (όπως γκαράζ, έργα βιτρίνας, επί πληρωμή στάθμευση, κ.λπ.), που κύριο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

Οσον αφορά το ενδιαφέρον του για τους ελεύθερους χώρους, αυτό είναι υποκριτικό. Κι αυτό γιατί ακόμα και χώροι που απαλλοτριώθηκαν από τη δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια, απαλλοτριώθηκαν για να εξυπηρετηθούν όχι ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αλλά ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ελαιώνα, όπου οι απαλλοτριώσεις που έγιναν εξυπηρετούν τις ανάγκες του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ. Στο μεταξύ, μπορεί η Δημοτική Αρχή να επαίρεται ότι μέσα σε τρία χρόνια αποκτήθηκαν 123,5 στρέμματα νέων κοινόχρηστων χώρων, όμως δε λέει πόσα τελικά έγιναν πράσινο. Επίσης, δε λέει πόσοι χώροι, ήδη δεσμευμένοι και χαρακτηρισμένοι για πράσινο, για σχολεία, για παιδικούς σταθμούς, χάθηκαν, ο ένας μετά τον άλλον, με ευθύνη του δήμου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, η Δημοτική Αρχή, με τις ψήφους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, είχε πάρει δάνειο, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί ήταν οι χώροι που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια ή χάνονται επειδή ο δήμος καθυστερεί τις διαδικασίες απαλλοτρίωσής τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους χώρους: Ιωαννίνων και Πέτρας στον Κολωνό. Κονεμένου, κοντά στο Γηροκομείο Αθηνών. Λιοσίων 301 έως 307. Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσει η διαπλάτυνση του δρόμου, που στενάζει από το κυκλοφοριακό. Αλάστωρος και Κουτσικάρη στους Αμπελοκήπους, δίπλα στη ΓΑΔΑ. Αλτέως και Αμφιτρίτης στην Κυψέλη. Αρκεσίνης και Αντιόπης στο Παγκράτι. Βεργοβίτσης και Κεδρηνού, πίσω από τον Αρειο Πάγο. Κοροπούλη.

Αυτό δεν είναι τυχαίο και δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως μπορεί να ισχυριστεί ο Ν. Κακλαμάνης. Αλλωστε, όπως είδαμε παραπάνω όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών υπάρχουν λεφτά και τα δίνουν απλόχερα.


Κ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ