Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ

Επικλήσεις Ερντογάν στο οθωμανικό παρελθόν, για τα σύγχρονα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου

Χαρακτηριστική της ευρύτερης όξυνσης των αντιθέσεων και των σύνθετων παζαριών είναι η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, σε μια περίοδο που η Αγκυρα αξιοποιεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, παρουσιαζόμενη ως «προστάτρια των μουσουλμάνων», επιδιώκοντας τη γεωπολιτική αναβάθμιση της τουρκικής αστικής τάξης.

Ενάμιση περίπου μήνα μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (την πρώτη μετά από 15 χρόνια) και δέκα μόλις μήνες μετά τον εκατέρωθεν διορισμό πρεσβευτών, το ΥΠΕΞ του Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανακαλεί όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία. Ο ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, είπε ότι στόχος είναι «να προχωρήσουμε σε επανεξέταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία».

Το Σάββατο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων, είπε ότι «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα, να βάλει τέλος στις επιθέσεις του» και ότι η Τουρκία «μιλά καθαρά επειδή δεν σας χρωστάει τίποτα» (απευθυνόμενος στο Ισραήλ, στη «Δύση» κ.α.).

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του ότι η «Χαμάς» «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα ελευθερίας» και «μουτζαχεντίν που αγωνίζονται να προστατεύσουν τα εδάφη τους», καλώντας ταυτόχρονα σε διαδήλωση για τη «Μεγάλη Παλαιστίνη».

Την Κυριακή, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, υπερασπίστηκε την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να προστατεύει τα συμφέροντά του, όπου υπάρχουν αυτά, με στρατιωτικά, διπλωματικά και όλα τα διαθέσιμα μέσα, παραθέτοντας περιπτώσεις που ξεχώρισαν σε αυτήν την κατεύθυνση (Κορέα, Κύπρο, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Υεμένη, Καραμπάχ).

Επικαλούμενος το οθωμανικό παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά: «Υπερασπιζόμαστε τη Γάζα, όπως κάναμε και στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε σπιθαμή των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, στην Κεντρική Ασία, στη Νότια Ασία, σε όλη την Αφρική, εν ολίγοις, όπου έφταναν οι ορίζοντές μας... Σήμερα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη Γάζα ως ένα μέρος πολύ, πολύ μακριά, ένα μέρος που δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Ωστόσο, πριν από έναν αιώνα, για αυτό το έθνος, για αυτή τη χώρα, η Γάζα δεν ήταν διαφορετική από τα Αδανα. Οπως η Αδριανούπολη δεν διέφερε από τα Σκόπια, το Κιρκλαρελί δεν διέφερε από τη Θεσσαλονίκη, το Μαρντίν δεν διέφερε από τη Μοσούλη, το Γκαζιαντέπ δεν διέφερε από το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας... Μας χώρισαν από όλες αυτές τις χώρες που είναι τόσο δικές μας όσο το αίμα μας, η ζωή μας και η αγάπη μας».

Διαμήνυσε, τέλος, ότι... «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη» δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει μια «ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα χώρα».

Μεταξύ άλλων αναγγέλθηκε και νέα συμφωνία που «τρέχει» για να αποκτήσει η Τουρκία και δεύτερο αεροπλανοφόρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ