Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ελεγχοι διαγωγής" για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Την αναθεώρηση του Πειθαρχικού Δικαίου ζήτησαν ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Αστυνομίας, των διευθυντών των Αστυνομικών Διευθύνσεων όλης της χώρας, των επιθεωρητών και των γενικών επιθεωρητών. Ο Γ. Ρωμαίος τόνισε ότι "για την πάταξη της διαφθοράς δε φτάνει η αποκάλυψη και η τιμωρία του αστυνομικού που παρανομεί. Απαιτείται πρόληψη και φυσικά εξάλειψη της κακώς εννοούμενης νοοτροπίας για συγκάλυψη". Ο υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει συνυπευθυνότητα των επικεφαλής αξιωματικών και προανήγγειλε την αλλαγή της νομοθεσίας, για να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος των κρουσμάτων διαφθοράς.

Πάντως μέχρι στιγμής δε γίνεται απ' ό,τι φαίνεται καμιά συζήτηση για τη θεσμοθέτηση ελέγχου των οικονομικών των αστυνομικών ("πόθεν έσχες") και υιοθετούνται προτάσεις για συστηματικότερο έλεγχο της διαγωγής του προσωπικού εντός κι εκτός υπηρεσίας. Κατά το παρελθόν ίσχυε το μέτρο αυτό, αλλά καταργήθηκε ως αναχρονιστικό. Πολλοί είναι όμως εκείνοι σήμερα που υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοί πρέπει να ευθύνονται για τις πράξεις και τις παραλείψεις των υφισταμένων τους και ως εκ τούτου πρέπει να γνωρίζουν και στοιχεία της προσωπικής τους ζωής για να είναι σε θέση να αποφανθούν ως προς την ποιότητα του χαρακτήρα τους.

Τα συνεχιζόμενα κρούσματα διαφθοράς (μόλις προχτές αποκαλύφθηκε ότι ένας αρχιφύλακας που υπηρετούσε στην Αττική έφερνε λαθρομετανάστες από τον Εβρο) έχουν θορυβήσει την ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το τελευταίο διάστημα δε δέχονται καταγγελίες μόνο για κάποιους κατώτερους αστυνομικούς, αλλά και για ανώτατους αξιωματικούς! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην διευθυντή των αστυνομικών υπηρεσιών του αεροδρομίου του Ελληνικού ταξίαρχου Ι. Εργαζάκη, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούνη, όταν καταγγέλθηκε για ανάμειξή του σε κύκλωμα που έβγαζε παράνομα από το αεροδρόμιο Πακιστανούς λαθρομετανάστες. Την υπόθεση ερευνούν ένας εισαγγελέας και ένας υποστράτηγος της Αστυνομίας και σύμφωνα με πληροφορίες συγκεκριμένοι υφιστάμενοί του καταθέτουν επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να τον στείλουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το περιστατικό βέβαια αυτό δε δημοσιοποιήθηκε επίσημα, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν τότε στοιχεία, ικανά να στηρίξουν τη δίωξή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα αστυνομεύουν μαζί (1998-12-23 00:00:00.0)
Αυτό θέλουν; (1998-11-12 00:00:00.0)
Ευχολόγια κατά της εγκληματικότητας (1998-03-17 00:00:00.0)
ΕΔΕ για ακροδεξιές οργανώσεις στην Αστυνομία (1997-11-08 00:00:00.0)
Οδηγίες καταστολής (1997-01-21 00:00:00.0)
Αναβιώνουν ακραία ρατσιστικά φαινόμενα (1996-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ