Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
"Αντε παιδιά και με τη νίκη! "

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ από τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας Γ. Μαυρίκο και Αττικής Δ. Κουμπούρη και Α. Χοροζάνη, που είχαν θερμή υποδοχή από τους εργαζόμενους

Η άγνοια και τα ερωτηματικά για το "αύριο" ήταν χαραγμένα στα πρόσωπα των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και πολυεθνικά κεφάλαια ευθύνονται για τη συρρίκνωση και την απειλή του ξεπουλήματος της επιχείρησης στον κάθε επιχειρηματία "Ταβουλιάρη". Μπροστά σε αυτή την εικόνα βρέθηκε αντιμέτωπο το κλιμάκιο του ΚΚΕ από τους Γιώργο Μαυρίκο,υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας και τους υποψήφιους βουλευτές Αττικής Δήμο Κουμπούρη και Αντώνη Χοροζάνη, που περιόδευσε χτες το πρωί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

Η χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία δε γινόταν για πρώτη φορά, κάτι που παραδέχτηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο δεκάδες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν από το ΚΚΕ, προειδοποιώντας τους εργαζόμενους για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλείσιμο ή ξεπούλημα των Ναυπηγείων.

Πολεμικές σημαίες!

Πρώτη στάση της περιοδείας έγινε στη ναυπηγική κλίνη, το τμήμα όπου γίνεται η τελική ναυπήγηση των πλοίων. Σήμερα, υπάρχουν εκεί μόνο δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, από τα οποία μόνο το ένα χρησιμοποιείται για "σημαία" σε εκδηλώσεις.

Οι εργαζόμενοι μόλις ενημερώθηκαν ότι ήρθε κλιμάκιο του ΚΚΕ, μαζεύτηκαν στο υπόστεγο της παράγκας, για να ακούσουν τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος. "Ερχόμαστε και σήμερα εδώ με ψηλά το κεφάλι. Εμείς ήμασταν εδώ συνέχεια σε κάθε σας αγώνα για να συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν", ήταν τα πρώτα λόγια προς του εργαζόμενους από τον βουλευτή Δ. Κουμπούρη, και την ίδια στιγμή αρκετοί κούναγαν τα κεφάλια τους συγκαταβατικά, ξέροντας ότι αυτή είναι η αλήθεια. "Υπάρχουν δύο αντιλήψεις για το μέλλον των Ναυπηγείων και κατά επέκταση το δικό σας. Η μία αντίληψη είναι αυτή που λέει να υποταχθούμε στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προστάζουν ότι από τα τέσσερα Ναυπηγεία της Ελλάδας να μείνει το ένα και τα υπόλοιπα να κλείσουν ή να ξεπουληθούν. Η άλλη αντίληψη είναι αυτή του ΚΚΕ που λέει ότι πρέπει να αντιπαλέψουμε αυτήν την πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί υπάρχει ελπίδα για τα Ναυπηγεία".

Για πρώτη φορά Ανευ Απασχόλησης

Στο τμήμα του ελασματουργείου "σωληνουργείο", δεύτερο σταθμό, τώρα υπάρχουν μόνο 30 εργαζόμενοι ενώ παλιά απασχολούσε τουλάχιστον 70. "Μέχρι το Πάσχα δουλεύαμε κανονικά μετά από πολλά χρόνια σήμερα για πρώτη φορά είμαστε "ΑΑ", δηλαδή Ανευ Απασχόλησης, αφού δεν υπάρχουν παραγγελίες", είπε ένας παλιός μάστορας του τμήματος.

Η ανακοίνωση στους εργαζόμενους ότι θα μιλήσουν οι υποψήφιοι κομμουνιστές είχε αποτέλεσμα να μαζευτούν όλοι οι εργαζόμενοι της βάρδιας."Οι εκλογές, γίνονται τον Σεπτέμβρη για να παρθούν την επόμενη μέρα από την κυβέρνηση ακόμα πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα γι' αυτό και σας θέλουν συνένοχους με την ψήφο σας", είπε ο Γ. Μαυρίκος, μιλώντας στους εργαζόμενους."Θα έρθουνε σίγουρα μέχρι τις εκλογές, συνέχισε, και θα σας τάξουνε πάλι "λαγούς με πετραχήλια".Δεν πρέπει να τους πιστέψετε, αλλά να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Εμείς σας λέμε να ενισχύσετε το ΚΚΕ και σας δίνουμε μια μόνο υπόσχεση ότι θα είμαστε στο πλευρό σας και μετά τις εκλογές". Αναφερόμενος στα μικρά κόμματα, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι "δεν πρέπει να τα κρίνουμε από το μέγεθος, αλλά από τηνπολιτική τους και η αλήθεια είναι ότι όλα τα υπόλοιπα, μικρά και μεγάλα, έχουν την ίδια ουσιαστικά πολιτική, αφού έχουν αποδεχτεί τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο"".

Και στα υπόλοιπα τμήματα επισκευών, του ΟΣΕ και στο σχεδιαστήριο, όπου περιόδευσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν εμφανής η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον των Ναυπηγείων και το δικό τους. Τα δύο γράμματα "ΑΑ" έχουν γίνει "κακός δράκος" για τους εργαζόμενους που προσπαθούν καθημερινά να ξεφύγουν.

Φεύγοντας το κλιμάκιο του ΚΚΕ από την τελευταία παράγκα των εργαζομένων, μετά το τέλος μιας ακόμα συζήτησης, ακούστηκε από το βάθος μια φωνή ελπίδας, "άντε παιδιά και με τη νίκη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ