Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ

Σκάνδαλα, γενικολογίες, άσκηση πολιτικής εξουσίας από εξωκοινοβουλευτικούς εργολάβους, κομματικές μετακινήσεις καιροσκόπων «πολιτικών», υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού.

Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, οι συνυπεύθυνες μπλε και πράσινες «δυνάμεις» του δικομματισμού συμπορεύονται την προεκλογική αυτή περίοδο. Η αντιπαράθεσή τους εστιάζεται στο ποιος από τους δυο αντιγράφει τον άλλο. Καταρρακώνοντας κάθε έννοια ακόμα και αυτής της αστικής κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Χωρίς γραβάτες ή με κασκόλ, προϊόντα επικοινωνιολόγων, διαφημιστών και δημοσκόπων.

Και τα προβλήματα των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, στο περιθώριο. Κάθε αναφορά σ' αυτά δημαγωγική, υποκριτική, ψευδεπίγραφη. Κενή ουσιαστικού περιεχομένου. Η ανεργία, η ανασφάλεια, ο καταναλωτισμός κρατά ομήρους πλήθος ψηφοφόρων. Αναγκάζουν εκείνους που έχουν μια προσωρινή έστω απασχόληση να σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να τη διατηρήσουν. Και άλλους να σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ με την υπόσχεση, από την άλλη πλευρά, να πάρουν μια θέση όταν οι προηγούμενοι απολυθούν. Υποθηκεύοντας το μέλλον τους. Το δικό τους και των παιδιών τους. Και πάνω και πέρα απ' όλα βρίσκονται εκείνοι τους οποίους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούν. Το κεφάλαιο. Υπαρκτό, ενεργό. Που δεν είναι λέξη αφηρημένη και ασαφής μιας «ξύλινης» γλώσσας, όπως προκλητικά παραπλανά το λαό η αστική προπαγάνδα. Είναι εκείνοι που έχουν ονόματα συγκεκριμένα. Με γνωστές σε όλους δραστηριότητες και υπερκέρδη. Πάνω από 1.000% την τελευταία 12ετία. Είναι εκείνοι τους οποίους ο δικομματισμός υπηρετεί. Είναι εκείνοι που εισάγουν νομοσχέδια και τροπολογίες στη Βουλή των Ελλήνων.

Αναφορικά με την εκπαίδευση, το ΠΑΣΟΚ εξαπατά γονείς και νέους, ασκώντας μια ψηφοθηρική, πελατειακής μορφής εκπαιδευτική «πολιτική». Παράλληλα, αποδεχόμενο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Παιδεία, προωθεί συνειδητά μια εκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση και τους αποφοίτους της, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του Συνασπισμού που στηρίζουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και συνεπώς τις συνέπειές της.

Εξωθεί τους μισούς μαθητές μακριά από τη Βασική Εκπαίδευση μετά την Α΄ Λυκείου. Ιδρύει Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα χωρίς υποδομές, προσωπικό και κυρίως χωρίς επιστημονική σκοπιμότητα, απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού και κεντρικής αναπτυξιακής πολιτικής. Και σήμερα, μαζί με τη ΝΔ υποστηρίζουν την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ («μη-κρατικών» στη γλώσσα της παραπλάνησης), με δραματικές συνέπειες τόσο στο επίπεδο της ιδεολογικής παρέμβασης στους νέους, όσο και στο επίπεδο της οικονομικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ονείρων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ανάμεσα στη μέγκενη του δικομματισμού αγωνίζεται στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου, ενημερώνει, προτείνει, αντιστέκεται. Καλεί τους πολίτες στο δρόμο των αγώνων γνωρίζοντας ότι τίποτα δε χαρίζεται. Δύσκολος δρόμος. Το ΚΚΕ δε μοιράζει θέσεις εποχιακών υπαλλήλων στους ψηφοφόρους του. Είναι όμως εκείνη η πολιτική δύναμη που με συνέπεια υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Το δικαίωμα στη μόρφωση, χωρίς ταξικές διακρίσεις, στη δουλιά, στην ασφάλιση. Την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Το δικαίωμα στο όνειρο για έναν κόσμο κοινωνικά δίκαιο, χωρίς εκμετάλλευση των πολλών από τους ελάχιστους.

Ισως, στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, τα παραπάνω να ηχούν ρομαντικά, ανέφικτα, συνθηματολογικά. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Και λοιπόν; Και έτσι να είναι, που δεν είναι, γιατί πρέπει να υποταχθούμε στην καπιταλιστική βαρβαρότητα αμαχητί; Γιατί να μη σκύψουμε περισσότερο στη θεωρία και στα αποτελέσματα της εφαρμογής της κριτικά, παλεύοντας το όνειρο να γίνει πραγματικότητα;

Κάθε πολίτης που αισθάνεται ότι ο δικομματισμός προσβάλλει την αξιοπρέπειά του, τη νοημοσύνη του, που βλέπει κατακτήσεις χρόνων να καταπατιούνται ας αντισταθεί, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ στις εκλογές που έρχονται. Για το σήμερα μα και για το αύριο. Ας μην εκχωρήσουμε σε κανένα τη μονοδρόμηση του μέλλοντός μας.


Του Γιώργου Π. ΤΡΙΜΠΕΡΗ
Ο Γ. Π. Τριμπέρης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ