Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Με αγώνα και αλληλεγγύη θα σταθεί όρθιος ο λαός της Θεσσαλίας

Μαζικές συναυλίες αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς έγιναν την Κυριακή σε Λάρισα και Καρδίτσα

Πλήθος κόσμου στο κηποθέατρο της Λάρισας
Πλήθος κόσμου στο κηποθέατρο της Λάρισας
«Κανένας μόνος του. Ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο για να ορθοποδήσει, παρά μόνο μέσα από την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα, τη διεκδίκηση!». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι συναυλίες που έγιναν την Κυριακή σε Λάρισα και Καρδίτσα με οργανωτές εργατικά σωματεία, τα παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, άλλους μαζικούς φορείς.

Οι συναυλίες αποτέλεσαν έναν μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αλλωστε, σχεδόν 50 μέρες μετά τις μεγάλες καταστροφές, τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης συνεχίζονται, και οι πληγέντες εξακολουθούν να παλεύουν μόνοι τους για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι.

Μοναδικό αποκούμπι τους είναι οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται όλο αυτό το διάστημα από σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, μαζικούς φορείς όλης της χώρας, οι οποίες δίνουν κουράγιο, συμβάλλουν στην πραγματική ανακούφιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα έσοδα των συναυλιών θα διατεθούν στα ταμεία αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των άλλων σωματείων και μαζικών φορέων για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στην εγκληματική πολιτική, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Ο Γιάννης Σκόκας στο βήμα της εκδήλωσης στη Λάρισα
Ο Γιάννης Σκόκας στο βήμα της εκδήλωσης στη Λάρισα
Από τη συναυλία που έγινε στη Λάρισα, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών που οργανώνονται συγκροτώντας τις επιτροπές πληγέντων. Αυτός είναι ο δρόμος, η απάντηση στην ανησυχία για το τι χρειάζεται σήμερα να γίνει. Να μπούμε μπροστά, να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική που η ζωή μας δεν υπάρχει ως προτεραιότητα. Αγώνας για ό,τι χρειάζεται σήμερα για να συνεχίζουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, ασφαλείς σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που κατοικούμε. Στην εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας. Αυτό είναι για εμάς το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης. Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση σαν κανονικότητα. Δεν είναι μοιραίο να είμαστε στο έλεος καιρικών φαινομένων και η ζωή μας να είναι "πάμε κι όπου βγει". Η κοιλάδα των Τεμπών φούσκωσε ξανά όχι μόνο από τα ορμητικά νερά του Πηνειού, αλλά από την αγανάκτηση για αυτό το νέο έγκλημα! Γι' αυτό η απάντησή μας είναι: "Πνίξατε τον κάμπο - θα σας πνίξει η οργή μας"».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, η οποία κάλεσε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου
Η Ρίτα Αντωνοπούλου
Στην Καρδίτσα, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Πόπη Μπούτα, ανέδειξε το υγειονομικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή την περίοδο στην περιοχή, το οποίο επιδεινώνεται με την καταστροφή του ΚΥ Παλαμά, που 50 μέρες μετά τις πλημμύρες παραμένει κλειστό. Ανέδειξε όλες τις παρεμβάσεις που έκαναν τα υγειονομικά σωματεία τόσο στην 5η ΥΠΕ όσο και στη δημοτική αρχή Παλαμά απαιτώντας να αποκατασταθεί άμεσα το ΚΥ. Επίσης ανέδειξε την πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας και της ΟΕΝΓΕ να στήσουν το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά, που πρόσφερε υγειονομική φροντίδα σε εκατοντάδες πλημμυροπαθείς και μη.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυνε ο γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, Γιάννης Τσιούτρας, που ανέδειξε τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν αυτήν τη στιγμή οι αγρότες με στόχο να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων τόσο για τις συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας όσο και για το γεγονός ότι 50 μέρες μετά και τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα σε ό,τι αφορά τη στέγη, τις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί, ζητώντας 100% αποζημίωση.

Ο Αρης Φαλιάγκας, πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που εκφράζεται και μέσα από τη συναυλία.

Στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας
Στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Κώστας Κουβαράς, ανέδειξε την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ως επιλογή όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης και αναφέρθηκε στη συμβολή των εργατικών σωματείων της Καρδίτσας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που συνέβαλαν στον καθαρισμό και την αποκατάσταση εκατοντάδων σπιτιών στην περιοχή του Παλαμά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, Ιάσονας Διδάγγελος, στάθηκε στις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι έμποροι του δήμου Παλαμά και στις αποζημιώσεις που δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τις ζημιές.

Τέλος, ο γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, Στράτος Ροδίτης, στάθηκε στο αιματοκύλισμα του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η σφαγή και καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το έγκλημα!

Οι καλλιτέχνες είναι κομμάτι του λαού και έχουν διαλέξει μετερίζι

Δύναμη και κουράγιο στους πληγέντες έδωσαν με την παρουσία και τα τραγούδια τους δεκάδες καλλιτέχνες. Η συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στη Λάρισα ήταν σε μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και με ερμηνευτές τους Μανώλη Φάμελλο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη. Επίσης συμμετείχαν οι Χορικός Διθύραμβος, Evita & the Val Boys, ARGON, Sing Along, Τοξικά Απόβλητα, Aladala Band, Βλάμηδες, Δημήτρης Φωτίου, Babo Koro, Θάνος Σταυρίδης και dRom, Ελένη Λαγού, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» με 24μελή ορχήστρα, Ορχήστρα του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τους Γιώργο Μαγαλιό, Γιάννη Κατσανούλη, Χρήστο Ανυφαντή, Θέμη Κοπαρανίδη, Παναγιώτη Σδράλη και ερμηνευτές τους Μαρία Μπέλλου, Βασίλη Καρμίρη, Στέλιο Παπαδόντα, Δέσποινα Μαύρου, Νίκο Αλεξόπουλο, Σπύρο Μαγαλιό, Φώτη Παπανικολάου.

Ο Δ. Τσακνής στην Καρδίτσα
Ο Δ. Τσακνής στην Καρδίτσα
Ολοι οι καλλιτέχνες ανεβαίνοντας στη σκηνή δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες, ενώ τόνιζαν ότι η συμμετοχή τους στη συναυλία πέρα από τη διασκέδαση σκοπεύει στη στήριξη του αγώνα τους.

«Οσο άσχημα κι αν πηγαίνουν τα πράγματα, το αύριο δεν πεθαίνει ποτέ. Είμαστε παρόντες σε κάθε αγώνα», σημείωσε ο Μανώλης Φάμελλος.

«Η συμμετοχή μας είναι αυτονόητη, όχι μόνο για να μαζευτούν χρήματα, αλλά για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματά σας», τόνισε η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Αντίστοιχα στην Καρδίτσα συμμετείχαν ο Διονύσης Τσακνής, τα «Κίτρινα Ποδήλατα» με αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το συγκρότημα «Ταξιδιώτες» με τους Ειρήνη Γιαννούλα και Βαγγέλη Δημάκη, το νεανικό συγκρότημα «add1cts», ο Αρης Φαλιάγκας (τραγούδι), η Ρίτσα Πέτσα (τραγούδι), η Χαρά Σακελλαροπούλου (τραγούδι), η Ειρήνη Σουφοπλάκου (τραγούδι), ο Χριστόδουλος Κωσταρέλος (τραγούδι), ο Στέλιος Ευαγγελάκης (τραγούδι) και ο Νίκος Γκορίλας (τραγούδι). Επίσης έπαιξαν οι μουσικοί Δημήτρης Μιαρίτης (πλήκτρα), Αγγελος Παλαπέλας (πλήκτρα και τύμπανα), Μιχάλης Παλμούτσης (κιθάρα και μπουζούκι), Νίκος Πεταλάς (τύμπανα), Βασίλης Κόγιας (πλήκτρα), Δημήτρης Καραβίδας (κλαρίνο) και Χρήστος Κιτσόπουλος (κλαρίνο).

Ο Δ. Τσακνής τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι στην πόλη μου, στον νομό μου, στα μέρη που μεγάλωσα και μου δημιουργούν μια θλίψη για την εγκατάλειψη και έναν θυμό. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και μια ελπίδα ότι αν ο κόσμος παλέψει, κάτι μπορεί να κερδηθεί. Ας ελπίσουμε ότι εκδηλώσεις σαν αυτή, κινητοποιήσεις γενικότερες θα συμβάλουν οι άνθρωποι αυτοί να δικαιωθούν».

Τη μαζική συμμετοχή καλλιτεχνών χαιρέτισε ο Αχιλλέας Σίμος, γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αλληλεπίδραση με το κοινό δεν σταματά στο γλέντι ή αντίστοιχα στη λύπη. Υπάρχει και στην αγωνιστική αισιοδοξία, στην ανάταση που πρέπει να δώσουμε σε αυτές τις συνθήκες. Μέσα από την τέχνη μας επιδιώκουμε να προβληθούν όλα τα αιτήματα, να δυναμώσει η στήριξη, να γίνουν τα σωματεία μας κέντρα πολιτισμού, διεκδίκησης, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δηλώνουμε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, άλλο ένα έγκλημα που συντελέστηκε στην περιοχή μας, να μην ξεχαστεί!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ