Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν σήμερα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. στην Αθήνα (στο υπουργείο Παιδείας και πορεία στη Βουλή), στη Θεσσαλονίκη (στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) και σε άλλες μεγάλες πόλεις

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή των δασκάλων και νηπιαγωγών στην 48ωρη απεργία του κλάδου, που ξεκινά σήμερα και αποτελεί την αφετηρία ενός δυναμικού αγώνα των 50.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, o οποίος αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στο Δεκέμβρη.

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί του Λεκανοπεδίου θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο υπουργείο Παιδείας και θα πορευτούν προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για σήμερα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί συμμετέχουν αύριο στην κινητοποίηση και τα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 3 Δεκέμβρη πρόκειται να συνέλθει η Σύνοδος των Προέδρων των Συλλόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και Διδασκαλικοί Σύλλογοι της πόλης, επισημάνθηκε πως η πρώτη μέρα της απεργίας, ουσιαστικά, αφορά τη διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και η δεύτερη τα οικονομικά αιτήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Τζήκας, σημείωσε πως ο δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης βάλλεται από πολλές πλευρές. Επισήμανε πως και ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει λίγους διορισμούς για τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ μία σειρά από κυρίαρχα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τους μαζικούς διορισμούς, με νέους θεσμούς, με ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, θα κινηθούν στο ίδιο ή με αρνητική προοπτική επίπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό για το διδακτηριακό πρόβλημα (αίθουσες διδασκαλίας σε αποθήκες, υπόγεια, διαδρόμους κλπ.) και το απαράδεκτο καθεστώς της διπλής βάρδιας, προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου. Με αφορμή τη δημιουργία και δεύτερου γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα όσα προβλήματα προέκυψαν στα σχολεία των Δυτικών Συνοικιών και το χάσιμο πολλών διδακτικών ωρών, ο πρόεδρος του Συλλόγου "Αριστοτέλης" Νίκος Φασφαλής είπε: "Η κάλυψη των κενών δε λύνεται με διοικητικά μέτρα, αλλά με αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς και έγκαιρη κάλυψη των κενών που προκύπτουν από το καλοκαίρι". Να πούμε πως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δουλεύουν 8.000 αναπληρωτές (20%).

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ είπε πως η πρόταση μισθολογίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών "οδηγεί σε κλαδικά μισθολόγια και από την άλλη δεν παρέχει ουσιαστικές αυξήσεις, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί και σε μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης". Μάλιστα, ο Β. Λόλας, πρόεδρος του Συλλόγου "Πλάτων", συμπλήρωσε πως τα πολλά μισθολόγια που κατατέθηκαν θα οδηγήσουν σε πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. "Γι' αυτό - είπε - πρέπει να υπάρξει κοινός αγώνας για την απόσυρσή τους".

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν: Νέο ενιαίο μισθολόγιο, με πραγματικές αυξήσεις των αποδοχών, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική και μορφωτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, με βάση το δίκαιο και αδιάβλητο σύστημα της επετηρίδας, στήριξη και ενίσχυση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και μαζικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (άμεσα, διορισμός 5.000 δασκάλων και 2.000 νηπιαγωγών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ