Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Ολοι μαζί πιο μαχητικά ενάντια στον πόλεμο
  • Αύριο, Παρασκευή, στις 5.00 το απόγευμα, στην περικύκλωση του Πενταγώνου
  • Μεθαύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και στη συνέχεια στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ολοκληρώνονται, μέρα με τη μέρα, οι προετοιμασίες των φιλειρηνικών οργανώσεων, των εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων για την αγωνιστική υποδοχή της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 14 και 15 Μάρτη στην Αθήνα. Αναφερόμενη στην ως άνω Σύνοδο, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με ανακοίνωσή της σημειώνει τα παρακάτω:

«Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για το ρόλο του Ευρωστρατού, τη θέση και το ρόλο της χώρας μας στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, για μια ακόμα φορά επισημαίνει:

1. Μπορεί ο υπουργός Αμυνας και η κυβέρνηση να καμαρώνουν για το γεγονός ότι με τη συμβολή τους, ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα και ο Ευρωστρατός θα είναι, σε λίγο επιχειρησιακά έτοιμος. Ομως, ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί μόνο τρόμο και αγανάκτηση πρέπει να νιώθουν μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα.

Μόνο επικίνδυνα αφελείς δε βλέπουν και δεν αντιλαμβάνονται σήμερα ότι ο Ευρωστρατός θα χρησιμοποιηθεί ώστε:

- Μαζί με τις δυνάμεις του NATO και των ΗΠΑ να μακελέψουν δικαιώματα και λαούς (βλ. Βαλκάνια)

- Μέσα σε αυτό το μακέλεμα δικαιωμάτων και λαών, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές να εξασφαλίσουν, αξιοποιώντας τον ευρωστρατό, μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία.

Οι λαοί και τα δικαιώματά τους κινδυνεύουν πριν από όλα από τον ιμπεριαλισμό (αμερικανικό και ευρωπαϊκό, παρά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις τους) και πρέπει η πάλη τους να στοχεύει σταθερά στην απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, στη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού.

2. Ο υπουργός Αμυνας και η κυβέρνηση εξακολουθούν να ψεύδονται ασύστολα και να προκαλούν, όταν επιχειρούν να μας πείσουν ότι η στάση τους είναι φιλειρηνική. Η ελληνική κυβέρνηση κατατάσσεται και ως θέση (π.χ. δηλώσεις Σημίτη και Παπανδρέου να υποταχθεί ο ιρακινός λαός στις ιταμές και ταπεινωτικές εντολές των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για να αποφευχθεί ο πόλεμος) και ως πράξη (π.χ. 86 πολεμικά σκάφη, τα οκτώ εξ αυτών πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, ελλιμενίστηκαν στη Σούδα μόνο το Φλεβάρη) στις πρώτες κυβερνήσεις στη διευκόλυνση και στήριξη αυτού του άδικου πολέμου.

3. Η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ χωρίς καμία αυταπάτη, δεν έχει στόχο το σεβασμό της αυτοδιάθεσης των λαών, άρα και των Ιρακινών. Δεν έχει στόχο την παρεμπόδιση του πολέμου. Στοχεύει να ενισχύουν την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Να κάνει την ιμπεριαλιστική Ευρώπη πιο δυνατή ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Και ως εκ τούτου πιο βάρβαρη απέναντι στους λαούς και τα δικαιώματά τους.

Γι' αυτό μια απάντηση τους ταιριάζει. Ολοι μαζί, πιο μαχητικά την Παρασκευή 14/3, στις 5.00 το απόγευμα, στην περικύκλωση του Πενταγώνου. Πιο μαζικά το Σάββατο 15/3, στις 12 το μεσημέρι, στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:

- Να πει Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

- Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν οι φρεγάτες από τον Περσικό, να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

- Να πει ΟΧΙ στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τον Ευρωστρατό».

  • Στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου (15/3) στα Προπύλαια, συμμετέχει με απόφασή του ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθήνας, διεκδικώντας παράλληλα ουσιαστικές αυξήσεις, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία και άμεση ένταξη του κλάδου στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ