Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θορυβώδεις πανηγυρισμοί για να κρυφτεί η ουσία

Εθελοτυφλεί η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζοντας για την ένταξη της «νότιας Κύπρου» στην ΕΕ. Οι πανηγυρισμοί της Αθήνας γίνονται μάλιστα θορυβώδεις, προκειμένου να συσκοτιστεί η πορεία που έχει χαραχτεί και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χρ. Πρωτόπαππας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ κ. Φεργόιγκεν σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση στη Λευκωσία εκπροσωπεί, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ολόκληρο το νησί. Επισήμως το Μάιο του 2004 θα ανήκει στην ΕΕ ολόκληρη η Κύπρος. Αλλά, ένα πρωτόκολλο στη Συνθήκη Διεύρυνσης θα διασαφηνίζει ότι το κοινοτικό κεκτημένο δε θα εφαρμόζεται στο Βορρά. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, μόλις συμφωνήσουν οι Κύπριοι».

Αυτή η δήλωση του κοινοτικού αξιωματούχου ήταν αρκετή για να αξιοποιηθεί για την προπαγάνδα της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ασφαλώς γνωρίζει πολύ καλά τι αξία έχουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Παρ' όλα αυτά ο Χρ. Πρωτόπαππας, συνέχισε στις δηλώσεις του να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις: «Πιστεύουμε, είπε, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Τουρκία, υπό την πίεση και της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της ΕΕ, θα υποχρεωθεί να αλλάξει τη στάση της και να δημιουργηθούν και πάλι οι συνθήκες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωνε χτες από το Στρασβούργο πως αυτή την περίοδο φαίνεται ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας - όπως είναι το θέμα του Ιράκ - έχουν περιπλέξει την υπόθεση λύσης του Κυπριακού, δημιουργώντας προβλήματα που δεν επέτρεψαν (στην τουρκική κυβέρνηση) να λάβει σοβαρή απόφαση για επίλυση του ζητήματος.

«Ας ελπίσουμε, είπε ο Γ. Παπανδρέου, ότι θα κατανοήσουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο και γι' αυτούς και για όλους μας είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Και θέλω εδώ να τονίσω ότι για μας δεν κλείνει το Κυπριακό και δεν μπορεί να κλείσει ούτε για την Τουρκία και βεβαίως δεν κλείνει για την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον απλούστατο λόγο ότι, πρώτα απ' όλα, Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να λυθούν παρόμοια προβλήματα, ειδικότερα το πρόβλημα του Κυπριακού, που όπως έχω τονίσει επανειλημμένως ή θα μας χωρίσει ή θα μας ενώσει».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να είναι θύματα της μη λύσης. «Τους καλούμε να είναι κοντά μας κι αυτοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα από τη λύση που πρέπει να βρεθεί» αναφέρει και προσθέτει πως όλη η περιοχή προχωρά προς την ΕΕ.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Στη σκιά της κατάρρευσης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, πραγματοποιήθηκε χτες στην Αγκυρα ο ένατος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με συνομιλητές το γενικό γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αν. Σκοπελίτη και το βοηθό του Τούρκου υπ. Εξωτερικών, Μπακί Ιλκίν.

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησαν στις 12 Μάρτη του 2002, συνεχίζονται σε στενό κύκλο αξιωματούχων και δίχως να υπάρχουν δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε για σήμερα την προγραμματισμένη για χτες ενημέρωση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα πρεσβευτή - επί των θέσεων της Αγκυρας μετά την αποτυχία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ