Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΛ
Να πάμε στην κάλπη με "ζωντανή" μνήμη

Κλιμάκιο υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ περιόδευσε χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό

Μηχανές, σκεπασμένες με νάιλον, που έχουν να λειτουργήσουν πάνω - κάτω 10 χρόνια, μαρτυρούν το μαρασμό της ΠΥΡΚΑΛ και κουβέντες όλο αγωνία για το μέλλον και αγανάκτηση για τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων από τους 1.400 περίπου εργαζόμενους που απόμειναν στην επιχείρηση, η οποία άλλοτε αριθμούσε 3.500 περίπου εργάτες.

Τα παραπάνω αντίκρισε το κλιμάκιο υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ που περιόδευσε χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, αποτελούμενο από τον υποψήφιο βουλευτή Α Αθήνας Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΔΣ του ΕΚΑ και τους υποψήφιους Β Αθήνας Ζ. Σώκου,μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και Π. Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γγ του ΕΚΑ. Ομηροι των κυβερνώντων, οι εργαζόμενοι είδαν την επιχείρηση να συρρικνώνεται και το μέλλον γι' αυτούς διαγράφεται αβέβαιο. Στο καλυκοποιείο, οι εργάτες δουλεύουν μια παραγγελία. "Σε 15 μέρες τελειώνουμε και μετά δεν υπάρχει άλλη παραγγελία για τουλάχιστον δυο - τρεις μήνες", λέει κάποιος. Στο μεταξύ, όπως λένε οι ίδιοι, κυκλοφορούν φήμες ανάμεσα στους εργαζόμενους για υποαπασχόληση ορισμένων σε άλλα τμήματα και για εγγραφή κάποιων άλλων στη λίστα "γενικών καθηκόντων" με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Εντονος ήταν ο προβληματισμός ανάμεσα στους εργαζόμενους για τη βιομηχανική αποδιάρθρωση της χώρας, που γι' αυτούς μεταφράζεται σε επαγγελματική αβεβαιότητα: "Πού είναι η μεγαλόνησος, που ονομάζεται "Πειραϊκή - Πατραϊκή", όταν φωνάζουν για τους βράχους στα Ιμια;", τόνισε ένας εργάτης.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον εντεταλμένο σύμβουλο της επιχείρησης, ειπώθηκαν πολλά για τις αιτίες που οδήγησαν την επιχείρηση σε μαρασμό. Μία από αυτές είναι και η πολιτική των κυβερνώντων στο θέμα της άμυνας, όταν στα πλαίσια της συμφωνίας για τις βάσεις αποφασίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα δίνουν δανεικά χρήματα στην Ελλάδα για εξοπλισμούς, με την υποχρέωση η χώρα μας να αγοράζει μόνο από τους Αμερικάνους. Εκείνοι, με τη σειρά τους, φροντίζουν να ξεφορτώνονται έτσι τους παλιάς τεχνολογίας εξοπλισμούς και ανανεώνουν το στρατό τους με σύγχρονα όπλα. Επιπλέον, η τιμή στην οποία πουλούν οι Αμερικάνοι είναι "μη προσδιορίσιμη".

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ δεσμεύτηκαν ότι θα βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους και πρότειναν συντονισμό με τους εργαζόμενους στις αμυντικές βιομηχανίες (ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ, ΕΑΠ) και να συγκρουστούν με εκείνες τις επιλογές που τους υπονομεύουν είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα.

Η αγωνιστική διέξοδος

"Ολοι ίδιοι είστε, πριν τις εκλογές μάς σκέφτεστε", έλεγαν με αγανάκτηση πολλοί εργάτες, κάτι όμως που για το ΚΚΕ δεν ισχύει, και το ξέρουν, αφού ένας δικός τους άνθρωπος, ο Γ. Σκιαδιώτης, είναι υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α Περιφέρεια Αθήνας. Αλλοι πάλι δήλωναν καθαρά ότι στις φετινές εκλογές θα ψηφίσουν ΚΚΕ. "Κάποιοι λένε ότι αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μας "φάνε"", τόνισε ένας εργαζόμενος. "Πόσο χειρότερα μπορεί να είμαστε, όταν σήμερα η Γερμανία μας λέει "κλείσε τα ναυπηγεία σου" και την ίδια στιγμή χρηματοδοτεί τα δικά της;", απάντησε η Ζ. Σώκου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη της Ελλάδας με βάση τις δυνατότητές της. "Ως εδώ και μη παρέκει", τόνισε ο Π. Σοφός."Πρέπει να πάμε στην κάλπη, όχι με σβησμένη μνήμη, αλλά με ζωντανή, μπορεί να δουλεύετε σε αμυντική βιομηχανία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξέρετε από αντεπίθεση. Και αυτό θα γίνει με την ενίσχυση του ΚΚΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ