Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Χιλιάδες λαού απαίτησαν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα

Στο άκουσμα της είδησης ότι κλιμακώνεται η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα μέσα σε ελάχιστο χρόνο Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε Ηπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα σήμαναν συναγερμό κλιμάκωσης της αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Στα Γιάννενα την Κυριακή το μεσημέρι εκατοντάδες διαδηλωτές ένωσαν τη φωνή τους με τα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Με οργή, θυμό, πάθος και κυρίως πείσμα να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για ελεύθερη πατρίδα, το σύνθημα που συγκλόνισε τη συγκέντρωση ήταν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα δονούσαν συνθήματα που απαιτούσαν να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή της νεολαίας, των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η συγκέντρωση αλληλεγγύης άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Χάλεντ Καμπάνη, Παλαιστίνιο ορθοπαιδικό γιατρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο οποίος υπογράμμισε την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη εδώ και 75 χρόνια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ευθύνες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζουν σήμερα τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Στη συνέχεια διαβάστηκε το μήνυμα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτή του ΚΚΕ, όπου ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η σφαγή και ο πόλεμος στην Παλαιστίνη είναι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ακολούθησε μια συγκλονιστική διαδήλωση. Στην κεφαλή της πορείας μέλη συνδικάτων μαζί με μετανάστες εργάτες από τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στους οποίους και από την Παλαιστίνη, κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία διέσχισαν τους δρόμους της παραλίμνιας περιοχής. Πίσω τους ακολουθούσαν δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά δίνοντας το δικό τους μήνυμα πως δεν αποδέχονται τη σφαγή των παιδιών της Παλαιστίνης. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου αύριο, Τετάρτη 1 Νοέμβρη, για την προετοιμασία του γιορτασμού του Πολυτεχνείου.

Στην Πρέβεζα, την Κυριακή το πρωί, διαδηλωτές από σωματεία της πόλης με πρωτοβουλία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ προχώρησαν σε συμβολική ανάρτηση της σημαίας της Παλαιστίνης έξω από το δημαρχείο, κατεβάζοντας τη σημαία της ΕΕ που στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αντίστοιχα στην Ηγουμενίτσα συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, όπου αναρτήθηκε πανό στην είσοδο της πόλης και έγινε κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στην Κέρκυρα μαζική ήταν η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου το απόγευμα της Κυριακής στο Πεντοφάναρο, με τον Σπύρο Κανταρέλη, αντιπρόεδρο του ΕΚ Κέρκυρας, να υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που δεν ψήφισε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αντίθετα επιλέγει να ταυτιστεί με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αντίστοιχα στη Λευκάδα συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Βερροιώτης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν πλατιά τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ και τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Τέλος, στην Αρτα συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Κιλκίς με ομιλητή τον Μάρκο Χαττάρι, εργαζόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας με καταγωγή από την Παλαιστίνη, που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε την προκλητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης να βαφτίζει τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ενώ ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης για να ζει ελεύθερος, καταγγέλλεται ως «τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ