Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θα πάρουμε το πινέλο να διακοσμήσουμε το σύστημα

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με δημοσιογράφους της ΝΕΤ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης

Εφ' όλης της ύλης της επικαιρότητας ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στη ΝΕΤ και στην εκπομπή «Πρώτη γραμμή» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Αλ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους το ΚΚΕ δεν αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία σύμπηξης ενός μετώπου με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη μη ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε να ανατραπεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Επ' αυτού η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Εμείς στο λαό λέμε ότι πρέπει να απεγκλωβιστεί και από τα δύο κόμματα. Αυτή η αντίληψη είναι λίγο καιροσκοπική. Εμείς δεν είμαστε ούτε τυχοδιώκτες ούτε καιροσκόποι. Αμα γίνουν εκλογές, καλώς να γίνουν και να χρησιμοποιήσει ο λαός την ψήφο του να κάνει ένα βήμα μπροστά. Αν δε γίνουν, δε θα τα βάψουμε μαύρα, γιατί αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι οι διεργασίες στη συνείδηση του λαού. Και κάθε μέρα να έχουμε εκλογές, αν ο λαός δεν αποφασίσει να γυρίσει την πλάτη στα δύο κόμματα μία από τα ίδια θα είναι. Δε νομίζω ότι τα δύο κόμματα θα καθορίσουν τη στάση τους τελικά απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκλειστικά και μόνο από την επιθυμία των εκλογών ή το φόβο. Είναι φανερό, υπάρχει μια προσπάθεια να συνδυαστεί η συναίνεση σε ζητήματα στρατηγικής με την αντιπαράθεση σε ζητήματα ηγεσίας αυτής της στρατηγικής. Και σ' αυτό το παιχνίδι έχει προσχωρήσει και ο ΣΥΝ. Υπάρχει μια κινδυνολογία, άμα θα γίνουν εκλογές χαθήκαμε. Γιατί χαθήκαμε; Εμείς δεν πρόκειται να κλαίμε αν αναδειχτεί Πρόεδρος και δε γίνουν εκλογές. Δεν εναποθέτουμε τα πάντα στις εκλογές. Αλλά δε φοβόμαστε και να γίνουν.

Επομένως, το κυριότερο είναι αυτό: Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να εμπεδωθεί μια αντιλαϊκή συναίνεση, διότι ενδιαφέρει τα κόμματα εξουσίας να αξιοποιείται ο θεσμός, ακόμα κι αν δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, για μια συναίνεση του λαού απέναντι σε μια αντιλαϊκή πολιτική. Είναι ένα χαρτί που παίζεται, να βγαίνει ο Πρόεδρος με τις προσεκτικές και ήπιες εκφράσεις του και να εκφράζει μια εθνική ενότητα, η οποία όμως στην πραγματικότητα είναι σε βάρος του λαού. Κι εδώ μπορεί να τους ξεφύγει, διότι υπάρχει και ο ανταγωνισμός και να πάμε σε εκλογές. Το ΚΚΕ δεν είναι αδιάφορο, αλλά δεν μπορεί να παίξει ένα τέτοιο παιχνίδι».

Σε άλλη ερώτηση ως προς το «γιατί η αριστερά δεν μπορεί να παρεμβαίνει και σε τέτοιου τύπου εξελίξεις, γιατί δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σ' αυτό τον θεσμό», η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Μπορεί να υπάρξουν στιγμές, φάσεις που πραγματικά η συγκεκριμένη παρέμβαση να απαιτείται. Δεν είναι θέμα αρχής να ψηφίσεις ή όχι. Κι εμάς μας ενδιαφέρει, να μην είναι ο Πρόεδρος ένας εθνικιστής, ρατσιστής. Συντηρητική στάση θα έχει, θα υπογράφει τα αντιλαϊκά διατάγματα».

Επιμένοντας οι δημοσιογράφοι, ρώτησαν την Αλ. Παπαρήγα αν μπορεί να υπάρξει Πρόεδρος από την αριστερά. Οπως είπαν «μπορεί να είναι π.χ. ο Ν. Κωνσταντόπουλος ή ακόμα κι ο Χ. Φλωράκης, αν ήταν νεότερος μπορεί να ακουγόταν το όνομά του, τότε θα ήσασταν σε δύσκολη θέση».

Η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματική:

«Μην το συζητάτε. Σε δύσκολη θέση θα ήταν ο Χ. Φλωράκης και το ΚΚΕ να υπογράφει αντιλαϊκά διατάγματα. Το ΚΚΕ και ο λαός πρέπει να παρεμβαίνουν. Το θέμα είναι ποιο είναι κάθε φορά το κύριο πεδίο παρέμβασης. Για μας τώρα το κύριο είναι η ετοιμότητα των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν ένα νέο πακέτο μέτρων και δεν έχει σημασία πότε θα έρθει, που αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση και στον κλάδο σύνταξης κ.ά.».

Σε παρενθετικό σχόλιο πως «δίνει ιδέες η Μ. Βρετανία, για τα 70 συζητάνε», η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Είναι προπομπός η Μ. Βρετανία, όπως ξέρετε. Γι' αυτό πόσα άκουσε η Θάτσερ κι αυτά που έκανε τα έκαναν μετά και η σοσιαλδημοκρατία και κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Επομένως, το κύριο πεδίο παρέμβασης είναι αυτό. Εμείς βλέπουμε ότι οικοδομείται μια συναίνεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κι εδώ ο ΣΥΝ νομίζει ότι παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο, εγώ σας λέω άντε και βγει ένας Πρόεδρος που καταχωρείται στο χώρο της αριστεράς τι θα κάνει;».

Δεν έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους αναγνώριση

Για το αν θα συνιστά κάτι τέτοιο μια αναγνώριση των αγώνων της αριστεράς, σημείωσε: «Εμείς δε θέλουμε να μας αναγνωρίσουν τη συμβολή μας σε μια πολιτική συναίνεσης που στρέφεται ενάντια στο λαό».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως στο πρόσωπο του Προέδρου εκφράζεται το πολίτευμα, η δημοκρατία η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Η δημοκρατία της ανεργίας, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να πέφτουν σαν τα κοράκια στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, με αλλαγή των συνόρων, στρατό στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν όλα δημοκρατία είναι. Οχι, αυτή η δημοκρατία είναι κοινοβουλευτικός συντηρητισμός».

Σε επόμενη ερώτηση, για το αν «είναι το ίδιο να υπάρχει ένας Πρόεδρος εθνικιστής και το ίδιο ο κ. Στεφανόπουλος που έβγαλε κι εκείνον τον περίφημο λόγο όταν ήρθε ο Κλίντον; Δε σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό η παρουσία μιας προσωπικότητας;», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

«Δε θα με βρείτε σύμφωνη. Νομίζω ότι η ομιλία του Προέδρου ήταν μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, δεν ξέρω πώς σκέφτηκε, και βέβαια η αναφορά στο Κυπριακό εξέφραζε την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία είχε στηρίξει τις ελπίδες της στον περίφημο αμερικάνικο παράγοντα. Δε θέλω να εγκαλέσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ηταν ενταγμένη μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Κι είναι φυσικό. Οποιος αποδεχτεί να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας αποδέχεται ένα συγκεκριμένο Σύνταγμα, ένα συγκεκριμένο διεθνές δίκαιο, ένα συγκεκριμένο πολιτικό συσχετισμό. Αν αποδεχόμαστε το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα σήμαινε ότι είχαμε αποδεχτεί και τα πλαίσια στα οποία θα κινείται. Επομένως, επειδή δεν αποδεχόμαστε αυτά τα πλαίσια δεν αναλαμβάνουμε κι ευθύνη».

Στη διαπίστωση πως «εντός αυτών των πλαισίων κινείται το ΚΚΕ» ανταπάντησε:

«Η συμμετοχή στα διάφορα πλαίσια γίνεται και με την αντίσταση και με την πάλη για την αλλαγή τους. Θα ήταν άσχημο από την πλευρά μας να αναλαμβάναμε μια ευθύνη εν γνώσει του συγκεκριμένου πλαισίου, να δεσμευτούμε σ' αυτό. Η συμβολή του ΚΚΕ γίνεται με όρους κινήματος. Αυτό σημαίνει και στη Βουλή δράση, όπου είμαστε και πάρα πολύ παραγωγικοί, παντού, σε όλα τα όργανα, αλλά κοιτάξτε να δείτε δε θα πάρουμε το πινέλο να διακοσμήσουμε αυτό το πολιτικό σύστημα και με τη δική μας πινελιά. Εμείς παλεύουμε να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός δύναμης. Σας ξαναλέω, θα ήταν από την πλευρά μας τυχοδιωκτισμός και υποκρισία να προτείναμε έναν άνθρωπο που ξέραμε ότι την άλλη μέρα...».

Τέλος, σε ερώτηση, γιατί τότε το ΚΚΕ στο παρελθόν είχε ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο και συμπλήρωσε:

«Στα μέσα της δεκαετίας του '80 στη συνείδηση του λαού και στις ελπίδες προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων υπήρχε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική από τη ΝΔ. Αν εμείς το 1985 λέγαμε αυτά που λέμε σήμερα για το ΠΑΣΟΚ θα μας έπαιρναν με τις πέτρες. Παρακολουθούμε κι εμείς τις εξελίξεις και με αυτή την έννοια δεν είναι θέμα αρχής. Είναι ζήτημα τακτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ