Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καθείς και τα «όπλα» του

Μετά την κατακραυγή αποσύρθηκαν οι στίχοι του ποιητή του λαού Γ. Ρίτσου από εκπομπή τηλεσκουπίδι

Οι ορίζοντες... που ατενίζει ο Ρίτσος, δεν έχουν καμία θέση σε τηλεσκουπίδια
Οι ορίζοντες... που ατενίζει ο Ρίτσος, δεν έχουν καμία θέση σε τηλεσκουπίδια
Μετά το εξώδικο της οικογένειας του Γιάννη Ρίτσου και τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι υπεύθυνοι της παραγωγής του «Φέιμ Στόρι» του τηλεοπτικού σταθμού «Αντένα», αποφάσισαν επιτέλους να αποσύρουν από τη γιγαντοοθόνη της εν λόγω εκπομπής το στίχο του Γιάννη Ρίτσου.

Η προσβολή της μνήμης και του έργου του μεγάλου ποιητή εξόργισε, όπως ήταν φυσικό, πολλούς ανθρώπους και οι δηλώσεις τους στο «Ρ», τις προηγούμενες μέρες είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς που μας μίλησαν ήταν οι: Μάρω Δούκα, Σταύρος Κουγιουμτζής, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Κακουλίδης, Κώστας Καζάκος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Πάνος Κατσιμίχας, Στέφανος Ληναίος, Ευάγγελος Μαχαίρας, Μανώλης Μητσιάς και σήμερα συνεχίζουμε με τη δήλωση της Μάρως Λοΐζου, καθώς και την ανακοίνωσή της ΟΓΕ.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την πίστη πως όλα μπορούν να αλλάξουν αν εμείς το θελήσουμε, αν αντισταθούμε, αν εναντιωθούμε στην ισοπέδωση, τη φτήνια. Οχι πως βγάζοντας το στίχο του Ρίτσου θα εκλείψουν τα «σχοινιά φτιαγμένα από κραυγές» που απαγχονίζουν την αξιοπρέπεια των παραδομένων σαν βορά νέων παιδιών. Οχι. Εκείνοι έχουν την ευθύνη τους κι εμείς τη δική μας. Τη δική μας ευθύνη να υπερασπιστούμε τα «ιερά» της Τέχνης και του Πολιτισμού μας. Και εδώ ταιριάζουν οι στίχοι κάποιου άλλου ποιητή, του Απολλιναίρ: «Γράφω μόνο και μόνο για να σας ξυπνήσω/... εχθροί της μνήμης/ της επιθυμίας εχθροί/ εχθροί της λύπης/ εχθροί των δακρύων/ όσων ακόμη αγαπώ εχθροί».

Και γι' αυτό γράφουν οι ποιητές και για άλλους λόγους, πολλούς, που όποιος θέλει, μπορεί να ανακαλύψει σε μια συνάντηση με την καρδιά, τις αισθήσεις και το νου. Κι όταν σεβόμαστε τον πολιτισμό μας, όταν σεβόμαστε μεγέθη της ιστορίας μας, σεβόμαστε τον εαυτό μας. Κι όταν σεβόμαστε τον εαυτό μας προχωράμε μπροστά.

Οπλα των ανθρώπων, που σέβονται και υπερασπίζονται τη μνήμη, είναι ο διαρκής αγώνας για τη διαφύλαξη αξιών, αρχών και ιδεών. Οπλα αυτών που πουλάνε όνειρα, είναι το χρήμα και η εκμετάλλευση. Ο καθείς και τα όπλα του. Και η επιλογή και η ευθύνη του καθενός μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ποιητές μας τραγουδούν... σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(2018-12-13 00:00:00.0)
Στρατευμένος στον αγώνα για τον άνθρωπο(2009-05-03 00:00:00.0)
Αυτοί είναι οι δικοί μας ποιητές(2009-05-02 00:00:00.0)
«Αγιασθήτω τ' όνομα του Ανθρώπου»(2000-12-17 00:00:00.0)
Μουσικοθεατρική μαγεία στο Βύρωνα(2000-06-18 00:00:00.0)
Ποιητής της ρωμιοσύνης αλλά και της οικουμένης(1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ