Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυρά, γκλομπς και συλλήψεις κατά αντιπολεμικής διαδήλωσης

Μαχητικά τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας απαιτούν να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Associated Press

Μαχητικά τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας απαιτούν να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
ΙΣΚΕΝΤΕΡΟΥΝ.--

Εκατοντάδες μέλη του ΚΚ Τουρκίας πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση στο λιμάνι της Ισκέντερουν (Αλεξανδρέτας), όπου -χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια από τη Βουλή - αμερικανικά μεταγωγικά ξεφορτώνουν υλικό και στρατεύματα που προωθούνται σε θέσεις «αναμονής» για την προέλασή τους μόλις αρχίσει ο, όπως όλα δείχνουν, βέβαιος πόλεμος κατά του Ιράκ. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν στον αέρα, χρησιμοποίησαν γκλομπς και προέβησαν σε συλλήψεις για να αποτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών στο λιμάνι και την επίδοση επιστολής του ΚΚ Τουρκίας στους επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής.

Η «αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας, θα κορυφωνόταν με την επίδοση της σύντομης επιστολής του, στην οποία σημειωνόταν: «Δεν είμαστε εναντίον του αμερικανικού λαού, αλλά παλεύουμε κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε στρατιώτης των ΗΠΑ συμμετέχει στην επιχείρηση θεωρείται ως εχθρός και θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός στην Τουρκία. Φύγετε πριν σας διώξουμε! Πηγαίνετε στα σπίτια σας». Οι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας της Τουρκίας σταμάτησαν τους διαδηλωτές πριν εισέλθουν στο λιμάνι, που είναι το κοντινότερο το οποίο διαθέτει η Τουρκία σε σχέση με το Ιράκ και αποτελεί στρατηγικό σταθμό για τη σχεδιαζόμενη αμερικανική «ανάπτυξη» εν όψει του πολέμου. Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες αστυνομικών που πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό και να επιτίθενται με γκλομπς εναντίον των διαδηλωτών. (Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έριξαν τουλάχιστον έξι ριπές πολυβόλων στον αέρα). Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Γιάνκηδες, πηγαίνετε σπίτια σας», «Κάτω ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ» και «Οχι στον πόλεμο». Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι υπήρξαν και συλλήψεις διαδηλωτών, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Από την επίθεση των στρατιωτών εναντίον των διαδηλωτών

Associated Press

Από την επίθεση των στρατιωτών εναντίον των διαδηλωτών
Το θέμα του Ισκέντερουν έχει έρθει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Τουρκία, καθώς μέσω αυτού εξακολουθούν να κινούνται χωρίς επίσημη άδεια της τουρκικής Βουλής στρατεύματα, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το λαό όπως και πολιτικούς. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, λίγο πριν τη χτεσινή διαδήλωση, τουλάχιστον δύο φάλαγγες με 48 τζιπ και φορτηγά με κοντέινερς άφησαν το λιμάνι και κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό της χώρας.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση) έχει καταστήσει σαφές ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντζ έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη των Αμερικανών «τον κάνουν να τρέμει από θλίψη». Ο βουλευτής του CHP διερωτήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν, αν «από το τουρκικό έδαφος μπορεί ο καθένας να περνά επειδή έτσι θέλει».

Η κυβέρνηση, την οποία θα σχηματίσει πιθανότατα ως το τέλος της βδομάδας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ακόμη αποφασίσει, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του ΥπΕξ Γιασάρ Γιακίς, αν θα καταθέσει και πότε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί την αμερικανική διέλευση, όπως και την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ (που συνεχίζεται, «ατύπως» και αυτή), παρά τις αμερικανικές πιέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ