Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ
Δεν έχει προηγούμενο η κυβερνητική ανευθυνότητα

Παντελώς ανεύθυνη και ανίκανη - στην περίπτωση που δεχτούμε ότι η στάση της δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα - αποδείχτηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οργάνωσης των εκλογών κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την άνευ προηγουμένου κατάσταση που έχει δημιουργήσει με τις αποφάσεις και εγκυκλίους της - που σημειωτέον εκδόθηκαν την τελευταία στιγμή - και στο ζήτημα της ανακήρυξης των συνδυασμών από τα Πρωτοδικεία.

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, οι ανακηρύξεις έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το Σάββατο 23 του μηνός και μέχρι τις 30/10 (ημέρα Σάββατο) να έχουν παραδοθεί τα ψηφοδέλτια στις Νομαρχίες και τους Δήμους, τη στιγμή που μεσολαβεί και η αργία της 28ης Οκτώβρη. Εντούτοις έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (δηλαδή χτες το απόγευμα) από πολλά Πρωτοδικεία της χώρας δεν είχαν εκδοθεί διορθωτικές και άλλες αποφάσεις, ενώ στο Ιόνιο οι συνδυασμοί συναποφάσισαν να προχωρήσουν στην έκδοση των ψηφοδελτίων χωρίς να περιμένουν τη δικαστική απόφαση (που δεν είχε εκδοθεί) αφού δεν μπορούσαν να πράξουν αλλιώς. Δικαστικές αποφάσεις δεν είχαν, επίσης, εκδοθεί για δήμους του Πειραιά.

Στην Αττική, η κατάσταση, που δημιούργησε η κυβέρνηση με τις ανακηρύξεις των συνδυασμών, πήρε τραγελαφικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 964/24-10-2010 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών διόρθωσε τις προηγούμενες αποφάσεις του για την ανακήρυξη των συνδυασμών σε 25 δήμους της Αττικής. Η διόρθωση έγινε αυτεπάγγελτα από το Πρωτοδικείο, βάσει των άρθρων 315- 320 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας γιατί διαπιστώθηκε ότι «από παραδρομή το διατακτικό της απόφασης, διατυπώθηκε εσφαλμένα». Το ζήτημα μοιάζει απλό, αλλά η έκταση του λάθους και η μεθόδευση διόρθωσής του από το αρμόδιο δικαστήριο φανερώνει πως μάλλον πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρότερο. Βάσει του άρθρου 318 του εν λόγω κώδικα η διόρθωση γίνεται αφού στο δικαστήριο «κληθούν, οκτώ τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συζήτηση, όλοι οι διάδικοι που αναφέρονται στην απόφαση». Μάλιστα, στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται πως «αν τη διόρθωση την προκαλεί το δικαστήριο αυτεπαγγέλτως, η κλήση των διαδίκων γίνεται με την επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου». Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια κανένας από τους διάδικους δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη δικαστική διαδικασία της διόρθωσης, γεγονός που φανερώνει όχι μόνο την περιφρόνηση που επέδειξε στην εφαρμογή της νομοθεσίας το δικαστήριο, αλλά και την πολιτική συνενοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού στο χώρο των δικών του αρμοδιοτήτων επιχειρήθηκε εν κρυπτώ να κουκουλωθεί όπως - όπως το χάος που δημιούργησε με τις αποφάσεις του το υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα αποκτάει ακόμη πιο σοβαρή διάσταση αν ληφθεί υπόψη ότι στους εν λόγω δήμους, οι συνδυασμοί - έχοντας πλήρη άγνοια του ότι επίκειντο διορθώσεις στις αποφάσεις ανακήρυξης τους - θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει - ή προχώρησαν - στην έκδοση ψηφοδελτίων, τα οποία στη συνέχεια - βάσει της διορθωτικής απόφασης - θα πρέπει να επανεκδοθούν. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί πως το υπουργείο του και οι υπηρεσίες του κράτους τα έχουν πράξει όλα ορθώς και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαοτική κατάσταση μέχρι την τελευταία στιγμή (2010-10-23 00:00:00.0)
Χρήσιμες και κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι τις εκλογές (2010-10-12 00:00:00.0)
Χρήσιμες προθεσμίες μέχρι τις εκλογές (2010-09-24 00:00:00.0)
Επικίνδυνη προχειρότητα και ανικανότητα; (2010-09-21 00:00:00.0)
Χρήσιμες προθεσμίες μέχρι τις εκλογές (2010-09-18 00:00:00.0)
Κρίσιμες προθεσμίες στο δρόμο για την κάλπη (2009-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ