Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 16ΧΡΟΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας

ΚΝΕ: Καμία συγκάλυψη, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι!

INTIME NEWS

Στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένη μεταφέρθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16χρονη η οποία νωρίτερα συμμετείχε σε αντιφασιστική συναυλία στο Ηράκλειο Αττικής. Μετά από ένταση που επικράτησε, παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή (ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και άλλων δυνάμεων καταστολής), η κοπέλα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» με αιμάτωμα στο κεφάλι και χτυπήματα στον θώρακα, ενώ εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Τόσο οι καταγγελίες των συγκεντρωμένων όσο και η στάση της αστυνομίας δημιουργούν πολλά ερωτήματα, που απαιτούν απάντηση για το τι έχει συμβεί και για την προέλευση των χτυπημάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Υπήρξε χτύπημα των αστυνομικών στην κοπέλα, και αν ναι, για ποιο λόγο τής ασκήθηκε βία; Πού οφείλονται τα τραύματα και το αιμάτωμα στο κεφάλι, τα εμφανή στοιχεία πάλης στο σώμα της;

-- Γιατί υπήρξε μεγάλη δύναμη της αστυνομίας συγκεντρωμένη στο νοσοκομείο; Για ποιο λόγο βρίσκονταν όχι μόνο στο προαύλιο αλλά και εντός του κτιρίου του νοσοκομείου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση γιατρών και εργαζομένων ώστε να αποχωρήσουν;

-- Για ποιο λόγο ο επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής στο νοσοκομείο πήρε το κινητό της κοπέλας από την μητέρα της; Και γιατί όταν ρωτήθηκε γι' αυτό, απάντησε ότι «διενεργείται προανάκριση»;

Οπως αναφέρει η ίδια η μητέρα της κοπέλας, στο νοσοκομείο δεν ειδοποιήθηκε από κάποιον επίσημο φορέα αλλά από φίλη της κόρης της, ενώ υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα σε όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες και σ' αυτά που ανακοινώνει η αστυνομία. Μάλιστα, ανέφερε: «Η αστυνομία ήρθε απλά στο νοσοκομείο να μας πει πως υπάρχει σύλληψη, ενώ οι δεκάδες αστυνομικοί γύρω μας διαβεβαίωναν έως τότε ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση και ότι βρίσκονται εκεί γιατί τυχαία την βρήκαν στο έδαφος σε αυτήν την κατάσταση». Και αναρωτήθηκε: «Πώς μπορεί να γίνεται σύλληψη ατόμου ενώ όταν την είδαν ήταν ήδη στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις της;». Επίσης η Αννυ Παπαρούσου, συνήγορος της έφηβης, καταγγέλλει ότι η 16χρονη είναι θύμα παράνομης αστυνομικής βίας και ότι η «απόδοση προσχηματικών κατηγοριών στο βαριά τραυματισμένο κορίτσι παραπέμπει στη συνήθη πρακτική της ενοχοποίησης του θύματος και της μετατόπισης του κέντρου βάρους τής υπό εξέταση υπόθεσης προς τον σκοπό της συσκότισης των πραγματικών περιστατικών και της αλήθειας». Για την υπόθεση έχει διαταχθεί προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

Για το ζήτημα πραγματοποίησε παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Επίσης, χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στην ανήλικη και μάλιστα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί σε βάρος της τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Επιπλέον, δίνει την εντολή να ληφθεί κατάθεση από το θύμα αλλά και από οικεία της πρόσωπα, να διαβιβαστούν τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου, καθώς και να αναζητηθεί οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες στην περιοχή.

ΚΝΕ: Να μην υπάρξει συγκάλυψη, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι

Σε ανακοίνωσή του για τον τραυματισμό της κοπέλας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει: «Καταδικάζουμε τον τραυματισμό 16χρονης κοπέλας που συμμετείχε σε αντιφασιστική συναυλία στο Ν. Ηράκλειο, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, προκλήθηκε μετά από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Εδώ και τώρα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες, οι συνθήκες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Δεν θα περάσει καμία προσπάθεια συγκάλυψης ούτε αυτής ούτε άλλων υποθέσεων κρατικής βίας.

Σε μια περίοδο που φουντώνουν οι αντιδράσεις απέναντι στην επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καταδικάζουμε την όξυνση της κρατικής αυθαιρεσίας και καταστολής σε δίκαιες διαμαρτυρίες εργαζομένων και νέων ανθρώπων.

Γι' αυτό γίνονται ακόμα πιο επίκαιρες οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για άμεση κατάργηση των δυνάμεων καταστολής (βλ. ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΔΙΑΣ, ΟΠΠΙ κ.λπ.), καθώς και όλων των κατασταλτικών τεχνικών μέσων και υλικών που στοχεύουν τους αδύναμους και τον λαό. Να αποσυρθούν και να καταστραφούν οι "ΑΙΑΝΤΕΣ" και κάθε άλλο κατασταλτικό μέσο. Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού και της νεολαίας. Σε κάθε περίπτωση, να απαγορευτεί η χρήση πυροβόλων όπλων όλων των τύπων εναντίον τους. Να απαγορευτεί, επίσης, στις διαδηλώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες του λαού η ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ