Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΗ
Πρωτοφανής συγκέντρωση - πρόκριμα

Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων δέκα χρόνων πραγματοποίησαν χτες στην πόλη της Κομοτηνής οι αγρότες του νομού, ξεκινώντας τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται αύριο σ' όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Ανταπόκριση).-

Απάντηση στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στους "βαστάζους" που επιμένουν να εφαρμόζουν και να στηρίζουν τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έδωσαν οι αγρότες της Ροδόπης που χτες πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο παναγροτικό συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στο νομό τα τελευταία δέκα χρόνια, τουλάχιστον. Η πλατεία της Κομοτηνής γέμισε από τους ανθρώπους του μόχθου και πλημμύρισε από την αγανάκτησή τους. Η χτεσινή μεγαλειώδης κινητοποίηση έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, στην κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που έκαναν κάθε προσπάθεια να σαμποτάρουν την κινητοποίηση. Οι αγρότες προειδοποίησαν πως αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους, θα βγουν και πάλι στις πλατείες και στους δρόμους του αγώνα.

Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από 11 Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς και από τον Σύλλογο Προβατοτρόφων. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης και ξεκίνησε στις 11 το πρωί. Ομιλητής ήταν ο Στέφανος Χρηστίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών τονίζοντας πως δεν πρόκειται απλώς για τη φτώχεια που αντιμετωπίζουν, αλλά, κυρίως, το πρόβλημα είναι αν θα συνεχίσουν να είναι αγρότες στα χωράφια τους ή θα μπουν και αυτοί στην ουρά της ανεργίας. "Η απάντησή μας πρέπει να είναι μια και μοναδική, είπε. Θα μείνουμε στα χωράφια μας και θα 'μαστε και νοικοκύρηδες". Για να γίνει αυτό όμως, συμπλήρωσε, θα χρειαστούνε σκληροί και πολλοί αγώνες. Και σ' αυτούς τους αγώνες θα ανταμώσουμε με τους εργατοϋπάλληλους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, με τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους συνταξιούχους γιατί τα προβλήματά μας είναι κοινά.

Στο σημείο αυτό, ο ομιλητής κατάγγειλε τον πρόεδρο της νόθας κυβερνητικής διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ Μαρίνο Γιαννακίδη,ο οποίος, από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, καλούσε τους αγρότες να μην πάρουν μέρος στην κινητοποίηση! "Η μαζική συμμετοχή των αγροτών εδώ, τόνισε, αποτελεί δυνατό χαστούκι για τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ και όλους τους συνδικαλιστές του συμβιβασμού και της καρέκλας που σαμποτάρουν ανοιχτά την προσπάθειά μας υποστηρίζοντας ότι, τάχα, οι αγροτικοί σύλλογοι που οργάνωσαν το συλλαλητήριο είναι σφραγίδες. Κι αυτό τη στιγμή που οι συμβιβασμένες ΟΑΣ του νομού αρνούνται να οργανώσουν τους αγώνες των αγροτών".

"Η χειρότερη χρονιά"

Οσον αφορά την κατάσταση της αγροτιάς, ο ομιλητής σημείωσε πως, φέτος, είναι η χειρότερη χρονιά για το βαμβάκι αφού εκτός από τον κανονισμό της ΕΕ που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και οδηγεί σε δραματική μείωση του εισοδήματος, υπήρξε και μειωμένη παραγωγή κατά 40 - 50%. Συνολικά ο νομός Ροδόπης θα έχει 22 δισ. απώλεια εισοδήματος, σε σχέση με πέρσι (12 δισ. από τη μείωση της παραγωγής και 10 δισ. από τη μείωση των τιμών). Ομως με αφανισμό απειλούνται και οι κτηνοτρόφοι του νομού που εκτός από τις απαράδεκτα χαμηλές ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας αντιμετωπίζουν και την ασυδοσία των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων που τους παίρνουν το μόχθο σε εξευτελιστικές τιμές.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τις καλλιέργειες δημητριακών και τον καπνό. Επισημάνθηκε πως οι αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΕΕ δεν οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος μόνο, με το σύστημα των τιμών και των επιδοτήσεων που επιβάλλουν, αλλά και με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας και με την έλλειψη έργων υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. Με συνθήματα, όπως "η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, Μάαστριχτ και ΓΚΑΤΤ θα καταργήσει", "τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών", "αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο και επέδωσαν στον περιφερειάρχη το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες της Ροδόπης προειδοποίησαν πως, αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους και των καλλιεργειών, θα τους βρει και πάλι μπροστά της με δυναμικότερους αγώνες. Συμπαραστάτες στον αγώνα των αγροτών βρέθηκαν χτες το Εργατικό Κέντρο του νομού και η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ