Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ποιοι «μικρομεσαίοι»;

Οι... νεοτεριστικές προσεγγίσεις του Γ. Παπανδρέου τελικά, είναι τόσο νέες, όσο καινούρια είναι και τα προεκλογικά παιχνίδια που παίζουν τα κόμματα εξουσίας. Ανάλογα με το ακροατήριό του πετάει συνθήματα που καλούνται να λειτουργήσουν ως... «άσοι», λίγο πριν από τις κάλπες. Χτες απευθύνθηκε στην άλλοτε... ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, που από τη δεκαετία του '80 ακόμα εισπράττουν πριν από τις εκλογές υποσχέσεις και μετά από αυτές τις συνέπειες της πολιτικής στήριξης των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου, μαζί με τον άλλο υποψήφιο για την πρωθυπουργία, να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη στήριξή τους στους «μικρομεσαίους», αλλά ούτε μία στιγμή δε μας είπαν πώς μπορεί να συνδυαστεί η πολιτική ικανοποίησης των αξιώσεων των πολυεθνικών και η στήριξη των ΕΒΕ. Η πολιτική ενίσχυσης της μικρής βιοτεχνίας, με την πολιτική υποταγής στα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ακόμα και οι θεωρούμενοι «ντόπιοι μεγάλοι» ομολογούν καταστάσεις αδιεξόδου, αφού τους είναι αδύνατον να αντιπαρατεθούν στα μεγαθήρια που φέρνουν στη χώρα μας κυβέρνηση και ΕΕ.

Το παράδειγμα με τη μεγάλη γαλλική φίρμα στο χώρο των πολυκαταστημάτων είναι παραπάνω από εύγλωττη. Εμφανίστηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και μέσα σε ένα τέτοιο μικρό χρονικό διάστημα έχουν ήδη καταλάβει την πρώτη θέση στον τζίρο, την πρώτη θέση στα κέρδη, την πρώτη θέση σε κεφάλαια και προοπτικές. Η κυριαρχία τους συνοδεύτηκε από το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και τον περιορισμό των μεγάλων.

Κι αυτό βέβαια, δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κλάδο, ούτε μόνο την προηγούμενη δεκαετία. Η ασκούμενη πολιτική δεν μπορεί να πατάει σε δυο βάρκες. Και δεν το κάνει. Ή θα στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο - μεγάλη επιχείρηση - μεγάλο τζίρο, για να τσεπώνονται από τους λίγους μεγάλα, τεράστια υπερκέρδη ή θα είναι με το λαό, οπότε το κέρδος από την παραγωγική δραστηριότητα θα το μοιράζονται οι εργαζόμενοι, μαζί με τους ΕΒΕ. Μόνο που όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση είτε με το ΠΑΣΟΚ των Σημίτη - Παπανδρέου, είτε με τη ΝΔ.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ