Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυκνώνουν οι εχθροπραξίες εμπλοκής περισσότερων χωρών

Μπλέκει ακόμα περισσότερο το «κουβάρι» στη Μέση Ανατολή, καθώς διευρύνονται οι εχθροπραξίες τόσο στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου όσο και στα σύνορα Ισραήλ - Συρίας.

Στον Λίβανο, την Κυριακή ισραηλινά πυρά έπληξαν τη βάση της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ (UNIFIL) στη Νακούρα προκαλώντας τον τραυματισμό ενός κυανόκρανου.

Οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ του νότιου Λιβάνου συνεχίστηκαν και το τελευταίο τριήμερο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών μαχητών της τελευταίας σε τουλάχιστον 47.

Στη Βηρυτό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε χτες πως εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η χώρα δεν θα συρθεί στον πόλεμο.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία. Χτες επιβεβαίωσε πως έπληξε πολλούς στόχους, απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος που έπεσαν «σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό «Kan», τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο την επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Αμυνας επεσήμανε ότι «ο ισραηλινός στρατός» «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοθετώντας δύο θέσεις των ενόπλων δυνάμεών μας στην επαρχία Ντεράα». Το υπουργείο πρόσθεσε ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν και τη γειτονική Ιορδανία, με τον εκπρόσωπο του στρατού, Μουστάφα αλ Χιγιάρι, να ζητά από τις ΗΠΑ νέες συστοιχίες πυραύλων «Patriot».

Επιθέσεις και σε κομβόι στα σύνορα Ιράκ - Συρίας

Αεροσκάφος (πιθανώς ισραηλινό) χτύπησε την Κυριακή αυτοκινητοπομπή φορτηγών που είχε σταθμεύσει στη συριακή πλευρά των συνόρων με το Ιράκ. Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο, πολλαπλά αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές σε ένα τμήμα της αποτελούμενης από δέκα φορτηγά αυτοκινητοπομπής, που είχε χρησιμοποιήσει το συνοριακό πέρασμα Κάιμ από το Ιράκ προκειμένου να εισέλθει στη Συρία το Σάββατο.

Κοντά στο σημείο ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα την Παρασκευή εναντίον δύο εγκαταστάσεων που, όπως ισχυρίστηκε, είχαν χρησιμοποιηθεί από το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και οργανώσεις που υποστηρίζει.

Τα αεροπορικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε σειρά επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία, ανέφερε αργότερα το Πεντάγωνο. Στη συνέχεια, το βράδυ της Δευτέρας, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 30 τρέχοντος τα αμερικανικά στρατεύματα και οι συμμαχικές τους δυνάμεις «δέχθηκαν τουλάχιστον 14 επιθέσεις» στο Ιράκ και εννιά στη Συρία από συνδυασμό ρουκετών και drone.

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία αποτελούν «αντίδραση» στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δήλωσε χτες ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Προσθέτοντας με νόημα: «Θερίζετε ό,τι σπέρνετε. Η στήριξη και η πρόκληση έντασης προκαλούν αντίδραση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ