Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε «νέα φάση» κλιμάκωσης το μακελειό από τον κατοχικό στρατό στη Γάζα

Χερσαία ισραηλινή επέμβαση, ένταση των δολοφονικών βομβαρδισμών, νέες απειλές στους αμάχους

Copyright 2023 The Associated

Με τη σταθερή στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι μετά από 24 μέρες μακελειού σε βάρος των Παλαιστινίων εξακολουθούν να μιλούν με θράσος για... «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», η δολοφονική επίθεση του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας πέρασε από το βράδυ της Παρασκευής στο επόμενο, «δεύτερο στάδιο», με ξεδίπλωμα χερσαίας επέμβασης, ένταση των δολοφονικών βομβαρδισμών και νέες τρομοκρατικές απειλές στους αμάχους.

Την ίδια ώρα αυξάνονται και οι επιθέσεις του κατοχικού στρατού και Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Από τις 7 Οκτώβρη μέχρι χτες το μεσημέρι οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 8.382 στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων τα 3.457 παιδιά, και τους 122 στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Στο ίδιο διάστημα, οι τραυματίες στη Γάζα φτάνουν τους 23.000 ανθρώπους.

Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τους 1.950 αγνοούμενους στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 1.050 παιδιά που εκτιμάται ότι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από ερείπια και συντρίμμια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Χαρακτηριστικοί επίσης για το κρεσέντο φονικής βίας από τον ισραηλινό στρατό είναι οι διαδοχικοί και διπλοί βομβαρδισμοί των ίδιων περιοχών τα τελευταία 24ωρα, με τους οποίους οπότε σκοτώνονται και όσοι σπεύδουν να βοηθήσουν χτυπημένους αμάχους από τους πρώτους βομβαρδισμούς.

Σφοδρές χερσαίες μάχες ενώ εντείνονται οι βομβαρδισμοί


Copyright 2023 The Associated

Από την έναρξη της χερσαίας επέμβασης, διεξάγονται σφοδρές χερσαίες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός υποστηρίζει ότι σε αυτές τις συγκρούσεις έπεσαν νεκροί «δεκάδες» μαχητές της Χαμάς, παράλληλα με το σφοδρό από αέρος και θαλάσσης σφυροκόπημα του θύλακα. Στους βομβαρδισμούς αυτούς μάλιστα επιστρατεύονται και βόμβες φωσφόρου, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Τις πληροφορίες του ισραηλινού στρατού περί «δεκάδων νεκρών» μαχητών της διέψευσε η Χαμάς, κατηγορώντας τον πως επιχειρεί να παρουσιάσει μία «μη ρεαλιστική» εικόνα.

Χτες, ισραηλινά τανκς απέκοψαν για κάποιο διάστημα βασικό οδικό άξονα που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Σκοπός φέρεται να είναι η «διχοτόμηση» του θύλακα ώστε να διασπάσουν τους μαχητές της Χαμάς.

Μπλόκο του ισραηλινού στρατού εμπόδιζε την κίνηση οποιουδήποτε οχήματος. Εικόνες δείχνουν ΙΧ αυτοκίνητο που προσέγγισε αυτό το μπλόκο χτες το πρωί να δέχεται πυρά πυροβολικού και να καταστρέφεται ολοσχερώς, προκαλώντας ακαριαία τον θάνατο τριών ατόμων που επέβαιναν σε αυτό.

Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν χτες το πρωί στην οδό Σάλαχ αλ Ντιν, που απέχει περίπου 3 χλμ. από τον φράχτη της Γάζας και 2 χλμ. από την πόλη και ακολούθησαν σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς. Προς το απόγευμα, κάποιες από τις ισραηλινές δυνάμεις εμφανίστηκαν να υποχωρούν.

Το απόγευμα ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στα βόρεια της πόλης της Γάζας και από τις δύο πλευρές, ενώ οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς) ανέφεραν ότι πολεμούν με τον ισραηλινό στρατό στα βορειοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας.

Αποκλεισμός και στις τηλεπικοινωνίες

Οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί και η χερσαία επέμβαση του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συμπληρώνονται από τον ολοένα και πιο ασφυκτικό αποκλεισμό του πληθυσμού της.

Στη διακοπή του ανεφοδιασμού με τρόφιμα, φάρμακα, νερό, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, που κάθε μέρα που περνά έχει όλο και πιο τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό, ήρθε να προστεθεί το Σαββατοκύριακο η διακοπή στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο, με την κλιμάκωση των βομβαρδισμών και των χερσαίων ισραηλινών επιθέσεων.

Πέρα από το «μαύρο» που επιχείρησε να επιβάλει το Ισραήλ για να συγκαλύψει το έγκλημά του, η διακοπή των τηλεπικοινωνιών είχε πολλαπλές συνέπειες για τους αμάχους, από την αδυναμία των ασθενοφόρων και ανθρώπων που παλεύουν στα συντρίμμια να φτάσουν σε αμάχους που έχουν τραυματιστεί και εγκλωβιστεί κάτω από αυτά, μέχρι την τεράστια αγωνία για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αδυνατούν να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους, να μάθουν αν είναι ζωντανοί ή αν έχουν χτυπηθεί...

Με περισσή υποκρισία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μ. Μίλερ, δήλωσε χτες ότι «καταστήσαμε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έπρεπε να αποκατασταθούν και είμαστε ικανοποιημένοι που έλαβε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή»...

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι μέσω της εταιρείας του «Starlink» θα προσέφερε πρόσβαση στο διαδίκτυο στις διεθνείς «αναγνωρισμένες» ΜΚΟ που βρίσκονται στη Γάζα. Νωρίτερα, είχε αναρτήσει στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), της οποίας είναι ιδιοκτήτης, χάρτη του Ιράν που είναι περιτριγυρισμένο από τις δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, κάνοντας ειρωνικό σχόλιο για το «πώς οι βάσεις μας» έχουν «περικυκλωθεί» από το Ιράν...

Νέοι βομβαρδισμοί νοσοκομείων

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να βομβαρδίζει νοσοκομεία και τις γύρω περιοχές, στέλνει τρομοκρατικές εντολές εκκένωσης νοσοκομείων που πέρα από τους χιλιάδες ασθενείς, στεγάζουν χιλιάδες αμάχους που δεν έχουν πού να πάνε.

Χτες βομβαρδίστηκε τμήμα του τρίτου ορόφου του τουρκικού νοσοκομείου στη Γάζα, που είναι το μοναδικό εξειδικευμένο ογκολογικό του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας θύματα και σοβαρές υλικές ζημιές. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την επίθεση.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις αποθήκες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Η PRCS είπε ότι οι αποθήκες της είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απειλούν επίσης με βομβαρδισμό το νοσοκομείο Αλ Κουντς της ομώνυμης πόλης της Γάζας, απαιτώντας την εκκένωσή του. Ο Μπασάρ Μουράντ, διευθυντής του νοσοκομείου, εξήγησε πως «είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο».

Η κατάσταση στα ίδια τα νοσοκομεία είναι δραματική. Γιατροί πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις στο πάτωμα, χωρίς αναισθησία, λόγω των ελλείψεων.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε: «Μας λείπουν αναισθητικά, μας λείπουν τα ηρεμιστικά, δεν έχουμε μορφίνες. Πραγματοποιούμε πολλά χειρουργεία με τη μισή δόση αναισθησίας, είναι φρικτό... Κάποιες φορές, κάποιες επεμβάσεις γίνονται χωρίς αναισθησία».

Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο

Την ίδια ώρα, με το σταγονόμετρο παραμένει η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, την Κυριακή μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας 33 φορτηγά με βοήθεια. Από την 21η Οκτωβρίου, όταν επετράπη να εισέλθουν τα πρώτα φορτηγά, έχουν εισέλθει 117 φορτηγά, όταν πριν τον πόλεμο ο ημερήσιος ανεφοδιασμός του θύλακα γινόταν από τουλάχιστον 100 φορτηγά...

Προχτές, χιλιάδες απεγνωσμένοι κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της υπηρεσίας UNRWA του ΟΗΕ, προσπαθώντας να προμηθευτούν βασικά είδη επιβίωσης.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», επικαλούμενη έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα αναγκάζονται να «ξεδιψάσουν» πίνοντας μολυσμένο ή θαλασσινό νερό...

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, που επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα στα σύνορα με τη Γάζα, δήλωσε ότι η παρεμπόδιση παράδοσης βοήθειας «ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Κλιμάκωση της κατοχικής βίας και στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα, κλιμακώνεται η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη, από τον ισραηλινό στρατό και ορδές Εβραίων εποίκων.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 122 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά και έχουν τραυματιστεί 2.050, ενώ συνολικά από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 330 Παλαιστίνιοι.

Πριν τα χαράματα της Δευτέρας, 100 τεθωρακισμένα του κατοχικού στρατού εισέβαλαν ξανά στην Τζενίν. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, σκότωσαν 4 Παλαιστίνιους, τραυμάτισαν άλλους 9 και συνέλαβαν δεκάδες.

Χτες επίσης, έποικοι ντυμένοι με στολές στρατιωτών και αστυνομικών επιτέθηκαν στο χωριό Ανιζάν, νοτίως της Χεβρώνας, αναγκάζοντας δεκάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Σάββατο, έποικοι πυροβόλησαν θανάσιμα στο στήθος 44χρονο εργάτη που πήγε να μαζέψει ελιές στο χωριό Αλ Σαουίγια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ «Yesh Din», από τις 7 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί στη Δυτική Οχθη πάνω από 100 βίαιες επιθέσεις εποίκων σε 62 πόλεις και χωριά.

Την Κυριακή, στο μεταξύ, σε κολέγιο της πόλης Νετάγια του Ισραήλ, πλήθος Εβραίων φοιτητών άρχισε να πολιορκεί τα δωμάτια περίπου 30 Αράβων συμφοιτητών τους, φωνάζοντας «Θάνατος στους Αραβες» και προσπαθώντας να τους λιντσάρουν.

Την ίδια ώρα που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο στο νέο μακελειό κατά των Παλαιστινίων, οι ΗΠΑ επιχειρούν υποκριτικά να τηρήσουν ορισμένα προσχήματα σε σχέση με τα πογκρόμ εποίκων, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνολικότερες αντιδράσεις που προκαλούν.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την έκρηξη της βίας εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να τους συγκρατήσει. «Αναμένουμε απόδοση ευθυνών στους εξτρεμιστές εποίκους που διαπράττουν τέτοιου είδους βία», ανέφερε.

Επίσης η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet προειδοποίησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ξανά για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Δυτική Οχθη λόγω των επιθέσεων εποίκων. Πληροφορίες του ισραηλινού «Καναλιού 12» ανέφεραν πως το θέμα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αρκετά στελέχη να ζητούν από τους ακροδεξιούς υπουργούς Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών Μπετζαλέλ Σμότριτς, να «αναλάβουν ευθύνη».

Κόντρες Νετανιάχου - μυστικών υπηρεσιών

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται και ενδοαστικές αντιθέσεις στην ηγεσία του Ισραήλ.

Ο Μπ. Νετανιάχου επέκρινε τους επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, με διαδικτυακή ανάρτησή του, λέγοντας πως δεν είχε προειδοποιηθεί ποτέ πως η Χαμάς σχεδίαζε την ευρείας κλίμακας επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, απέσυρε τα σχόλιά του και ζήτησε συγγνώμη, δεχόμενος ακόμη πιο σφοδρή κριτική.

«Είναι ώρα για πόλεμο» τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκεχειρίας.

Η άρνηση πάντως της ισραηλινής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των πάνω από 230 ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, προκαλεί αντιδράσεις εντός του Ισραήλ.

Χτες, το απόγευμα, η Χαμάς κυκλοφόρησε βίντεο με τρεις Ισραηλινές ομήρους, στο οποίο η μία εξ αυτών απευθύνει δραματική έκκληση για την απελευθέρωσή τους, αφήνοντας αιχμές κατά της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Ελευθερώστε μας τώρα, ελευθερώστε τους πολίτες, ελευθερώστε τους αιχμαλώτους τους (σ.σ. των Παλαιστινίων), ελευθερώστε μας, ελευθερώστε μας όλους, αφήστε μας να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας, τώρα!» έλεγε στο βίντεο.

Μερικές ώρες αργότερα, ο στρατός ανακοίνωσε πως πέτυχε με επιχείρησή του την Κυριακή το βράδυ την απελευθέρωση στρατιώτη του κατοχικού στρατού, η οποία είχε συλληφθεί και κρατούνταν αιχμάλωτη από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Με έκτακτο διάγγελμά του, ο Νετανιάχου έσπευσε να αξιοποιήσει το γεγονός και να συγχαρεί τον ισραηλινό στρατό «για αυτό το σημαντικό και συναρπαστικό επίτευγμα (...) που εκφράζει τη δέσμευσή μας για την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά και σύμμαχοί της όπως η γερμανική κυβέρνηση, έσπευσαν να αξιοποιήσουν για μια ακόμα φορά την υπόθεση της 23χρονης Γερμανοϊσραηλινής Σάνι Λουκ, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν το νέο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της χώρας, Ισ. Χέρτζογκ, ανακοίνωσαν τον θάνατο της Λουκ, που συμπεριλαμβανόταν στη λίστα ομήρων της Χαμάς, μιλώντας για «βάρβαρα, σαδιστικά ζώα», που «απλά της έκοψαν το κεφάλι καθώς βασάνιζαν και σκότωναν Ισραηλινούς». Η ανακοίνωση αυτή βασίζεται σε πληροφορίες ότι βρέθηκε ένα κομμάτι οστού από κρανίο, το οποίο λέγεται πως ταυτοποιήθηκε ότι ανήκει στην Λουκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος της 23χρονης είχε αρχικά ανακοινωθεί εδώ και πολλές μέρες από την ισραηλινή πλευρά και έκανε τον γύρο του κόσμου σε διεθνή ΜΜΕ, για να διαψευστεί τελικά λίγες μέρες μετά, όταν η μητέρα της ανέφερε ότι είναι ζωντανή και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ