Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μικρομεσαία αστικά στρώματα

Του Χρήστου ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ

"Φίλες και φίλοι, πριν ψηφίσετε, σκεφθείτε πολιτικά και ταξικά"!

Η έκκληση αυτή των εννέα, όλων κι όλων, λέξεων έγινε προχτές από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Παπαρήγα σε βιομηχανικούς εργάτες της Αθήνας και σχολιάστηκε ποικιλότροπα και από πολλούς.

Δεν πρόκειται, φυσικά, για στενά κομματικόσύνθημα, και μάλιστα προεκλογικό. Πρόκειται για μια έκκληση, που - υπό τις σημερινές συνθήκες - ενδιαφέρει σχεδόν εξ ίσου τον εργάτη, τον άνεργο, τον μισθωτό, και τον συνταξιούχο, με τον αγρότη, το μικρομεσαίο και το μεσοαστό.

Διότι, όλοι, πια, κινδυνεύουν!

Ας πούμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους, - όπως άλλωστε, το επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Από το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, που την ακολούθησαν η"Συνθήκη του Μάαστριχτ" και η "Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ", μια αντεπανάσταση άρχισε να ξαπλώνεται, σιγά σιγά, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, - η γνωστή μας "νέα τάξη".

Η οποία "νέα τάξη", - όπως όλες οι αντεπαναστάσεις - προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία της επί των λαών και επί των εργαζομένων, χρησιμοποιεί, κατά περίπτωση, κάθε μέσο:

Τις ένοπλες επεμβάσεις, τους οικονομικούς αποκλεισμούς, τις ληστρικές επιδρομές, τις εθνικές εκκαθαρίσεις, τους ακήρυχτους πολέμους, τις γενοκτονίες, τη διαρπαγή των πρώτων υλών, τη διπλωματία των κανονιοφόρων και των πυραύλων, - ακόμη και τους επιθετικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

Η διάλυση του γιουγκοσλαβικού κράτους διά των όπλων, οι τυχοδιωκτισμοί στον Περσικό, η γενοκτονία των Κούρδων, η επέμβαση στη Σομαλία, η υπονόμευση των ειρηνευτικών συνομιλιών επί του Παλαιστινιακού, η ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο αποκλεισμός του Ιράκ και της Κούβας κτλ. κτλ. είναι καρπός της "νέας τάξης"...

Η αντεπανάσταση, όμως, δεν αρκείται μόνο στα όπλα και στους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς.

Οπου μπορεί, - όπως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για παράδειγμα - χρησιμοποιεί "ειρηνικά μέσα". Δηλαδή,προκειμένου να αφαιρέσει από τους λαούς, όσα με αγώνα και αίμα κέρδισαν, χρησιμοποιεί τους νόμους, τις οδηγίες, τα "εθνικά" κράτη, τα "προγράμματα σύγκλισης", τους "στόχους του Μάαστριχτ", τη "Λευκή Βίβλο", τα "διευρωπαϊκά δίκτυα", τους "εξωμότες του εργατικού κινήματος" και τα ψευδεπίγραφα "σοσιαλιστικά κόμματα".

Ετσι, η αντεπανάσταση έρπει και υφέρπει καθημερινά γύρω μας και μας αγγίζει όλους, πια, και όχι μόνο τους όμηρους της μισθωτής εργασίας ή τους απόμαχους της δουλιάς.

Απειλεί, πια, εκτός από τους εργάτες, τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, και όλα τα μικρά και μεσαία αστικά στρώματα, - όπως απειλεί και τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Βιοτέχνες, επαγγελματίες, έμποροι, καταστηματάρχες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, ακόμη και στρατιωτικοί και αστυνομικοί, χάνουν καθημερινά μαγαζιά, στέγη, εργασία, εισοδήματα, ασφάλεια, αγοραστική δύναμη, περίθαλψη και προοπτική.

Αυτή η ιδιότυπη αντεπανάσταση, στη χώρα μας, πρακτορεύεται (και επιβάλλεται) από το δικομματισμό (και τους δορυφόρους του), μέσα από το λεγόμενο "οικονομικό σύνταγμα" - όπως αποκαλούν, χωρίς ντροπή, οι εγκάθετοι των Βρυξελλών, το "πρόγραμμα σύγκλισης".

Και μ' αυτό ξηλώνουν τα πάντα: Εργασιακές εγγυήσεις, ασφαλιστικά και υγειονομικά κεκτημένα, απασχόληση, συνταξιοδοτικό, δημόσια περιουσία, παραγωγικό ιστό, - τις ίδιες τις κοινωνικές δομές...

Κι αυτός είναι ο λόγος, που, σ' αυτές τις εκλογές, όχι μόνο οι εργάτες και οι μισθωτοί γενικά, αλλά και τα μικρά και μεσαία αστικά στρώματα, θα πρέπει να ψηφίσουν με ταξικά και πολιτικά κριτήρια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ