Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στάχτη στα μάτια
  • Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει καθαρό πως θα αρπάξει από τα δημοτικά ταμεία 50 δισ., επιπλέον των 720 δισ. που άρπαξαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ αρκείται στη διατύπωση ενός αιτήματος για συνάντηση με τον πρωθυπουργό
  • Την ώρα που οι δήμοι της Αττικής κλείνουν αύριο, η ΚΕΔΚΕ θα κάνει συνέλευση στις 9 Δεκέμβρη για να εξετάσει την κατάσταση...

Πιστή στην ενδοτική της στάση απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και Βρυξελλών, παραμένει η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Ξεχνώντας τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που παρακρατά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, παραβλέποντας τις νέες απώλειες του θεσμού από την κατάργηση φοροαπαλλαγών του και "αγωνιζόμενη" να μη χάσει 13, αλλά "μόνο" 10 δισ. ως "συμβολή της ΤΑ στο δρόμο προς τη σύγκλιση", παρακάμπτει την οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται στους δήμους και που τους οδηγεί στο πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών. Παράλληλα, για να "ρίξει στάχτη στα μάτια" όσων αντιδρούν με τις επιλογές της, ετοιμάζει έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της, προκειμένου να εξετάσει αν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Ως μέγιστη αγωνιστική πράξη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ έστειλε χτες επιστολή στον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Με την επιστολή εκδηλώνεται η αντίθεση στην παρακράτηση του 25% του μεριδίου της ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο για το '97 μεταφράζεται κατά την ΚΕΔΚΕ σε 13 δισ. Από την άλλη όμως επαναλαμβάνεται η πρόθεση να χαριστούν στην κυβέρνηση 10 δισ. το '97 και άλλα τόσα για το '98.

Φραστικά, τουλάχιστον, η ΚΕΔΚΕ εκδηλώνει την αντίθεσή της στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών της ΤΑ και της ατέλειας των δημοτικών οχημάτων, στη φορολόγηση των δημοτικών επιχειρήσεων και τη φορολόγηση των αιρετών.

Στην επιστολή σημειώνεται, επίσης, πως εκκρεμούν ρυθμίσεις που αφορούν θέματα προσωπικού και επιχειρήσεων των ΟΤΑ, τα δάνεια που συνάπτουν με τράπεζες, την απόδοση στους ΟΤΑ των χρημάτων για την κάλυψη των επιδομάτων των 30 και των 18 χιλιάδων που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Επίσης, πως η δεύτερη αύξηση κατά 15 χιλ. του εκλογικού επιδόματος των εργαζομένων δε συνοδεύτηκε με μονιμοποίηση του με σχέση αορίστου χρόνου προσωπικού, από όπου θα καλυπτόταν η διαφορά για την ΤΑ, με αποτέλεσμα η αύξηση να επιβαρύνει από 1/4/96 τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Τέλος, σημειώνεται ότι ετεροχρονίζεται η τμηματική καταβολή του 70% επί του φόρου των καταθέσεων και μετατίθεται η έναρξη καταβολής από το '97 για το '99.

Στην επιστολή, όμως, δεν περιλαμβάνεται το αίτημα απόδοσης των 720 δισ. που αυθαίρετα παρακράτησαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. Επίσης, ενώ αναγνωρίζεται ότι δημιουργείται "πρόβλημα λειτουργίας των ΟΤΑ για τα επόμενα χρόνια", η ΚΕΔΚΕ ζητά, απλά, συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Θρ. Λαζαρίδης,επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο.Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, ο υπουργός δηλώνει πως η κυβέρνηση αποδέχεται την εξαίρεση των δημοτικών επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, από τον περιορισμό "1 προς 5". Οτι για δάνεια από τράπεζες του εσωτερικού ύψους μέχρι 500 εκατομμύρια, οι ΟΤΑ θα μπορούν να προχωρούν στη σύναψή τους δίχως να γίνεται έλεγχος σκοπιμότητας. Οτι για δάνεια από τράπεζες του εσωτερικού από 500 εκατομμύρια και πάνω θα χρειάζεται σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση πάντως εμμένει στο να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και τα δημοτικά οχήματα. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής τελών τα ασθενοφόρα των δήμων. Δήλωσε επίσης ότι ίσως επανεξεταστεί το ζήτημα της καταβολής φόρου για τα μηχανήματα παραγωγής έργου και τα απορριμματοφόρα των ΟΤΑ. Εμμένει, πάντως, στο να παρακρατηθεί το '97 και το '98 το 25% από τα έσοδα της ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που ακολούθησε αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα για να εκφραστούν οι απόψεις τους και να επιδιωχτεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του εκθέσουν οι αιρετοί τα προβλήματα του θεσμού. Στις 9 Δεκέμβρη, επίσης, θα γίνει στην Αθήνα έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να αποφασιστεί παραπέρα η πορεία της ΤΑ και αν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστικές, πάντως, της πλήρους υποταγής της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ στις αντιλαϊκές επιταγές της κυβέρνησης ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της, Δ. Αβραμόπουλου, που μίλησε για "κάποια προβλήματα" του θεσμού, τα οποία "θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων" και που "δεν είναι αργά να διορθωθούν". Ο ίδιος ως συνήθως εξέφρασε την ελπίδα "να μην υπάρξουν τελικά άλυτα προβλήματα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διέξοδος και η συναινετική ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (2003-08-03 00:00:00.0)
Δε θα είναι «τουριστικό» συνέδριο (2000-04-28 00:00:00.0)
Οχι τα βάρη στους δημότες (1998-11-14 00:00:00.0)
"Πρέπει να διεκδικήσουμε" (1996-11-09 00:00:00.0)
"Εσείς με τον Λαμπράκη, εμείς με το λαό" (1996-11-09 00:00:00.0)
Υποταγή δηλώνει η ΚΕΔΚΕ (1996-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ