Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Νέο χαράτσι για έργα βιτρίνας

Κατά 47% αυξήθηκαν την τελευταία διετία τα δημοτικά τέλη. Παράνομη μεταφορά κονδυλίων, που εισπράττονται για την καθαριότητα και το φωτισμό, αλλά χρησιμοποιούνται σε έργα βιτρίνας, καταγγέλθηκε χτες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο

Αυξημένα δημοτικά τέλη, για υπηρεσίες και προσωπικό που δε "φαίνονται", θα κληθούν να πληρώσουν από το νέο έτος οι δημότες της Αθήνας. Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθήνας, που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη θα καλύψουν δημοτικές δαπάνες, όπως αυτές της μηχανολογικής υπηρεσίας, προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς και έργα βιτρίνας, όπως τα περίφημα σιντριβάνια του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου. Παράλληλα, όπως καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση, στο εισηγητικό κείμενο που παρουσίασε η δημοτική αρχή δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, σε σχέση με τα παρελθόντα έτη, ούτε πληροφόρηση για το πώς αξιοποιήθηκαν τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Επίσης καταγγέλθηκε η διασπάθιση του δημοτικού χρήματος για έργα βιτρίνας, όπως τα σιντριβάνια, που δεν εξυπηρετούν ούτε την καθαριότητα, ούτε το φωτισμό για την πόλη, καθώς και η ενοποίηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού, για την οποία, όπως καταγγέλθηκε από τον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων Αυδή, υποκρύπτει και νέο κόστος για τους δημότες.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή ανήγγειλε χτες αύξηση 8,3% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Για τις κατοικίες, το τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνεται από 337 δραχμές, σε 365, ενώ για τα καταστήματα από 1.245 δραχμές σε 1.348. Παράλληλα, η δημοτική αρχή αποφάσισε τη μείωση των τελών στους χώρους τελωνειακής αποθήκευσης, γεγονός που προφανώς δεν είναι ασύνδετο με την ιδιωτικοποίησή τους, που προωθείται με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η αύξηση των δημοτικών τελών είναι πιο πάνω από τον πληθωρισμό - σε συνέντευξη Τύπου, πριν δύο βδομάδες περίπου, ο δήμαρχος είχε δηλώσει ότι η αύξηση δε θα είναι πάνω απ' τον πληθωρισμό - ενώ, όπως είπε στην ομιλία του ο Λέων Αυδής, με βάση τα δεδομένα του '94, τα τέλη αυξάνονται κατά 47%. Οπως παραδέχτηκε, άλλωστε, ο δήμαρχος, "αυξήσαμε τα τέλη, τα προηγούμενα δύο χρόνια για να ισορροπήσουμε τα πράγματα στο δήμο, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι".

Από την πλευρά του, ο Λέων Αυδής τόνισε την αντίθεσή του στην ανταποδοτικότητα των τελών, "γιατί καταλήγουν σε μια επίπλαστη ισότητα που κρύβει αδικία σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων". Το εισηγητικό της δημοτικής αρχής επιβεβαιώνει την πολιτική του δήμου είσπραξης φόρων, εκεί που δε φαίνεται, παραπλανώντας έτσι τους δημότες, τόνισε ο Λέων Αυδής. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δημότες καλούνται να πληρώσουν για δαπάνες υπηρεσιών, που δεν καλύπτονται από τα δημοτικά τέλη, καθώς και για αγορές μηχανημάτων, των οποίων οι δαπάνες καταλογίζονται στα τέλη του '97, τη στιγμή που ένα μηχάνημα θα αποσβεστεί μετά από αρκετά χρόνια. Παράλληλα, κατήγγειλε τη διασπάθιση του δημοτικού χρήματος για λόγους "καλαισθησίας", η οποία χρεώνεται στους δημότες, καθώς και τη συμμετοχή "με μισή καρδιά" του Δήμου Αθήνας στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμός με φόρους, περικοπές προσωπικού και υπηρεσιών(2015-11-14 00:00:00.0)
Αύξηση 105% σε δέκα χρόνια!(2004-11-19 00:00:00.0)
Εγκρίθηκαν τα νέα χαράτσια(1998-12-10 00:00:00.0)
Ο "9,84" πρέπει να μείνει δημοτικός(1997-09-20 00:00:00.0)
Είναι διασπάθιση δημοτικού χρήματος(1997-04-24 00:00:00.0)
Χωρίς πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού(1996-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ