Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απομένει η εφαρμογή των αποφάσεων

Σε αποφάσεις για την αναλογικά ισότιμη παρουσίαση των κομμάτων από την ιδιωτική τηλεόραση κατά την προεκλογική περίοδο, κατέληξαν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, σε συνεδρίασή τους με τους διευθυντές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Φυσικά απομένει το σπουδαιότερο: να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις, καθώς η προηγούμενη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που έθετε τους στοιχειώδεις όρους για την ισότιμη προβολή των κομμάτων, επιεικώς, καταστρατηγήθηκε από τους καναλάρχες. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιβεβαίωσαν την αναπαραγωγή του δικομματισμού ακόμα και από την κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να παρουσιαστούν 4 θεματικές συζητήσεις και από τα ιδιωτικά κανάλια, όπου θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα ή έστω τα περισσότερα, με σκοπό στο σύνολο των συζητήσεων να έχουν προβληθεί όλες οι απόψεις. Κάθε ιδιωτικό κανάλι να αφιερώσει 3 δεκάλεπτα σε κάθε κόμμα. Στα δεκάλεπτα μπορεί να παρουσιάζεται διαφημιστικό μήνυμα, απόσπασμα ομιλίας ή προεκλογικής συγκέντρωσης, οτιδήποτε κατόπιν συνεννόησης του καναλιού με το κάθε κόμμα. Στις εκπομπές λόγου, τα δελτία ειδήσεων και τα τηλεοπτικά "παράθυρα" να τηρείται η αρχή της αναλογικής ισότητας για την παρουσίαση των κομμάτων. Τέλος, να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση ή η αναπαραγωγή δημοσκοπήσεων από τα κανάλια το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές.

Τώρα μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο θα σεβαστούν τη συμφωνία οι μεγαλοεργολάβοι - καναλάρχες. Αλλη μια καταπάτηση απόφασης από μέρους τους, όπως έγινε με την κοινή υπουργική απόφαση, θα σημαίνει χάσιμο πολύτιμου χρόνου για το ΚΚΕ. Στις 16 μέρες που παρεμβάλλονται μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη, τα περιθώρια προβολής που απομένουν είναι στενά και η παράταση στην αναπαραγωγή του δικομματισμού, θα επιτείνει τη φίμωση της εργατικής τάξης.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού δεν έχασαν την ευκαιρία να επιδοθούν σ' άλλη μια κοκορομαχία, ακόμα και στα πλαίσια της διακομματικής επιτροπής. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυρ. Στεφανάκος, έσπευσε να καταγγείλει στη συνεδρίαση την ΕΤ για το δορυφορικό της πρόγραμμα, καθώς και για το απογευματινό, τηλεοπτικό της μαγκαζίνο, επειδή προπαγανδίζουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Την καταγγελία την επανέλαβε αργότερα και στους δημοσιογράφους. Τότε επενέβη ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θ. Παπαγεωργίου, για να επιβεβαιώσει, έστω και άθελά του, την αναπαραγωγή του δικομματισμού ακόμα και από την κρατική τηλεόραση. Οπως ο ίδιος είπε, η ΝΔ δε δικαιούται να παραπονείται, γιατί τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης από την κρατική τηλεόραση. Και αυτό γιατί όλες οι συνεντεύξεις Τύπου του αρχηγού της ΝΔ, προγραμματισμένες και έκτακτες, μεταδίδονται από ΕΤ - 1 και ΕΤ - 2.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ