Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Στην αντεπίθεση με τις κόκκινες σημαίες

Αποφασισμένοι να αντεπιτεθούν με το ΚΚΕ. Με τις κόκκινες σημαίες τους κόντρα και στη λογική των εκλογών του καναπέ και των κοκορομαχιών από τα τηλεοπτικά παράθυρα, χωρίς ουσία και καθόλου αλήθεια. Ενάντια στην απάθεια γιατί "για να γυρίσει ο ήλιος" θέλει δουλιά, αγώνα στο πεζοδρόμιο, δίπλα στον εργαζόμενο και στον άνεργο, δίπλα στο νέο και τη γυναίκα.Και ο αέρας να φυσάει δυνατά χτες το βράδυ στο Κερατσίνι, όπου πραγματοποιήθηκε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, και να πηγαίνει το κόκκινο μήνυμα μακριά στις συνοικίες, στην Αμφιάλη, στη Χαραυγή, στην Ευγένεια και πιο μακριά ακόμα.

"Εμπρός λαέ, τώρα ΚΚΕ", αυτό ήταν το σύνθημα που αντηχούσε όλη τη βραδιά και κατά την ώρα της ομιλίας του υποψήφιου βουλευτή στη Β Περιφέρεια Πειραιά, Γεράσιμου Αραβανή και όταν ανακοινώνονταν τα ονόματα των άλλων κομμουνιστών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στην Περιφέρεια.

Οι εργαζόμενοι του Κερατσινίου, οι άνεργοι της Ζώνης, οι ναυτεργάτες, γυναίκες, νέοι εργαζόμενοι αλλά και μαθητές, κάποιοι απ' αυτούς άνεργοι, όλες οι ηλικίες, κατά "χρώματα" - γιατί δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που ήρθαν ν' ακούσουν το ΚΚΕ, κι ας μην ήταν πολύ κοντά του ως τώρα - είχαν γεμίσει την πλατεία Λαού. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, που άκουγαν προσεκτικά τους ομιλητές, στα διαλείμματα των ομιλιών "φούντωναν" απ' τη συζήτηση για την προεκλογική κίνηση, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα.

"Τον είδαμε και τον άλλον. Τον άκουσες τι υποσχέσεις βγήκε κι έδωσε; ", έλεγε ένας νέος εργαζόμενος σ' έναν μεγαλύτερο φίλο του. "Από το μεγάλο ψέμα στο μεγαλύτερο, του απαντούσε ο άλλος. Μπας και ξεγελάσουνε κανέναν". "Τώρα ο ένας τάζει εφτά και ο άλλος δεκαεφτά. Ο Μινχάουζεν αδυνατεί να τους παρακολουθήσει, είπε λίγη ώρα αργότερα ο υποψήφιος στη Β, βουλευτής του ΚΚΕ,Ανδρέας Ζαζόπουλος.Δε φτιασιδώνεται, όμως, το αντιλαϊκό τους έργο, ό,τι και να κάνουν. Την ακρίβεια, τις απολύσεις, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τα γαλαζοπράσινα ΜΑΤ δεν τα ξεχνάμε".

Στην άλλη πλευρά της πλατείας, συνταξιούχοι έλεγαν για τα χιλιάρικα που τους φιλοδώρησε πρόσφατα ο Κώστας Σημίτης και γελούσαν με τις χτεσινές εξαγγελίες του γιατί ήξεραν... Πιο δίπλα άλλοι μιλούσαν για τον Κώστα Λαλιώτη που αποφάσισε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη Β Πειραιά, αφού προηγουμένως χάρισε στους Κερατσινιώτες τη μόνιμη συμβίωσή τους με τον"Δράκο" της ΔΕΗ. Εναν "Δράκο", που όπως σημείωσε η άλλη υποψήφια του ΚΚΕ, Ελένη Παπαδοπούλου,"θα ξανακαπνίσει σύντομα για να μαυρίσει την πόλη. Εμείς πρέπει με τη σειρά μας να μαυρίσουμε στις 22 Σεπτέμβρη εκείνους που έβαλαν μπροστά τις μηχανές του εργοστασίου".

Στο ΚΚΕ η πρώτη ψήφος

Στις παρυφές της πλατείας μια παρέα εικοσάρηδων, αγόρια και κορίτσια, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ προετοίμαζαν την αυριανή περιοδεία στα καταστήματα της πόλης. Κοντά τους δυο νέα κορίτσια, 18 και 20 ετών, που θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό της οργάνωσης, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και βέβαια θα ρίξουν κόκκινο στην κάλπη. Γνώρισαν τους κομμουνιστές στο σχολείο, στους μαθητικούς αγώνες και τους εμπιστεύτηκαν. Αλλωστε, ο πατέρας της μίας, ήταν αγρότης και βρέθηκε κι αυτός μέσα στη φωτιά των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων πέρσι. Κι αυτή η οικογένεια, όπως τόσες άλλες ελληνικές οικογένειες, έζησε στο πετσί της την άγρια λιτότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παλιότερα, γνώρισαν τις ολέθριες συνέπειες του δικομματισμού. Ενός δικομματισμού, που όπως σημείωσε ο Γεράσιμος Αραβανής,"όλα αυτά τα χρόνια όξυνε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, έφτασε σε πρωτοφανή νούμερα την ανεργία, έριξε το 25 με 30% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, διογκώνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων. Οφείλουμε όλα αυτά να τα σταθμίσουμε και να πάμε στην κάλπη. Συσσωρεύσαμε όλοι πολλές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια, είδαμε τη στάση κάθε δύναμης, κάθε κόμματος, και των μεγάλων που κυβέρνησαν και των μικρότερων. Των κομμάτων που προσκύνησαν το Μάαστριχτ, την πλήρη υποταγή της χώρας, και τώρα είναι έτοιμα να συνεργαστούν αν οι δυο μεγάλοι δεν εξασφαλίσουν αυτοδυναμία, για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της νέας λιτότητας. Το νόημα της ψήφου, λοιπόν, πρέπει να είναι η καταδίκη των δύο μεγάλων κομμάτων, η κατακόρυφη πτώση των ποσοστών τους, η ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, πιο ισχυρό στη Βουλή, πιο ισχυρό στο λαό, θα λειτουργήσει ως καταλύτης στις διεργασίες μετεκλογικά, θα αναπτερώσει τις ελπίδες, το ηθικό του λαού, θα αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης και αντίστασης των εργαζομένων ".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ακόμα, οι υποψήφιοι επίσης στη Β, Νανά Τσαρουχά και Γιάννης Μανουσογιαννάκης,ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Σήφης Κωτσαντής,ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αντώνης Αντύπας και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ, Μιχάλης Λιονής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ