Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Αδιαφανείς διαδικασίες βλέπουν και οι εργολάβοι!

Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι η αδιαφάνεια κυριαρχεί στις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων έργων, ενώ οι ρυθμίσεις που επέβαλε πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση, αντί να καλυτερέψουν τα πράγματα τα έκαναν πολύ χειρότερα. Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν πλέον και οι ίδιοι οι εργολάβοι, οι οποίοι παράλληλα αφήνουν αιχμηρά υπονοούμενα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι με τη σημαντική καθυστέρηση της επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων, για την οποία ευθύνεται, ευνοεί στο να λαμβάνουν μέρος και να παίρνουν έργα εργοληπτικές εταιρίες - "μαϊμούδες"!

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔΜΕΔΕ, αφού υποστήριξαν ότι ένα μεγάλο μέρος των εργοληπτικών επιχειρήσεων μαστίζεται από απραξία και από μείωση του κύκλου εργασιών, υπογράμμισαν πως υπάρχει αδιαφάνεια στις αναθέσεις των δημοσίων έργων, η οποία επιτείνεται με το σύστημα της αιτιολόγησης των προσφορών που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οπως άλλωστε έχει καταγγελθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, με το σύστημα αυτό γίνεται ουσιαστικά "αλίευση μειοδότη", αφού σπάνια πλέον ένα δημόσιο έργο ανατίθεται σε αυτόν που έχει κάνει την καλύτερη προσφορά. Αντίθετα, δίνεται το δικαίωμα στη δημόσια αρχή που δημοπρατεί τα έργα να τα αναθέτει στον 10ο, στον 19ο, ακόμη και στον 40ό μειοδότη!

Με τον τρόπο αυτό, κατάγγειλαν χτες οι εργολήπτες, νοθεύεται ο ανταγωνισμός, και ζήτησαν την αλλαγή του νόμου. Επίσης, κατάγγειλαν ως διαβλητή τη μέθοδο της προεπιλογής των εταιριών που θα πάρουν μέρος σε κάποιο διαγωνισμό, που ακολουθείται από αρκετούς δημόσιους οργανισμούς και ζήτησαν να σταματήσει, ενώ πρότειναν, προκειμένου να μη γίνονται τεράστιες υπερβάσεις, να ανατίθενται τα έργα με το σύστημα του κατ' αποκοπήν τιμήματος, πράγμα όμως που προϋποθέτει την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών.

Εταιρίες - "μαϊμούδες"

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔΜΕΔΕ κατάγγειλαν ακόμη ότι η διαδικασία για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων για τις μικρότερες και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις καθυστερεί επί ενάμιση χρόνο με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ αντίστοιχα οι διαδικασίες αυτές για την κατάταξη των 39 μεγάλων εταιριών στην Η' τάξη πτυχίου ολοκληρώθηκαν σε χρόνο - ρεκόρ, αφού αυτές έπρεπε να χτυπήσουν τα μεγάλα έργα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ΠΕΔΜΕΔΕ, από τις 450 συνολικά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα των δημοσίων έργων, έχουν κριθεί και έχουν καταταγεί σε κατηγορίες ανάλογα με την τάξη μεγέθους τους μόνο οι 240. Από αυτές, 20 περίπου διαγράφηκαν από τα εργοληπτικά μητρώα, επειδή αποδείχτηκε πως ήταν εταιρίες - "μαϊμούδες", δηλαδή δεν εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις για να αναλαμβάνουν έργα. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔΜΕΔΕ, λοιπόν, δεν απέκλεισαν να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες εταιρίες από αυτές που δεν έχουν ακόμη κριθεί και όχι μόνο να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς, αλλά και να... τους ανατίθεται να κατασκευάζουν δημόσια έργα - Κύριος οίδε, βέβαια, πώς!

Οι μηχανικοί του δημοσίου

Το ΔΣ της Ενωσης των μηχανικών που εργάζονται στο δημόσιο (ΕΜΔΥΔΑΣ) με ανακοίνωσή του τονίζει την αντίθεσή του στο νέο μισθολόγιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε πανελλαδικό και σταδιακά εντεινόμενο πλαίσιο κινητοποιήσεων με μπλοκάρισμα δημοπρασιών και άλλων δραστηριοτήτων στους τομείς των τεχνικών έργων.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει επίσης ότι αγωνίζεται για να περιφρουρήσει τις κατακτήσεις των μηχανικών του δημοσίου, ότι επίσης διεκδικεί Συλλογικές Συμβάσεις με μηνιαίες αποδοχές 350.000 - 700.000 δρχ., ενώ συγκαλεί Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 3 Δεκέμβρη και ώρα 10 π.μ. στο θέατρο "Βρετάνια". Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό (2010-10-02 00:00:00.0)
Επισημοποιείται η μονοπώληση των έργων (2001-05-30 00:00:00.0)
Διαμαρτύρονται οι εργολάβοι (2000-11-04 00:00:00.0)
Στην «ελεύθερη αγορά» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (1999-12-21 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις (1998-11-17 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αδιαφάνεια (1997-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ