Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σπρώχνουν τις χώρες των Βαλκανίων στη στρούγκα της ΕΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα ο 8ος διάλογος Ορθόδοξης Εκκλησίας - Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων Δημοκρατών

Η διατήρηση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, και η απαίτηση προς τη Σερβία - Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία για άμεση «συμφιλίωση» και ταχύτερη προσαρμογή τους στο μοντέλο της ΕΕ, βρέθηκαν επίκεντρο των συζητήσεων της χτεσινής πρώτης ημέρας του 8ου διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων Δημοκρατών, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ-ΕΔ Χάιμε Μάγιορ Ορέχα, κάλεσε τους πολιτικούς της Σερβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να καταβάλουν τις αναγκαίες κοινωνικές και οικονομικές προσπάθειες για την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών η απόφαση των πρωθυπουργών της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και της Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ, που χτες συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, να ανταλλάξουν σύντομα επίσημες επισκέψεις.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας αναφέρθηκε ακόμη στην πορεία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ - η ημερομηνία έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη - σημειώνοντας πως «όσο γρηγορότερα μπει η Κροατία στην ΕΕ, τόσο γρηγορότερα θα μπουν και τα υπόλοιπα κράτη».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εμφανίστηκε δυσαρεστημένος σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αφού όπως είπε «οι Σέρβοι στερούνται βασικά δικαιώματα και ελευθερία δόγματος».

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών καθώς και το Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο περιθώριο της συνάντησης.

Θα υποστούν συνέπειες

Παράλληλα με τις «προτροπές» για γρήγορη προσαρμογή στο μοντέλο της ΕΕ, ώστε ταχύτερα να μπει στη μοιρασιά της λείας και η νεότευκτη αστική τάξη των χωρών που προέκυψε μετά τις ανατροπές, εκτοξεύτηκαν και απειλές. Η ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απείλησε ότι όποια χώρα δε συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και θεωρεί ότι πρέπει να εξαιρείται από αυτό, με το επιχείρημα ότι υπήρξε θύμα και όχι θύτης, θα υποστεί τις συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ