Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Κλειστά στόματα βρήκε η επιτροπή στη Γερμανία

Τίποτα ουσιαστικό δεν πρόσθεσαν τα στελέχη της πολυεθνικής που εξετάστηκαν χτες στο Μόναχο

Στόματα ερμητικά κλειστά συνάντησε το κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ από τα στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής που εξέτασε χθες στο Μόναχο. Και τα τρία στελέχη που έδωσαν κατάθεση αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθούν σε ονόματα πολιτικών ή κομμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής και αρκέστηκαν να επαναλάβουν όσα κατά καιρούς έχουν πει στις καταθέσεις τους στην δικαιοσύνη.

Ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της ΖΗΜΕΝΣ Ρ. Σίκατσεκ είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι πήραν μίζες στην Ελλάδα, αν και παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του είχε στήσει ένα μεγάλο δίκτυο για διανομές χρημάτων και ότι «οι μίζες» ήταν 2% για πολιτικούς και 8% σε υπηρεσιακούς παράγοντες πάνω στην αξία κάθε σύμβασης που υπογραφόταν.

Οταν του ζητήθηκε να αναφέρει ονόματα πολιτικών, παρέπεμψε στον Μ. Χριστοφοράκο (πρώην επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα) και στον Μ. Κουτσενρόιτερ (εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων») οι οποίοι όπως είπε έκαναν τις διανομές των χρημάτων στην Ελλάδα. Σε ερώτηση δε εάν δόθηκαν χρήματα σε «μικρό κόμμα» στην χώρα μας, απάντησε αρνητικά.

Με την σειρά του, ο Π. Σόλμσεν, γενικός διευθυντής σήμερα της ΖΗΜΕΝΣ είπε ότι δεν ξέρει τίποτα για όσα έγιναν στην εταιρεία, αφού ανέλαβε την θέση του μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος διαφάνειας της εταιρείας Τ. Βάιγκελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση, ούτε καν για την ύπαρξη «μαύρων ταμείων», και περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο ίδιος ασχολείται με την υλοποίηση του διεθνούς νόμου για την διαφάνεια.

Από την στάση των στελεχών της γερμανικής πολυεθνικής γίνεται φανερό ότι με τις συμφωνίες που έγιναν στην Γερμανία το θέμα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ έχει κλείσει οριστικά για τους Γερμανούς. Πλέον είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να πιέσει σε διακρατικό επίπεδο την αντίστοιχη της Γερμανίας, προκειμένου να αναγκαστεί η ΖΗΜΕΝΣ να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, όπως είχε προτείνει σε παλιότερη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Θ. Παφίλης.

Σήμερα εξετάζεται ο Μ. Χριστοφοράκος ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στην γραμμή των άλλων στελεχών της ΖΗΜΕΝΣ αφού όπως είναι γνωστό έχει υπογράψει συμφωνία «εχεμύθειας» με την γερμανική πολυεθνική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ