Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
"Από τον καρπό γνωρίζεις το δέντρο"

"Θα ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο του ΚΚΕ και στις 22 του Σεπτέμβρη θα αναδείξουμε κομμουνιστή βουλευτή από τα Τρίκαλα". Μ' αυτή την υπόσχεση ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζάρκο, Σ. Τσιοτινός,υποδέχτηκε και χαιρέτισε τον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκη,ο οποίος επισκέφθηκε τα χωριά Γριζάνο και Ζάρκο την Τετάρτη το βράδυ, στα πλαίσια της πολυήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, συνοδευόμενος αυτή τη φορά από τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στο Νομό, Αχιλλέα Κανταρτζή.

Η συμμετοχή του κόσμου στα δυο αυτά χωριά, η θερμή υποδοχή, το ενδιαφέρον και η παρουσία τους κάτω από καταρρακτώδη βροχή - πολλοί βρίσκονταν ακόμα και όρθιοι αρκετή ώρα κάτω από τέντες στις πλατείες των χωριών για να μπορέσουν να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ από τον Χ. Φλωράκη και τον Α. Κανταρτζή - στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, ένα μήνυμα που στάλθηκε από κάθε χωριό που πέρασε ο Χ. Φλωράκης, βρίσκοντας θερμή ανταπόκριση στο κάλεσμά του για ενίσχυση του ΚΚΕ, χτύπημα του δικομματισμού, καταδίκη της πολιτικής της υποτέλειας. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικός και ο χαιρετισμός του προέδρου της Κοινότητας Γριζάνο, Σ. Κούτσικου, ο οποίος καλωσόρισε τον "θρυλικό καπετάν Γιώτη" που αποτελεί παράδειγμα η αγωνιστική του πορεία για παλιούς και νέους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΚΚΕ.

"Από τον καρπό γνωρίζεις το δέντρο. Τον καρπό αυτό χρόνια τώρα τον δοκιμάζετε. Είναι γλυκός για το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Πικρός για τον αγρότη και τον εργαζόμενο. Τι θα κάνετε με τα δέντρα που δίνουν αυτό τον καρπό; Θα τα ποτίζετε ή θα τα αφήσετε να αρχίσουν να ξεραίνονται; Αυτά τα δέντρα τα γνωρίζετε, είναι τα δυο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ". Μ' αυτά τα λόγια που χαράχτηκαν βαθιά στο μυαλό αυτών που τα άκουγαν, ο Χ. Φλωράκης ζήτησε την καταδίκη του δικομματισμού, ζήτησε να μην επιτρέψει ο λαός σε κάποιο από αυτά τα κόμματα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, ζήτησε ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ο Χ. Φλωράκης, απευθυνόμενος στους κατοίκους των χωριών που τον άκουγαν, εξέφρασε τη συγκίνησή του που επισκέφθηκε ξανά μέρη που συνέβαλαν αποφασιστικά στον ένοπλο αγώνα και τόνισε ότι τα μηνύματα είναι θετικά για το ΚΚΕ. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί, ανάμεσα στα άλλα, στη σιωπή του Κ. Σημίτη για την εκτροπή του Αχελώου, έργο ζωής για τους αγρότες της Θεσσαλίας, που οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα δε θέλουν να γίνει αυτό το έργο, γιατί δε θέλουν - ακολουθώντας τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - να αναπτυχθεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Τρίκαλα, Α. Κανταρτζής τόνισε, μιλώντας στους κατοίκους και στα δυο χωριά, ότι ένας από τους λόγους που γίνονται πρόωρες εκλογές είναι για να μπορέσει η κυβέρνηση - αν επανεκλεγεί - να προχωρήσει σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που αν τα εφάρμοζε νωρίτερα δε θα μπορούσε να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές την ψήφο του λαού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δηλώσεις Σημίτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις για το "τι θα γίνει με τις τιμές των αγροτικών μηχανημάτων, εργαλείων, λιπασμάτων. Τι θα γίνει με τη συρρίκνωση των καλλιεργειών εξαιτίας της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ, τι θα γίνει με την πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων". Ο Α. Κανταρτζής ήταν ιδιαίτερα καυστικός μιλώντας για τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, οι οποίοι σε προηγούμενα συλλαλητήρια των αγροτών εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, αλλά στη Βουλή ψήφιζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ενέκριναν την ΓΚΑΤΤ, με τις καταστροφικές συνέπειες για την αγροτιά. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι μονόδρομος η πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και και τους πλούσιους πλουσιότερους. Υπάρχει και χρειάζεται μια άλλη πολιτική, αλλά απαιτεί σύγκρουση με αυτούς που κερδίζουν από το μόχθο του αγρότη.

Ασκώντας έντονη κριτική και στα άλλα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ο Αντ. Σαμαράς "κλαίει" για τους αγρότες, αλλά ήταν αυτός που ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραφε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αλλά στην έγκριση της Συνθήκης συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΣΥΝ. Οσο για τον Δ. Τσοβόλα, ο Α. Κανταρτζής τόνισε ότι δε λέει κουβέντα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ θεωρεί ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1989 ήταν σωστή κι ας έφερε δεινά στο λαό. Συμπλήρωσε επίσης ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν ανησυχούν με το ενδεχόμενο να ψηφιστούν μικρότερα κόμματα, γιατί είναι έτοιμα τα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σενάρια συνεργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ